Marek Jasinski fyller 30 år i desember. Det ville Audun Otterstad markere med en studietur for å delta i Demokratenes valgkampanje. Den 25 år gamle kommunikasjonsrådgiveren spanderte derfor flyreise og 500 dollar i utgifter for opphold på vennen sin. En dyr og fin gave er de begge enige om.

- Det var helt storartet for meg som har fulgt med på amerikansk politikk fra jeg var veldig ung. Det var stort og mektig å få delta i demokratenes valgkampanje, sier Jasinski.

Gave til over 5000 kroner

- Vi er begge nerdete opptatt av politikk og ikke minst amerikansk politikk. Det var derfor en fin gave å gi, sier Audun Otterstad.

- Jeg flyr mye og får derfor medlemstilbud på flybilletter. Til sammen ble det litt over 5000 kroner, forteller han.

Otterstad er nå stortingsrepresentant som vara for Eva Kristin Hansen, men til vanlig jobber han i kommunikasjonsbyrået Kruse Larsen. Ifølge firmaets egne nettsider hjelper de næringsliv og organisasjoner å forstå hvordan politiske beslutninger fattes, hvem som fatter dem og hvordan de kan påvirkes.

- Er det problematisk at du som kommunikasjonsrådgiver gir en så dyr gave til en politiker i Trondheim?

- Jeg er enig i at jeg bør være forsiktig med sånt. Men dersom jeg jobber med en sak som kan påvirke trondheimspolitikken, må enten Marek melde seg inhabil eller jeg må overlate arbeidsoppgavene til andre, sier Otterstad. Han viser til at kundelistene til Kruse Larsen er åpne og hvem som helst har tilgang til hvem de jobber for.

Svært gode venner

Begge understreker at de er svært gode venner. Otterstad kaller Jasinski for en av sine aller beste venner.

- Det kommer vi til å fortsette å være uavhengig av hvilke verv og jobber vi har, og vi gir selvsagt hverandre både bursdags- og julegaver som de fleste gode venner, sier Jasinski.

- Det er også en selvfølge at fordi vi er nære venner, så vil jeg be om å få habiliteten min vurdert i politiske saker der Audun har i oppdrag å snakke med politikere i Trondheim. Det er også slik at dersom Audun får et oppdrag i Trondheim på vegne av sin arbeidsgiver, må han også snakke med en annen politiker enn meg. Alle politikere må være ryddig på dette.

Barnslig drøm

De to deltok på en ukes lang studietur i California arrangert av paraplyorganisasjonen for europeiske sosialdemokratiske parti. Der lærte de om det amerikanske systemet og deltok som frivillige i Demokratenes kampanje. I California var de i Santa Barbara, Los Angeles og San Diego. Delvis bodde de hos politiske aktivister og delvis på hotell.

- Jeg har hatt en barnslig drøm om å delta i den amerikanske valgkampen. Nå fikk jeg anledning til å ta med meg en god venn. Etter 22. juli har jeg erfart at jeg lever bare en gang.

Audun Otterstad overlevde Utøya 22. juli 2011. I 2015 var han tilbake på sommerleir der.

Gått fra dør til dør

Sammen har de snakket med flere hundre amerikanere på telefon eller ved husbesøk for å få dem til å stemme på Demokratene og Hillary Clinton som president. Men like viktig har det vært å påvirke folk i California til å stemme demokrater inn i Kongressen samt å påvirke folk i folkeavstemninger som foregår samtidig. Otterstad forteller at han også har hatt som oppgave å overbevise folk om at de må stemme for å opprette en egen kommune og øke skattene for de rikeste. Begge disse spørsmålene er oppe til folkeavstemning under valget.

- Det er like viktig at demokratene får flertall i Kongressen. Uten flertall i Kongressen bak seg, er det begrenset hva Hillary Clinton får gjort som president, understreker Otterstad

- Vi har gått dør til dør og deltatt i ringerunder, sier Marek Jasinski.

Fragmentert samfunn

- Gjennom denne turen til California har jeg fått en god innsikt i hvordan det amerikanske demokratiet fungerer i praksis. Det var overraskende for meg hvor fragmentert samfunnet er og hvor nødvendig det er med folkeopplysning.

Jasinski sier også at han har erfart hvor nødvendig det er med mye penger for å kunne stille til valg i USA.

- Det er et demokratisk problem at det koster så mye. De regner med at valgkampen for en plass i Kongressen koster sju millioner amerikanske dollar. Besøket har gjort meg helt sikker på at det norske forbudet mot politisk reklame på TV er viktig. I USA drukner politisk debatt i reklamen.

Både Marek Jasinski og Audun Otterstad kjenner partisekretæren for Det demokratiske partiet i California fra før. Han besøkte Trondheim i forbindelse med kommunevalget i fjor. De forteller at de demokratiske politikerne i California var interessert i å lære hvordan europeerne bygger politiske parti.

Steinhardt arbeid

- Det viktigste jeg lærte var hvor åpne og ivrige amerikanske politikere er etter å komme i kontakt med vanlige folk enten det er gjennom telefon eller å møte dem ansikt til ansikt. Hemmeligheten bak en amerikansk valgseier er steinhardt arbeid fra vanvittig mange frivillige, sier Otterstad.

- Tar du på deg æren dersom Demokratene vinner valget?

- Da puster jeg lettet ut på vegne av Norge, verden og folk i USA, sier Audun Otterstad.

- Jeg håper intenst på Hillary. Trump er en trussel mot demokratiet, sier Marek Jasinski.