Operasjon Gilde startet med flere politiaksjoner i Trondheim 15. februar 2012. Siden den gang har opprullingen av norske dopingnettverk vokst voldsomt i omfang.

- Det er 98 personer som har status som siktet eller mistenkt, sier politiadvokat Per Martin Utkilen til adressa.no.

Norges største

Antallet gjør at Operasjon Gilde, som ledes av politiet i Trondheim, er den største dopingopprullingen i Norges historie.

Les mer om saken i faktaboksen til høyre.

I Operasjon Gullfugl, som hadde utspring i Førde mellom 2008 og 2009, ble nesten 70 personer siktet.

I Gilde er tallet 98 siktede og mistenkte. Disse fordeler seg over hele landet. Totalt har 14 politidistrikt vært berørt av etterforskningen, som er politidistriktets største sak. 10 selskaper har også status som siktet.

Bøter eller fengsel

Det er ikke kjent når Operasjon Gilde vil være avklart i rettssystemet. Ifølge politiadvokat Utkilen håper imidlertid påtalemyndigheten at de første sakene blir ferdige i løpet av kort tid.

- Det er en stor sak å få avgjort alt dette. Jeg håper vi har de første dommene i vinter, sier Utkilen.

I korte trekk dreier Operasjon Gilde seg om kjøp og salg av ulovlige mengder hjemmelagd doping gjennom internett. Ettersom det dreier seg om et så stort antall siktede, vil det være forskjellige reaksjoner fra påtalemyndigheten, fra bøter til påstand om fengsel.

Fant dopingfabrikk

I Trondheim er en gruppe på opp mot 15 personer siktet for grovt salg av doping som del av en organisert kriminell gruppe. Politiet mener at disse personene har tjent penger på ulovlig salg av hjemmelagde dopingmidler i årevis. Det er ventet at en rettsak her vil drøye et godt stykke ut i 2013.

I begynnelsen av november ble en mann i 40-årene arrestert. Mannen erkjente at han hadde brukt garasjene sine som produksjonslokale for hundretusenvis av dopingtabletter i opp mot åtte år. Verdien på pillene skal ha vært på flere titalls millioner kroner. To personer sitter fortsatt varetektsfengslet etter at fabrikken ble avslørt.