Resultatet før skatt endte på 2,85 milliarder kroner, noe som var en økning på 800 millioner kroner fra 2020.

– Vi er veldig godt fornøyd, sier administrerende direktør Ingolv Høyland om resultatet for fjoråret.

Adresseavisen møter Høyland sammen med økonomidirektør Jørn Egil Andreassen og bærekraftsdirektør Jostein Røstum Breines på Lade Gaard i Trondheim, der selskapet har kontorer.

Reitan Eiendom er nå ett av tre satsingsområder i Reitan AS, sammen med handelsvirksomheten Reitan Retail (deriblant Rema 1000) og forvaltningsselskapet Reitan Kapital.

Dette er det andre året at eiendomsselskapet legger frem sin egen fyldige årsrapport, og Høyland gir Adresseavisen litt rett i at det har vært et taktskift i selskapet. For noen år siden ville et resultat på nær tre milliarder kroner utgjort hele overskuddet til Reitan-familiens virksomhet.

– Nå har Reitan AS tre bein som man på sikt ser for seg at skal være noenlunde likeverdige i tyngde, og vi har etter hvert blitt så store og gjort det så godt at vi er høyt verdsatt av eierne, sier Høyland.

Ingolv Høyland (t.h.) overlater snart roret til en ny sjef for Reitan Eiendom. Foto: Richard Sagen

Skal bli klimanøytrale

I år legger selskapet også frem sin første bærekraftsrapport, hvor de legger frem en strategi der ett av målene er å bli klimanøytrale på sikt.

– For å nå målene er vi nødt til å ta grep med fokus på både lønnsomhet, samtidig som vi tar sosialt ansvar og ansvar for det økologiske fotavtrykket, sier Breines, som ble ansatt i selskapet i fjor.

– Dette er noe har vi gjort i mange år allerede, og det er en rekke prosjekter som viser at vi har hatt det fokuset, og det er en takknemlig oppgave å koordinere arbeidet, sier han.

Jørn Egil Andreassen sier at de også ser at bankene blir mer og mer opptatt av blant annet klima og bærekraft når de skal låne ut penger.

– Foreløpig har bankene på eget initiativ gitt bedre betingelser på grønne lån, men det snur nok snart til at de ikke vil finansiere prosjekter som ikke har god nok bærekraft. Pendelen svinger raskt, sier han.

Tre satsingsområder

Reitan Eiendoms tre satsingsområder er definert som sentrumseiendom i Trondheim, Bergen og Oslo, logistikk- og industrieiendom i Skandinavia og handelseiendom i Skandinavia, der det sistnevnte i hovedtrekk omfatter Remas butikkeiendommer.

I Trondheim sentrum er det datterselskapet E C Dahls Eiendom som gjør investeringene, mens det i Bergen gjøres gjennom selskapet Vestenfjeldske Eiendom.

Nylig ble det inngått en entrepriseavtale med Skanska verdt 410 millioner kroner om å bygge Nye Hjorten Teater & Posten Moderne Museum, i det som skal bli et nytt kulturkvarter i Midtbyen.

– Det er ganske mye penger som skal brukes på et lite område, men vi både håper og tror at det skal bli et tilbud som øker attraktiviteten til hele Midtbyen, sier Høyland.

Årsregnskap
Reitan Eiendom
Millioner kroner20212020Endr. i %
Leieinntekter1303113515
Driftsresultat3018256218
Resultat før skatt2851202241

Vekst i Oslo

Siden 2019 har Reitan Eiendom også gjort investeringer i Oslo sentrum, deriblant i flere eiendommer i nærheten av Oslo S.

I vår inngikk de også avtale om å kjøpe et kombinert hotell- og kontorbygg på Hasle, og satsingen i Oslo blir nå samlet i det nye selskapet Christiania Areal.

Høyland sier at tanken er å bygge opp en portefølje av sentrumseiendommer, slik som de har gjort i Trondheim og Bergen.

– Men det er en mye større by, og det krever mye kapital å bli stor i Oslo. Vi har ikke noe definert mål om hvor store vi skal bli, men på sikt ønsker vi å bygge opp en virksomhet som er likeverdig med de to andre byene, sier han.

– Handler etableringen i Oslo også om at prisveksten er størst der?

– Vi er veldig langsiktige av natur, så det er en form for balansering av risiko på lang sikt. Med vår langsiktige horisont ville det vært unaturlig å ikke være der, sier han.

Det tredje satsingsområdet til Reitan Eiendom er logistikk- og industrieiendommer. Selskapet er en av hovedaksjonærene i det relativt nyetablerte selskapet Relog AS, som er en videreføring av NHP Eiendom AS og Login Eiendom AS.

Verdiøkning

Regnskapet viser at de samlede leieinntektene til Reitan Eiendom endte på 1,3 milliarder kroner i fjor, en økning fra drøyt 1,1 milliard i 2020.

E C Dahls Eiendom hadde leieinntekter på 491 millioner kroner, og sto dermed for den største andelen av husleieinntektene foran Relog.

Relog hadde på sin side den største positive verdiendringen på sine eiendommer, med en økning på drøyt en milliard.

Dette bidro til at Reitan Eiendom totalt sett bokførte en verdiendring på sine eiendommer på over 1,7 milliarder kroner i fjor, og at driftsresultatet for første gang endte på over tre milliarder kroner.

Høyland sier at verdiøkningen blant annet handler om at avkastningskravet (forholdet mellom leieinntekter og eiendomsverdi) har falt, noe som også gir utslag på verdiene.

– Men det handler også om utviklingen av egne eiendommer fra tomt til ferdige bygg, samtidig som vi foredler eiendommene som gjør at vi kan ta høyere leieinntekter, sier han.

Det ble kjøpt eiendommer med en verdi på 3,4 milliarder kroner i fjor, og totalverdien på de over 250 eiendommene til Reitan Eiendom passerte dermed 30,3 milliarder kroner.

Ny sjef

Totalbalansen til selskapet er på 34,2 milliarder kroner, og dette inkluderer også investeringer i virksomheter der Reitan Eiendom ikke sitter med kontrollen.

Reitan Eiendom eies med 72 prosent av Reitan AS, mens Odd Reitan også har en direkte eierandel på 28 prosent gjennom sitt private investeringsselskap. I tillegg eier Odd Reitans barnebarn to aksjer hver i selskapet.

Ingolv Høyland har ledet selskapet helt siden starten i 1995, men erstattes til høsten av Trond F. Mellingsæter som i dag er sjef for Danske Banks norske virksomhet.

Høyland vil deretter overta Odd Reitans rolle som styreleder i selskapet.

– Det blir selvfølgelig annerledes, meg jeg ser veldig frem til å bli styreleder for å kunne opprettholde kontinuiteten og fortsatt være en del av laget, sier han.