I fjor vedtok bystyret å investere 7,5 millioner kroner over en treårsperiode på Dalen aktivitetspark på Kolstad. Nå snur det politiske flertallet, og kutter støtten til parken.

Dermed er det usikkert om parken vil bli realisert.

- Det synes jeg er trist. Dette er et tilbud som ungdommene selv har vært med på å planlegge, og som de har sett frem til å få. Da er det beklagelig at flertallet i bystyret bare kutter bevilgningene uten å være i kontakt med dem som vil bruke tilbudet, sier Muhyadin som sitter i bystyret for Høyre. Han er også barne- og ungdomsarbeider og leder av idrettslaget flerkulturell ungdom.

- Et svik

Som Adresseavisen fortalte onsdag, ønsker sentrum-venstre alliansen å ta ut investeringene til Dalen aktivitetspark på neste års budsjett. Dermed blir det ikke flertall for rådmannens forslag om å bruke 4 millioner på parken i 2017, og 2 millioner på parken i 2018. Ungdommer i bydelen uttrykker nå stor skuffelse over at pengene fjernes.

- Da vi fikk bevilget de pengene, ble vi så glade, fordi vi ble vist slik tillit. Vi opplevde at vi ungdommene hadde en reell påvirkningsmulighet, og vi følte vi ble trodd på. Når de nå tar fra oss pengene, føler vi det som et svik, sa Maria Postholm Mogstad, leder i ungdomsrådet.

Nå går Høyre ut og støtter ungdommene.

- Stort behov

- Det forbauser meg at sentrum-venstre alliansen tar en slik kuvending, spesielt når man har snakket opp Saupstad og Kolstad så mye. Jeg skjønner godt at ungdommene er skuffet. De har jobbet med denne parken i flere år. De har hatt en visjon om å skape verdens beste og kuleste bypark for barn og unge. Nå kan det se ut til at den visjonen legges død, sier Sebastian Johansen, leder i Trondheim unge Høyre.

Både Johansen og Muhyadin bor selv i bydelen, og mener det er stort behov for en slik aktivitetspark.

- Jeg er opptatt av at aktivitetstilbudet for dem som faller utenfor idretten skal bli bedre. Mange unge fra lavinntektsfamilier har ikke råd til å delta i den organiserte idretten. En aktivitetspark ville være flott for dem, sier Muhyadin.

Vil løfte bydelen

Dalen aktivitetspark er en del av områdeløft Saupstad-Kolstad som ble startet i 2013. Dette er en satsing i regi av Trondheim kommune med utgangspunkt i at bydelen har større levekårsutfordringer enn andre bydeler. Satsingen skal pågå frem til 2020, og målet er å bidra til at bydelen fremstår som attraktiv og mangfoldig. Satsingen skal blant annet jobbe for å skape gode møteplasser for innbyggerne. Hilde Våbenø Markussen er programleder for utviklingsprosjektet, og hun ble overrasket da hun fikk vite at sentrum-venstre alliansen nå vil fjerne investeringene til parken.

- Programledelsen for områdeløftet ligger under rådmannen, og vi har fått i oppdrag fra bystyret om å løfte denne bydelen. Parken er det viktigste enkeltprosjektet i områdeløftet, og den har skapt stort engasjement og begeistring i bydelen. Da det ble lagt inn penger til parken over en treårsperiode, oppfattet vi det som et tydelig signal om at parken skulle realiseres, sier Markussen.

Hun forteller at aktivitetsparken har vakt stor anerkjennelse også utenfor Trondheim. Husbanken har så langt støttet parken med en drøy million kroner, og parken er blitt presentert på storbykonferanse i Husbanken, på Nordisk råds konferanse i Malmö og overfor andre kommuner i Sør-Trøndelag. I en nasjonal idéhåndbok utgitt fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet blir aktivitetsparken også trukket frem som en lysende idé.

- Lite elegant

Nå har Markussen varslet at arbeidet med parken stanser opp, og den planlagte anbudskonkurransen som skulle lyses ut til uka, blir avlyst.

Sebastian Johansen i Unge Høyre frykter at det ikke blir noe av planene om en aktivitetspark.

- Det har vært så flott å se engasjementet til ungdommene i bydelen, her har de vært med på å skape sin egen møtearena. Å engasjere ungdom og love de en park, for så å snu, er lite elegant, sier Johansen.