Tirsdag begynte den overgrepstiltalte mannen i 40-årene sin forklaring i Sør-Trøndelag tingrett. Rett forut for hans forklaring hadde dommerne fått avspilt barneavhøret av en av sønnene til mannens tidligere samboer.

Mannen er blant annet tiltalt for å ha forgrepet seg på gutten ved flere anledninger fra han var i niårsalderen, men nektet straffskyld for dette. Forholdet i tiltalen går på seksuell omgang med barn under 14 år. Brudd på denne paragrafen har en øvre strafferamme på ti års fengsel.

LES OGSÅ (PLUSS): Politiet leter etter overgrepsofre i utlandet

- Samtale om kroppens anatomi

I avhøret fortalte tenåringsgutten om overgrep den tiltalte skal ha utsatt ham for, fra han var liten. Han fortalte også at tiltalte hadde filmet ham.

- Han har ødelagt barndommen min. Jeg tenkte at jeg ikke var verdt noe og at jeg ikke var som de andre. Jeg ble usikker rundt folk, og turte ikke snakke, sa gutten i avhøret.

Da førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes spurte tiltalte om hans tanker rundt guttens utsagn om sin ødelagte barndom, svarte han:

- Det kjenner jeg meg ikke igjen i, sa mannen.

Han nekter straffskyld for å ha begått overgrep mot den fornærnede.

Tiltalte fortalte at gutten brukte å kalle ham pappa, og at de hadde et nært forhold.

Soknes spurte mannen om hver enkelt post i overgrepstiltalen. I forhold til ett av de angivelige overgrepene som ble filmet sa tiltalte:

- Foranledningen var en lengre samtale om kroppens anatomi.

- Så dette var din form for seksualundervisning? spurte aktor.

- Ja, sa mannen, og hevdet at dette skjedde på guttens initiativ.

- Du tenkte ikke på at dette er ulovlig? fortsatte Soknes.

- Jeg berørte ikke kjønnsorganet hans, svarte tiltalte.

LES OGSÅ (PLUSS): Politiet leter etter overgrepsofre i utlandet

- Medisinsk perspektiv

Mannen i 40-årene er i tillegg til overgrep også tiltalt for å ha tatt initiativ til å få produsert overgrepsbilder og -filmer av unge gutter gjennom bestilling hos to personer i India og Filippinene. Ifølge tiltalen har politiet funnet tre indiske og en filippinsk gutt i overgrepsmaterialet, som mannen skal ha vært i besittelse av.

Han er også tiltalt for å ha begått seksuell handling med barn under 16 år, eller for å ha forledet barn under 16 år til å utvise seksuelt krenkende adferd. Dette på bakgrunn av penisavstøpningene politiet fant hjemme hos ham. Noen var merket og etterforskerne har funnet frem til fire fornærmede gutter - de to guttene til mannens tidligere samboer samt to andre trønderske gutter. Mannen nektet straffskyld for å ha gjort dette innledningsvis under rettssakens første dag.

- Forstår du at vi som har innblikk i denne saken kan mene at du har stor interesse for penis, sa Soknes.

- Ja, jeg kan forstå det. Jeg har interessen ut fra et medisinsk perspektiv, sa mannen, og ga deretter et innblikk i sin egen anatomi for å begrunne dette.

- Men hvilken medisinsk interesse har du av å ha bilder av tre indiske smågutter, fortsatte Soknes, og refererte til tiltaleposten om overgrepsbilder.

- Det er for å se utvikling og proporsjonalitet, sa mannen.

- Så du har kun en medisinsk interesse av dette, ingen seksuell, fortsatte førstestatsadvokaten.

- Nei, sa tiltalte.

- Flere enn ti avstøpninger

I sterk kontrast til den fornærmedes guttens forklaring hevdet tiltalte i tillegg at penisavstøpningene ble tatt etter guttens eget initiativ.

- Hvor mange avstøpninger ble laget, spurte aktor.

- Det husker jeg ikke. Gutten ville følge med sin egen utvikling, så det ble gjort innimellom, sa tiltalte, som etter hvert kom frem til at det måtte være flere enn ti.

I løpet av sitt andre barneavhør avspilt i retten, kom gutten inn på penisavstøpningene. Avhøret ble vist i retten på mandag. Han fortalte at første gang dette skjedde, var han på en hyttetur sammen med tiltalte og en kamerat. De var begge i barneskolealder.

- Han ga oss penger og sa at vi ikke måtte si det til noen. 400-500 kroner var mye for oss, sa gutten, og la til at tiltalte ville ta penisavstøpninger av dem under påskudd av å kunne følge utviklingen deres.

- Det var han som spurte oss. Vi visste ikke hva dette var og at man kunne lage slike kopier, sa gutten.

Han fortalte også at den tiltalte pleide å tilby ham og vennene alkohol da de var på hyttetur alene sammen med ham.

- Jeg er heterofil

Da forsvarer Torfinn Svanem startet sin utspørring, spurte han klienten om han hadde betalt noe i forbindelse med avstøpningene:

- Nei, det er en misforståelse, sa tiltalte.

- Du mener at det du er tiltalt for ikke har noe med seksuell tilknytning å gjøre? spurte forsvareren videre.

- Ja

- Hvilken legning har du?

- Jeg er heterofil.

- Er du pedofil?

- Nei.

I forhold til alkoholbruk sa tiltalte at guttene fikk bruke alkohol etter at de var 12 år.

-  Slik jeg selv var oppvokst med, sa mannen

- Var det mye alkohol da? ville forsvareren vite.

- Nei. Kun cider og øl, sa tiltalte.