1. mars gikk fristen for å søke videregående opplæring for skoleåret 2022/2023 ut.

Tallene viser at det er flere som søker seg til yrkesfag enn studieforberedende. Søkningen til yrkesfag har gått opp fra 54,26 prosent andel i fjor til 54,63 prosent i år. Søkere til studieforberedende har gått ned fra 45,74 prosent andel til 45,37 prosent.

- Vi har et arbeidsliv som har et prekært behov for kompetanse, og vi har for få ungdommer til å fylle dette behovet. Det er veldig stor etterspørsel etter fagarbeidere, og derfor er vi fornøyd med at vi gjennom flere år har hatt en økning av antall ungdommer som velger yrkesfag, sier direktør for utdanning og kompetanse, Vegard Iversen.

For yrkesfag er dette utdanningsprogrammene med størst endring:

• Økning for elektrofag og datateknologi fra 519 til 589 søkere. • Økning i bygg – og anleggsteknikk fra 426 til 480 søkere. • Økning i teknologi- og industrifag fra 538 til 586 søkere. • Nedgang for helse- og oppvekstfag fra 827 til 756 søkere. • Nedgang for restaurant- og matfag fra 177 til 149 søkere.

For studieforberedende utdanningsprogrammer er dette de største endringene:

• Økning på medier og kommunikasjon fra 123 til 202 søkere. • Nedgang på studiespesialisering fra 1783 til 1693 søkere.

Uheldig utvikling

- Dersom vi legger arbeidslivets behov til grunn er det positivt at det er økning innenfor bygg- og anleggsteknikk og teknologi- og industrifag. Innenfor elektro- og datateknologi ser vi at det blir behov for flere arbeidsplasser. Det er uheldig at det er søkernedgang for utdanningsprogrammene helse- og oppvekstfag og restaurant- og matfag. Her har vi stort behov for framtidig arbeidskraft, og vi må fortsette å jobbe med rekruttering innenfor disse fagområdene, sier Vegard Iversen.

Regiondirektør i NHO Trøndelag, Tord Lien, gleder seg over søkertallene til yrkesfag:

- Bedriftene skriker etter folk med fagbrev. Da er det godt å se at søkertallene til yrkesfagene fortsetter å øke også i år.

Trenger mest folk

I søkertallene for skoleåret 2022/2023 er det elektrofag og datateknologi, bygg- og anleggsteknikk og teknologi- og industrifagene som øker mest.

- NHOs kompetansebarometer viser oss at dette også er de bransjene i Trøndelag som i størst grad trenger folk i årene framover, påpeker Lien.

Han kommer samtidig med en oppfordring til fylkeskommunen.

- Nå er det opp til fylkeskommunen å legge til rette for at vi, innen de områdene hvor mangelen på fagkompetanse er størst, får tatt opp flest mulig av de kvalifiserte søkerne.

Til tross for en økende interesse blant trøndersk ungdom for yrkesfagene generelt, viser altså søkertallene en nedgang i søking til restaurant- og matfagene.

- Restaurantnæringen har lagt to tøffe år med nedstenging og redusert drift bak seg. Nå gjelder det for bransjen å vise neste års søkere de store mulighetene som ligger i et fagbrev hos dem, sier Lien.

Artikkelen ble endret 5.mars, da prosenttallene oppgitt fra fylkeskommunen, ikke stemte.