Kvinnen (36) som i går ble siktet for drapet på Vibeche Sofie Falck Danielsen ble onsdag formiddag fremstilt for varetektsfengsling i Sør-Trøndelag tingrett.

Tingrettsdommer Frode Hanssen besluttet at hun skulle varetektsfengsles i åtte uker, som var i tråd med begjæringen til politiadvokat Mette Kollstrøm. Grunnlaget for varetektsfengslingen er allmennhetens rettsfølelse. Den siktede kvinnen anket umiddelbart kjennelsen.

36-åringen er siktet som følge av forklaringen eks-samboeren (49) kom med i Frostating lagmannsrett, der hans anke har blitt behandlet tirsdag og onsdag.

Som følge av fengslingsmøtet var det en pause i behandlingen av anken. Flere av de som fulgte rettssaken kom for å overvære fengslingsmøtet.

Åtte uker

Da rettsmøtet startet ba adressa.no om å oppheve referatforbudet, som det normalt er på fengslingsmøter. Dette ga tingrettsdommer Frode Hanssen adressa.no medhold i.

Den siktede kom inn i retten med krykker. Hun forklarerte seg lavmælt og kortfattet på spørsmålene hun fikk.

Først gikk hun gjennom egne personalia. Så ble hun konfrontert om hvordan hun stiller seg siktelsen, som går på at hun har forvoldt en annens død eller at hun har medvirket til dette.

- Jeg erkjenner ikke straffskyld, svarte hun.

Hevder hun vasket hund

Så gikk Hanssen gjennom gjerningsbeskrivelsen i siktelsen, som er lik tiltalen hennes ekssamboer ble dømt for.

- Vil du si noe om dette? spurte Hanssen.

- Nei, svarte den drapssiktede 36-åringen.

Hun viste til at hun har forklart seg tidligere om drapsnatten, blant annet i retten da ekssamboeren ble dømt. Da forklarte hun at hun sto og vasket en hund da drapet skjedde.

Videre fikk politiadvokat Mette Kollstrøm stille spørsmål.

- Var du i rommet der Vibeche ble drept? spurte hun.

- Nei. Jeg var på badet, svarte hun

- Vil slippe unna

Kollstrøm forklarte videre om forklaringen til ekssamboeren, om at den drapssiktede hogg med øks da Vibeche Sofie Falck Danielsen ble drept.

- Hvordan stiller du deg til det han har sagt? spurte Kollstrøm.

- Jeg kan ikke svare på det, sa hun.

- Var det basketak?

- Nei, det var det ikke.

- Hva tenker du om det han sier?

- Jeg tenker at han vil slippe unna selv. Det er mest logisk i hodet mitt, svarte 36-åringen.

- Svekket troverdighet

Etter dette var spørsmålsrunden over. Videre gikk Hanssen gjennom at han har blitt kjent med dokumenter som finnes i saken, blant annet forklaringen til eks-samboeren, en uttalelse fra Kripos i forbindelse med en blodsprutanalyse som er tatt av siktedes t-skjorte og dommen fra tingretten.

Blodsprutanalysen viser at den drapssiktede var tilstede i rommet der drapet ble begått, ifølge dommen fra tingretten.

- Den siktede har forklart at hun vasket hunden da drapet skjedde. Tingretten fester ikke lit til hennes forklaring. Dette viser at hennes troverdighet er svekket, mener politiadvokat Kollstrøm.

Hun mener at rapporten fra blodsprutanalysen underbygger forklaringen til 49-åringen som nå får behandlet sin anke i lagmannsretten.

Kollstrøm sa videre at de mener å ha beviser for at kvinnen har vært med på å utføre drapet.

- Man er så sikker på at hun har vært med på å begå dette drapet at det vil støte rettsfølelsen hos befolkningen om hun løslates, sa hun.

Mener hun ikke kan fengsles

Deretter fikk siktedes forsvarer Thomas Øiseth holde sin prosedyre.

- For å fengsle noen etter allmennhetens rettsfølelse krever det en meget sterk sannsynlighetsovervekt. Dette er klart ikke oppfylt. Saken ble henlagt i fjor sommer og inntil i går hadde hun status som vitne. Det ber jeg retten merke seg. Det som er nytt er uttalelsen til tiltalte i lagmennsretten, sa han.

Øiseth mener man må stille spørsmål om troverdigheten til hennes eks-samboer. Han viste blant annet til motivet om at hans ønske kan være redusert straff.

- Jeg konstaterer at forsvarer og førstestatsadvokaten er interessert i å følge fengslingen, sa han.

Øiseth pekte også på at hans klient er bevegelseshemmet.

Han mener også at man ikke kan legge tingrettsdommen ukritisk til grunn, ettersom hans klient var vitne i saken, og dermed ikke hadde noen der til å forsvare seg.

- Jeg mener at retten ikke kan si at hun var i rommet drapet skjedde, med henvisning til tingrettsdommen. Disse påstandene er ikke imøtegått, sa han.

- 49-åring kan ha forklart seg uriktig

Etter dette var det en pause før Hanssen leste opp fengslingskjennelsen.

Ved begrunnelsen for fengslingen er det i kjennelsen lagt vekt på blodsprutrapporten til Kripos og forklaringen den dømte 49-åringen kom med i lagmannsretten.

Det heter seg i kjennelsen at det er mulig at 49-åringen har forklart seg uriktig for å få kortere straff og at det er mulig at han har underdrevet egen rolle. Likevel mener retten at man i sterk grad kan mistenke siktede for å ha utført drapet.

- Det forhold at hun har en fot svekker ikke mistanken, heter det i kjennelsen.

Hanssen kom også frem til at det vil være ubetydelig at man på nytt etterprøver fengslingen om fire uker. Derfor kom han frem til at siktede kunne varetektsfengsles i åtte uker.