- Dette er en sak det er viktig å lære av, sier komiteleder Brøske. Han fremmer saken for komiteen sammen med Sivert Bjørnstad (Frp).

I mars i år slo Trondheim kommune alarm om seksuelle krenkelser, seksualisert adferd og mobbing som skulle ha foregått i årevis blant en større gruppe elever på et småskoletrinn. Saken ble anmeldt til politiet som avhørte en rekke barn og voksne. Politiet kom til at det hadde foregått aktiviteter og utprøving som noen oppfattet som krenkende, men i mindre omfang enn først fryktet. En intern rapport kritiserte både skolen og kommunen for håndteringen av saken og Fylkesmannen har åpnet tilsyn. Nå kan det bli en enda en gransking, i regi av kontrollkomiteen.

Ikke politimessig

- Det vil overraske meg mye om komiteen ikke ønsker en gransking, sier Rolf Jarle Brøske.

- Hvorfor en ny runde?

- Politiet undersøkte straffbare forhold, vi har en helt annen angrepsvinkel. Vi må se på hvordan saken har oppstått og hvordan den er blitt håndtert. Hvordan har skolen og rådmannen jobbet med forebygging? Hvis det har skjedd alvorlige forhold over lengre tid, er det svært viktig å belyse hvorfor de ikke ble oppdaget og at det ble tatt grep.

- Mer enn før

Brøske mener at barn i større grad enn før blir utsatt for uønsket adferd, seksuelle krenkelser og mobbing.

- Vi må jobbe for å unngå at sånt skjer, og sørge for at saker håndteres profesjonelt. Mobbing og krenkende adferd har dessverre alltid forekommet i skolen. Derfor er det viktig med målrettet innsats. Hele det politiske Trondheim og rådmannen er opptatt av dette. Vi må få på bordet om det har skjedd avvik i ved skolen. Kan rutinene for forebygging forbedres? Hvis det er mangler i rutinene, er det rådmannen og kommunaldirektørens ansvar.

- Har saken svekket foreldres tillit til trondheimsskolen?

- Jeg håper ikke det. Skolen gjør mye for å forebygge og har et bra apparat for å håndtere slike saker. Men vi blir ikke bedre hvis vi ikke er villige til å lære. Vi må spørre oss om kommunen har jobbet godt nok på tvers av fagfelt, og i samspillet mellom kommunale og statlige etater. Samtidig vil jeg understreke at ikke bare er skole og skoleeier som har et ansvar for barn i skolen, det gjelder også foreldrene. Jeg synes foreldre skal ta et enda sterkere ansvar for å følge med på hva barna gjør.

- Hvor alvorlig er denne saken?

- Det er det ulike oppfatninger om, men det er all grunn til å tro at en part har opplevd noe krenkende. Det i seg selv er grunn nok til å se på den.

- Slo kommunen for kraftig alarm?

- Det er for tidlig å si. Generelt er det et fornuftig å ta utgangspunkt i at det verste har skjedd, sier Rolf Jarle Brøske.

Bredere kritikk

Både Brøske og Sivert Bjørnstad sier at deres bekymring går lenger enn den aktuelle saken.

- Oppvekstfeltet har hatt mange problematiske saker de siste par årene og ser ut til å slite mest, sier Bjørnstad. Han stiller spørsmål ved om politikerne ble varslet tidlig nok, eller om saken ble forsøkt gjemt bort. Brøske sier det er «en utfordring» med ledelsen ved avdelingen for oppvekst og utdanning.

Hvis kontrollkomiteen slutter seg til Brøskes og Bjørnstads forslag, er det kommunerevisjonen som får i oppdrag å lage en rapport. Brøske regner med at den kan være ferdig før jul og at bystyret får den på bordet i løpet av inneværende år.

Rådmannen har tidligere varslet et forbedringsarbeid generelt i trondheimskolen i høst knyttet til barnas fysiske og psykososiale miljø. Det er også bebudet en kvalitetsikring av den aktuelle skolen våren 2017.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.