Fosna-Folket har de siste ukene skrevet flere saker om bedrifter som merker prisøkninger i en eller annen grad. Enkelte priser har vært på vei opp over lengre tid, mens andre har skutt i været som følge av krigen i Ukraina.

Den prisøkningen treffer også byggentreprenør Fosenhus AS.

– Vi opplever en økt kostnad for flere varegrupper, deriblant stål med størst økning. Den siste tiden har også det vært økte kostnader på materialer som er svært energikrevende å produsere som plateprodukter, isolasjonsprodukter og gips. Trelast har hatt en mindre økning, sier daglig leder Emil Sundseth til Fosna-Folket.

– For stål og metallprodukter ser vi en økning på 70 prosent på kort tid. Det er også en økning i transport og fraktpriser. For gips og isolasjonsprodukter opplever vi en økning på cirka 30 prosent.

Daglig leder Emil Sundseth i Fosenhus. Bildet er tatt tidligere. Foto: Ola Bjerkevoll

Det gjør at bedriften kan måtte ta mer betalt for tjenestene sine.

– De økte kostnadene til materialer på allerede inngåtte kontraktene bærer vi risikoen for. Fremtidige kontrakter vurderes dette ut fra omfang og tidshorisont på prosjektet med hensyn på hvordan dette avtales, sier Sundseth.

Mindre forespørsler

Forrige uke snakket Fosna-Folket med Åfjord-bedriften Øverdal Bygg som fortalte at noen kunder ble skeptiske til å bygge med de høye prisene, og at et par hadde satt prosjekter på vent.

– Vi har en to-tre nå, som velger å vente. Det var også noen i fjor som valgte å vente og skulle bygge i år, men prisene er høyere i år, sa daglig leder Roar Øverdal da.

Sundseth forteller at ingen kunder har trukket seg fra byggeavtaler hos de.

– Vi merker noe mindre forespørsler på de større husprosjektene, men jevnt over er det en del henvendelser. Kunder er nok mer bevisste nå i disse tider rundt budsjett, og at det de bygger skal være innenfor dette. Vi har ingen som har kansellert avtaler med oss, sier Sundseth.

– Sunn økonomi

De økte råvareprisene er foreløpig ikke noe problem for driften til Fosenhus, opplyser Sundseth.

– Vi har en sunn økonomi, og det vil ikke være noe fare utover at vi får lavere inntjening på prosjektene som utføres nå i denne perioden. Vi holder dialogen med leverandører og prøver å tilpasse innkjøp når det er mest gunstig.

Daglig leder Emil Sundseth i Fosenhus. Bildet er tatt tidligere. Foto: Ola Bjerkevoll

Han tror det at bedriften er med i en større kjede gir de en fordel.

– Vi er med i Vestlandshus-kjeden, og har felles innkjøpsavtale gjennom de. Dette gjør at vi har en organisasjon som til enhver tid jobber for at medlemmene skal ha markeds beste priser, sier Emil Sundseth.