- Det måtte være noen spesielle lokaler for at vi skal flytte. Å få til et skikkelig godt kjøkken med uteservering lokket veldig, sier eier og daglig leder av Frati, Michael Minervini.

Frati er den første italienske restauranten i Trondheim, og den ble åpnet av Minervinis far, Paolo Minervini, i 1973, 14 dager før Michael ble født. Den skal nå flytte fra andre etasje i Munkegata 25 til den nyeste delen av Residencekvartalet på Torvet, som har stått uferdig og tomt siden investoren Terje Roll Danielsen ble slått konkurs høsten 2010.

LES PÅ PLUSS: 12 nasjoner, én pizzeria

- Må gjøre noe

- Det er vanskelig følelsesmessig. Jeg tok over Frati for 20 år siden etter min far, og det er 18 år siden vi bygde om. Lokalene er blitt uhensiktsmessige etter dagens krav, trappa er smal, alle varer må bæres opp og lokalene er med årene blitt ganske slitte, så vi må gjøre noe. Jeg føler at det er riktig timing, både for oss og kundene. Vi må våge før det er for sent, sier Minervini, som ser for seg åpning av nye Frati rundt 1. mai neste år.

Følg Adresseavisen på Instagram

Leiekontrakten på de 700 kvadratmeter (kvm) store lokalene, som ligger i første etasje i den nye delen av Residencekvartalet, er inngått for 20 år. Residencekvartalet er solgt til en gruppe investorer for 307 millioner kroner, som består av blant annet det Odd Reitan-eide E.C. Dahls Eiendom og Oslo-rederiet Wilh. Wilhelmsen. Selger er Bank 1 Oslo Akershus, som kjøpte Residencekvartalet i 2011 for 330 millioner kroner.

Med den nye restauranten får Frati et større kjøkken og uteservering.

- Selve restauranten skal ikke bli større enn i dag, men kokkene skal få et større kjøkken å utfolde seg på. Vi skal dra med oss den gamle atmosfæren, men i ny design, sier Minervini.

- Samme konsept

Han forteller at interiøret i den nye restauranten foreløpig ikke er bestemt. Men på menyen skal gjestene kjenne igjen Frati.

- Konseptet blir det samme, men vi skal fornye noen matretter. Målet er at dagens Frati-kunder skal nikke gjenkjennende. Det skal fortsatt være pizza, pasta og kjøtt, sier Minervini.

Følg Adresseavisen på Facebook

I tillegg til de 700 kvadratmeterne som Frati skal leie i første etasje, skal restauranten også leie 600 kvadratmeter i kjelleren under. Her er det en verneverdig hvelvkjeller som trolig er 300 år gammel. Kjellerlokalene kan også bli en del av nye Frati.

- De vil ikke bli tatt i bruk med en gang. Men her ser vi for oss at det kan bli vinkjeller hvor vi kan vise frem vin vi har lagret, eller chambre séparée, sier Minervini, om hvelvkjelleren.

Kontor eller leiligheter

Foruten Frati, driver Minervini restaurantene Una på Nedre Elvehavn og Aisuma i Kjøpmannsgata, Bari i Munkegata, og Saldo café og sushi, kantine og Banksalen selskapslokaler i hovedkontoret til Sparebank 1 SMN i Søndre gate. I tillegg driver han Frati Catering. Restauranten Frati eier Minervini alene, mens de andre selskapene eier han sammen med andre.

I Residencekvartalet er det allerede en restaurant, Lille, som ligger i den glassoverbygde delen. Minervini frykter ikke konkurransen, men ser det heller som en fordel at det er flere restauranter i området og viser til alle restaurantene som er samlet på Solsiden.

Bari ligger i første etasje i lokalene under Frati i Munkegata 25, og skal fortsette som før etter at Frati har flyttet. Minervini eier bygården med de to restaurantene. Han forteller at det foreløpig ikke er bestemt hva som skal skje med lokalene etter Frati.

- Det kan bli kontorer, og det kan bli leiligheter, sier Minervini.

foto
I kjellerlokalene under Fratis nye lokaler er det en hvelvkjeller som er rundt 300 år gammel. Frati-eier Michael Minervini (til venstre) ser for seg at de etter hvert kan bli en del av restauranten. Foto: Kjell A.Olsen
foto
Frati åpner i 1. etasje i den delen av Residencekvartalet som har fasade mot Kongens gate og Bersvendveita. Foto: Kjell A.Olsen