Bama-leverandør Gartnerhallen har opplevd en boom av henvendelser fra tidligere Ica-leverandører som ikke får videreført kontrakten sin med Coop Norge. Det skriver Bondebladet.

Coop sagt opp hver fjerde avtale

Så langt har samvirkeforetaket fått inn 30 nye søknader fra tidligere Ica-bønder. Som Adresseavisen tidligere har fortalt, har Coop sagt opp avtaler med rundt 80 frukt- og grønnsakprodusenter landet over. Det utgjør hver fjerde produsent som har mange år bak seg som leverandører til Ica, men som altså ikke får bli med videre i Coop-systemet etter at Coop kjøpte opp Ica Norge i vår.

Også pakkeri på Frosta kjenner konsekvensene av oppsigelsene. Produsentpakkeriet på Frosta mister 20 prosent av omsetningen når Coop kutter avtalen med trønderske grønnsakprodusenter.

Daglig leder Arnt Foss i Gartnerhallen venter totalt opp mot 40 søknader fra produsenter som har mistet sine Ica-kontrakter, og for ham er det tydelig hvor «nøden er størst»:

– Vi får inn mange nye søknader fra Trøndelag og Rogaland. Det tyder på at det er i disse områdene at mange har mistet kontraktene sine, sier Foss til Bondebladet.

Ifølge Coop er det ti produsenter i Midt-Norge som har mistet kontrakten som følge av at Coop etter oppkjøpet ikke har like mange butikker som Coop og Ica hadde hver for seg fra før.

Reduserer antallet produsenter

Gartnerhallen SA er landets største produsentorganisasjon for frukt, bær, grønnsaker og potet. Samvirkeforetaket eies av om lag 1130 gartnere og potetdyrkere og er Bamas norske leverandør. Gartnerhallen er i disse dager i gang med å planlegge grøntproduksjonene for neste sesong.

Ifølge Bondebladet tok Gartnerhallen inn 25 produsenter fra Ica-systemet med i årets sesong. Men flere av disse kan ryke ut for neste år. Ifølge Foss vil bare 12-20 av de nye Ica-bøndene få kontrakt for neste år.

– Vi kommer til å redusere antallet produsenter, men volumet blir sannsynligvis høyere. I stedet for å hente litt fra to produsenter tar vi heller alt fra én produsent, sier Foss til fagbladet.

Fikk du med deg saken om Frosta-bonden Ole Martin Riseth som mistet levebrødet da Coop sa opp kontrakten?

Vil ha storprodusenter

På Bondebladets spørsmål om det ikke er bedre at flere får levere enn at én får levere alt, svarer Foss:

– Jo det kan hende at produsentene tenker slik. Men det er en trend i det grønne markedet at man helst ønsker store produsenter på én plass, fremfor mindre og mer fragmenterte. Men det er ikke slik at jo større du er, desto bedre er det, sier Foss.

Gartnerhallen har fått økt sine leveranser særlig som følge av at Norgesgruppen fikk overta flere av de tidligere Ica-eide butikkene. Ifølge Gartnerhallen utgjorde veksten 1,5-2 prosent.

– Vi kunne gitt denne verdiøkningen til våre egne, men vi har tatt inn Ica-produsenter for å opprettholde balansen i markedet. Når det er mye varer i markedet er pris det eneste man kan konkurrere på, og da drar man ned prisen for hele kulturen, sier Foss.

Les også: Bruker flere hundre millioner på å gjøre Ica til Coop

Les også: Aldri har vi spist så mye gulrøtter

Les også: Listhaug åpner for import av frukttrær