Den nederlandske isofagarbeideren Gijsbertus Filomena Mijland ble oppsagt fra offshoreselskapet Kaefer i fjor høst, men vant jobben tilbake i retten i juli.

I dommen blir Kaefer gjennomgående kritisert for måten de behandlet arbeideren på og derfor må selskapet betale 775 000 kroner i erstatning og 233 000 kroner i saksomkostninger.

Det største ankepunktet er at Kaefer utlyste stillinger eksternt samme dag som Mijland var innkalt til drøftingsmøte.

- Flere av jobbene som ble utlyst var innenfor felt jeg hadde erfaring med, men ifølge Kaefer hadde jeg ikke formell kompetanse innenfor noen av fagdisiplene, sier Mijland til Aftenbladet.

Kaefer valgte å anke dommen rett før fristen gikk ut i forrige uke.

Mistet oppgaver

- Det begynte med at jeg gradvis mistet oppgaver de siste månedene før jeg ble sagt opp i september, sier Mijland.

I tingrettsdommen står det at Kaefer ikke vurderte om det fantes passende arbeid for Mijland, og istedenfor brukte kreftene på å argumentere for avgjørelsen de hadde tatt. En avgjørelse retten og Mijland mener er feil. 50-åringen hadde gitt Kaefer beskjed om at han var villig til å flytte, gå ned i lønn, endre arbeidsoppgaver eller endre stillingsbrøk, uten at det hjalp. «Retten vil her særlig vise til at Mijland stilte seg tidlig i den varslede prosessen svært mye på tilbudssiden» står det i dommen fra 16. juli.

- Men denne saken har gjort at jeg ikke ønsker å jobbe for Kaefer igjen, sier Mijland.

Derfor fikk han heller en årslønn i erstatning.

Nedbemanning

Mijland har jobbet i Norge siden 2005 og ble fast ansatt som senior planlegger i Kaefer Energy i mai 2013. Kaefer leverer totale prosjekter innen isolering, stillas og overflatebehandling, de såkalte ISO-fagene. Selskapet har hovedkontor i Stavanger. Mijland ledet i praksis selskapets trondheimskontor.

I september i fjor fikk de ansatte vite at det lå an til reduksjon i bemanningen. 24. september ble Mijland innkalt til et formelt drøftingsmøte. I møtet fortalte bedriften om reduksjon i oppdrag og omfattende nedbemanninger og at 50-åringen ble berørt av dette fordi behovet for planleggere hadde endret seg. To uker før hadde imidlertid Kaefer informert om at de hadde fått tildelt en ni år lang kontrakt av Statoil på Kårstø. 8. september ble det utlyst stillinger internt for å fylle stillingene her, 24. september, samme dag som drøftingsmøte var, eksternt.

Ifølge Mijland skal flere av hans tidligere oppdrag og oppdragsbeskrivelser underbygge at han både hadde kompetanse og erfaring som gjorde at han hadde fortrinnsrett til noen av disse stillingene, men dette skal Kaefer ikke vært villig til å lytte til.

Retten mener at selskapet ikke tok til seg innvendingene fra Mijland i det hele tatt.

Uenig

Administrerende direktør i Kaefer Energy, Bård Bjørshol, er ikke enig i dommen fra tingretten.

- Slik som alle aktører i oljeservice bransjen har også Kaefer Energy blitt berørt av nedgangen i markedet, og nødvendige justeringer av vårt aktivitetsnivå har fremtvunget seg, sier han.

Bjørshol mener selskapet ikke har gjort noe galt.

- Den nedbemanningsprosessen vi har vært gjennom har skjedd i tett dialog mellom våre arbeidstakerorganisasjoner og bedriften. For ytterligere å sikre korrekt saksbehandling har vi søkt bistand fra ekstern ekspertise innen arbeidsrett tidlig i nedbemanningsprosessen, og vi deler ikke tingrettens syn.

- Med det reduserte aktivitetsnivået vi har erfart, har vi sett oss nødt til å foreta justeringer i vår operasjon, noe som blant annet har resultert i at vi nå kun har disiplin ingeniører og produksjonsledelse for våre fag i Trondheim, og disse har vi avtalt skal sitte i lokalene til våre kunder, sier han.

Det er i overkant av 100 personer som er oppsagt av Kaefer sine ansatte.