- Dette er over all forventning, helt fantastisk, sier daglig leder Øivind Pettersen etter at Rørvik fiskemat knuste alle konkurrenter i konkurransen for industriell fiskemat, og innkasserte i alt tre gull og to sølv i de fire kategoriene det ble konkurrert i under norgesmesterskapet som foregikk under festivalen Matstreif på Rådhusplassen i Oslo.

Rørvik vant kategoriene fiskekarbonader og fiskekaker, og tok både første og andreplass med to forskjellige typer fiskeboller. I kategorien fiskepudding ble det «bare» sølv.

Lojal og dyktig stab

- Dette er våre medarbeideres fortjeneste, sier daglig leder Pettersen som skryter av en faglig dyktig og veldig lojal stab. De 12 ansatte har i gjennomsnitt jobbet i bedriften i 18 år.  Neste gang vi er med på en konkurranse skal alle de ansatte være med oss, sier han til økonomisjef Sunniva Nicolaisen.

Hun bærer tungt denne sommervarme høstdagen på Rådhusplassen, alle de fem innrammede trofeene bedriften mottok av fiskerminister Elisabeth Aspaker på medaljeseremonien fredag formiddag.

Trøndelag og spesielt Trondheim er hovedmarkedet for Rørvik fiskemat, men nå er produktene i salg i hele landet. De utvider stadig markedet og seieren NM i sjømatprodukter er en kolossal inspirasjon i arbeidet videre. Det er ikke mange uker siden siste de vant en prestisjefull pris, de ble kåret til årets lokalmatprodusent under Trøndersk matfestival i sommer.

Det var bare én av mange konkurransene som går av stabelen under det gigantiske Matstreif-arrangement som foregår på Rådhusplassen i Oslo torsdag og fredag. Lørdag skal Kent-Arild Løkken Lian fra Meny Lade prøve å forsvare tittelen i NM i sjømat, som er konkurransen for dem som jobber profesjonelt med sjømatprodukter.

Priser til Tingvollost

En annen midtnorsk prisgrossist fredag var Tingvollost. De vant gull for både Edel Frue ost og rømme i NM i lokalforedlede melkeprodukter, mens ostene Kraftkar og Mektig Høvding og deres smør fikk bronsemedalje.

For den jevne publikummer er Matstreif først og fremst en hyggelig ruslerundt-festival med gode smaksprøver fra alle kanter av landet. Trønderske produsenter er godt representert, i tillegg er Trøndelag for første gang representert som region, Oi! mat og drikke står bak standen som først og fremst fokuserer på matbaserte rundturer i Trøndelag.

Råvarer fra hele Trøndelag

Thomas Johansen Borgan, opprinnelig fra Rørvik, har komponert, tilberedt og serverer selv en seksretters lunsjtallerken som selges for 150 kroner (eller tre retter til 100) til Matstreifs besøkende. Han presenterer retter med råvarer fra produsenter som er representert på turene, lettrøkt kveite fra Rørvik, lammelår fra Brattlia Økogård, diverse varer til Rørosmeieret, Laks fra Salmar, flatbiff fra Rørosrein, Edel blå fra Gangstad gård med diverse garnityr. Fantastisk gode smaker tilberedt under svære enkle forhold.

Global chef-finalist

Borgan jobbet lenge på gourmetrestauranten Fem bord, og driver nå cateringfirmaet Kontrast catering i tillegg til at nylig vant den nordeuropeiske finalen i Global Chef-konkurransen, og dermed er en av finalistene i verdensfinalen som arrangeres i september neste år. Der blir nok kjøkkenfasilitetene mer avansert, men det var staselig nok på servere gode trønderske matprodukter i hovedstaden. Ingen regionen har hatt så stor fremgang i lokalmatproduksjon i de siste årene som Trøndelag. Posisjonen på hjemmebane er formidabel, og både bredden og kvaliteten i produksjonen blir i stadig større grad lagt merke til nasjonalt.

foto
Byr på det beste: Thomas Johansen Borgan( 33) fra Rørvik har laget det trønderske matfatet som profilerer matregionen på Matstreif i Oslo Foto: foto Kristin Svorte
foto
Det trønderske matfatet; Seks retter som står seg: Lettrøkt kveite fra Rørvik fisk, blomkål og strjerneanis. Badsturøkt lammelår fra Brattlia økogård, løkkrem, sprø løk og brønnkarse, Yoghurt fra Rørosmeieriet, smørkaramell med rørossmør og krokan med frø og kjerner, Frøya laks fra Salmar med soppsoya, sesam og avokado, Flatbiff stekt med varme krydder og revet tørket hjerte fra Rørosrein, tyttebær og purreløk, Edel blå fra Gangstad Gård med hardangerepler og havregrøt-crips. Foto: foto Kristin Svorte
foto
Enkle kår: Det hender Global Chef-finalist Thomas Borgan jobber på enda bedre utstyrte kjøkken. Foto: foto Kristin Svorte