May-Britt Moser er eneste kvinne blant prisvinnerne, og går sammen med kong Carl Gustaf fremst i prosesjonen av prisvinnere, kongelige, Sveriges fremste politikere, tidligere prisvinnere, sentrale folk fra nobelsystemet, fremstående akademikere og andre æresgjester som sitter ved honnørbordet under banketten.

Svensk pomp og prakt

Dette er Sveriges aller største fest, og det oser pomp og prakt og svensk etikette. May-Britt Moser får kongen til bords under Nobelmiddagen, og har tidligere sagt at hun er bekymret for korrekt titulering av kungen. Ved honnørbordet sitter det 88 æresgjester som altså kommer i prosesjon til middagen.

Totalt er det 1200 fornemt kledde gjester til bords. Mennene må være kledd i kjole og hvitt, og kvinnene i gallakjoler.

Vitenskapelig kjole

May-Britt Moser har en spesialdesignet mørkeblå kjole i silke, viskose og bomull, designet av engelske Matthew Hubble. Hubble har bakgrunn som forsker, sivilingeniør og har blant annet jobbet med Londons tunneler. Han tok selv kontakt med Moser da det ble offentliggjort at hun får Nobelprisen. Kjolen har et glitrende mønster av gittercellene som er det Moser-paret har forsket på. May-Britt Moser er veldig fornøyd med at hun kan snakke om vitenskapen og peke på kjolen.

Festen fortsetter med studentfest

Men den store dagen er ikke over med banketten. Etter det blir det dans. Tradisjonen er at kongen ikke er med på dansen, men forlater selskapet etter et privat møte med nobelprisvinnerne i et eget rom. Festen i Stadshuset avsluttes klokka 23.30, men da er det mange som fortsetter på Students Nobel Night Cap, et slags nachspiel som studentene ved Handelshøyskolan i Stockholm arrangerer.

Les også Ukeadressa om reisen fra Sunnmøre til Nobelprisutdelingen

Årets prisvinnere er ikke ferdig med den lange nobeluken og kongelig selskap ennå. I kveld er Nobelstiftelsen vertskap, i morgen er det kongelig bankett på Slottet for prisvinnerne. Så hvis får May-Britt Moser fortsatt har noe usnakket med kongen, får hun sjansen igjen i morgen.

foto
Edvard Moser på vei inn i bilen til banketten i Stockholms Stadshus, i kjole og hvitt med overfrakk som skal være i ull eller kashmir. Her sammen med sjåfør og personlig attendant. Foto: Håvard Haugseth Jensen
foto
En alvorlig May-Britt Moser rett før hun skal møte svenskekongen og gå sammen med ham i prosesjon til honnørbordet. Foto: Håvard Haugseth Jensen
foto
De kongelige prosesjonen til nobel-middagen: Kong Carl Gustaf og May-Britt Moser fulgt av drottning Silvia oog professor Carl-Henrik Heldin Foto: Fredrik Sandberg, NTB scanpix