Mannen var tiltalt for grov utroskap, etter å ha kjøpt to biler, den ene for selskapets penger.

Han var daglig leder og styreleder, og hadde ifølge tiltalen kjøpt en Mercedes-Benz varebil for 850 000 kroner av et bilfirma 5. juli 2017. Som privatperson kjøpte han også en Porsche sportsbil fra samme firma to dager senere for 250 000 kroner. Bilfirmaet hadde kjøpt begge bilene 7. juli 2017, og betalt henholdsvis 250 000 for Mercedesen og 750 000 kroner Porschen.

Påtalemyndigheten mente trønderen dermed hadde påført selskapet et tap på 600 000 kroner, fordi det betalte mer enn den reelle verdien for Mercedesen. Samtidig mente påtalemyndigheten at mannen som privatperson kjøpte Porschen for 500 000 kroner under reell verdi. Ifølge tiltalen var begge bilene til privat bruk.

– Bevisene holdt ikke

Da saken var oppe i Sør-Trøndelag tingrett i månedsskiftet januar/februar, ble tiltalepunktet for grov utroskap henlagt på bevisets stilling.

På dag to i rettssaken ble resten av saken utsatt, fordi et sentralt vitne ikke møtte i retten, skriver politiadvokat Jannicke Evjen Olsen i Trøndelag politidistrikt, seksjon for Økonomi-, miljø- og arbeidslivskriminalitet, i en e-post til Adresseavisen.

– Slik bevissituasjonen var på tidspunktet da hovedforhandlingen ble utsatt, ble det vurdert at bevisene ikke holdt til domfellelse for alle forholdene i tiltalebeslutningen. Det ble derfor besluttet å avgjøre saken med forelegg og henleggelse for deler av tiltalebeslutningen, og den videre hovedforhandlingen ble avlyst, skriver Olsen.

Fikk forelegg

I tillegg ble tiltalepunktet for utroskap endret til underslag. Trønderen skal ha kjøpt en vinterhage og to varmelamper til privat bruk for vel 76 000 kroner, for selskapets regning.

Mannen var i utgangspunktet tiltalt for grovt skattesvik for å ha fått et urettmessig skattefradrag på rundt 220 000 kroner, etter å ha krevd fradrag for utgiftene til kjøpet av Mercedesen, vinterhagen og varmelampene. Da bilene ble tatt ut av grunnlaget, ble punktet endret til kun skattesvik.

Tingretten ila mannen forelegg på 18 000 kroner for underslag, skattesvik og for å ha laget en uriktig kvittering for å oppnå skatte- eller avgiftsmessige fordeler. I tillegg må han betale erstatning på 76 136 kroner til konkursboet i det selskapet han eide, for vinterhagen og varmelampene som ble underslått.

– På grunn av korona

Tiltaltes forsvarer, advokat og partner Monica Behn Jacobsen i Advokatfirmaet Staff, sa før rettssaken til Adresseavisen at mannen ikke erkjente straffskyld for det nå henlagte punktet om grov utroskap og grovt skattesvik som ble endret.

Han erkjente kjøpet av vinterhagen og varmelampene for selskapets regning til privat bruk, og å ha laget en uriktig kvittering.

Trønderen ble tiltalt etter at selskapet hans ble slått konkurs i august 2018, og både bostyrer i konkursboet og skatteetaten anmeldte ham til politiet. Saken ble henlagt i 2020, men henleggelsen ble påklaget av bostyrer og skatteetaten.

Politiadvokaten skriver at den lange tiden saken har tatt, har betydning for straffeutmålingen.

– Saken ble avgjort med bot på grunn av at saken har blitt gammel og på bakgrunn av føringer i Riksadvokatens midlertidige direktiver for straffesaksbehandlingen, der det ble gitt utvidet adgang til å gi forelegg i forbindelse med koronasituasjonen, skriver Olsen.