Bak Vetle Birkeland, student ved Institutt for datateknologi og informatikk ved NTNU, er køen lang av skoleelever som venter på tur for å prøve VR-briller, slik at de kan slåss med digitale monstre. Alle får noen minutter hver i den virtuelle virkelighet.

LES OGSÅ: Ledertrøya blir i Trondheim

Lærer kidsa koding

Ved siden av de digitale monstrene prøver Amanda Jørgine Haug, også hun datastudent, å få de unge skoleelevene interessert i enkel programmering. Hvis programmeringen lykkes, vil fantasidyrene vifte med halen, svinge på hodet, eller spille med tunga. Fantasidyrene er for øvrig bygd av datasøppel: En utbrukt datamus og kabler i lange baner. Deltagelsen på Maker Faire er en del av prosjektet Kodeløypa, som har til formål å gjøre ungdommer interessert i programmering og data.

LES OGSÅ: Maker Faire i 2016

Rådmannsglis

- Det er fantastisk! Det er klart at dette betyr noe!

Det er ikke vanskelig å få Trondheims rådmann Morten Wolden til å si noe positivt om Maker Faire. I et hav av skolebarn gliser rådmannen fra øre til øre. Han vet at om noen år er de kanskje blitt verdifulle teknologer de som i dag som løper mellom utstillingsteltene på Nedre Elvehavn, ved Solsiden kjøpesenter og Dokkhuset.

LES OGSÅ: Nå er tiden inne for gode ideer som kan redde verden

3000 skoleelever

Fredag var 3000 skoleelever busset til utstillingsområdet. Lørdag er resten av byen målgruppe for den fjerde Maker Faire-festivalen i Trondheim.

- Dette handler om å vekke nysgjerrighet og interesse. Flere tiltak handler om å få særlig jenter til å bli interessert i teknologi, sier Wolden.

Mange skoler i Trondheim sender elever til Maker Faire. I Melhus blir alle elever fra femte-, sjette- og sjuendetrinn busset til byen, til sammen 503 skoleelever. Lørdag er det ventet at aldersgjennomsnittet på de besøkende vil gå en del opp.

LES OGSÅ: Styrer drone med hanske

Feirer oppfinnere

Maker Faire er en teknologifestival for oppfinnere og teknologientusiaster. Maker Faire er en del av arrangementet Trondheim Playground som har pågått siden tirsdag.

Dette er utstillerne på årets Maker Faire: Illustrasjonsstudenter ved Høyskolen Kristiania i Trondheim, Ablemagic, Arveng Technologies, Ballovarre Lærarbeid, DNV GL Fuel Fighter, Elektra Linjeforeningen for Elektro, First Lego League, Hackerspace og Kodeløypa, Hackheim, Impact Playground, Jakobsli skole, Klar – ferdig – sy!, Ladehammerfestivalen, Livid Jeans, Microchip Technology, NITO Sør-Trøndelag, Norbit, Nordic Semiconductor, Omega Verksted, Revolve, Smørekoppen Engineering, Talentsenter, Trønderenergi og Vitensenteret.