Nå gleder han seg stort over Kirkemøtets historiske vedtak som ble fattet i hjembyen og som gir lesbiske og homofile full adgang til å gifte seg i kirken.

- Jeg synes dette er fantastisk, jubler Øie som i mange år har vært en profilert homofil.

- Da jeg vokste opp og var ung homo i Trondheim, så jeg for meg et liv hvor jeg skulle leve alene og uten egen familie. Nå lever jeg i et samfunn som tillater ekteskap, som tillater adopsjon og hvor jeg blir beskyttet mot diskriminering. Det er få andre politiske områder hvor det har skjedd så store endringer på så kort tid, sier Øie.

- Du mener at dette har gått raskt?

- Ja, det vil jeg si. Slike store samfunnsendringer tar tid. Jeg hadde ikke trodd at dette skulle skje så raskt. Jeg var engstelig for at dette ikke ville skje da kirken og staten skilte lag. Men der tok jeg heldigvis feil, sier han.

LES KOMMENTAREN: Kirken må innse at vi lever i 2017

LES KOMMENTAREN: Endelig er Kirken åpen for alle

- Et dilemma og en spagat

Da Øie ble portrettert i Ukeadressa for to år siden, ble han betegnet som selve rikshomsen på 1980- og -90-tallet. Øie var sentral da partnerskapsloven kom i 1993, og bidro også sterkt på veien mot ny og kjønnsnøytral ekteskapslov 15 år senere. Da var han statssekretær i Barne- og likestillingsdepartementet, og ble samme året utnevnt til årets æreshomo.

I dag er Øie generalsekretær i bistandsorganisasjonen Plan Norge, lever i et homofilt ekteskap og har to voksne sønner.

LES PORTRETTET: Alltid en plan

- Hvorfor er det så viktig at kirken åpner dørene for likekjønnet vigsel?

- Fordi det handler om at samfunnet støtter opp om mitt liv og mitt samliv. Det er et klart og tydelig signal om at homofile og lesbiske slipper å velge mellom kjærligheten og troen. Dette har vært et dilemma og en spagat som mange er blitt tvunget inn i, og som mange har dødd av. Det er kristne homofile som har tatt sitt liv, sier Øie.

Meldte seg ut – og inn

Øie har selv vært både innenfor og utenfor kirken: Han konfirmerte seg i Tempe kirke, men troppet like etterpå opp hos konfirmantpresten for å melde seg ut. Da Ole Christian Kvarme ble utnevnt til biskop i Oslo i 2005, meldte han seg inn i protest.

- Jeg ønsket ikke at Kvarme skulle få eie kirken alene, sier han som i dag står støtt i kirken. Han tror Kirkemøtets vedtak har stor betydning for homofile og lesbiske, uansett om de er medlem av Den norske kirke eller ikke.

- Jeg tror dette er viktig for alle. Det er et viktig signal i samfunnet. De konservative religiøse kreftene i Norge har gått på et gedigent nederlag. Det er selvsagt ekstra viktig for dem som ser på kirken som sitt sted, sier Øie.

- Vil dette ha betydning for ditt forhold til kirken?

- Ja, jeg er veldig glad for dette vedtaket. Jeg har alltid sittet litt på nåler når jeg har vært i kirken, redd for hva som kunne bli sagt. Dette er et veldig viktig skritt i riktig retning, sier Øie.

For Øies del er det imidlertid ikke aktuelt å gifte seg i kirken nå. Han har både inngått partnerskap med forbønn og senere borgerlig ekteskap med sin livsledsager.

- Studentpresten som ga oss en forbønn, fikk refs fra biskopen i ettertid, minnes Øie.

- Lov å ombestemme seg

Da Kirkemøtet startet før helgen, sa lederen av Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum, at kirken burde beklage de belastninger homofile har blitt påført av kirken. Øie mener dette er på sin plass, og påpeker at «mange mennesker har gjort mye fælt i Guds navn». Samtidig er han raus til å tilgi, og mener det er all grunn til å akseptere og godta kirkelige ledere som nå har ombestemt seg og innrømmer at de har tatt feil.

Nå mener Øie at Kirkemøtets vedtak bør inspirere til enda et skritt videre:

- Nå banker vi på døra til muslimene. Når det er mulig å få til dette i Den norske kirke, burde det også være mulig å få til i moskeen, sier Øie.

Aftenposten skriver mandag at innvandrerungdom er langt mindre tolerante for homofili enn jevnaldrende. Blant innvandrerungdom som er født i Norge, mener en fjerdedel at homofili ikke er akseptabelt. Men Øie velger å tolke dette som en god utvikling.

- Jeg tenker at det er positivt at så mange aksepterer homofili. Dette er ungdom som har vokst opp med foreldre som mener noe helt annet, sier Øie.

Nå slipper homofile og lesbiske å velge mellom kjærligheten og troen, sier Kjell Erik Øie. Han var en sterk pådriver både for partnerskapsloven og den nye ekteskapsloven, og gleder seg nå over at kirken sier ja til kirkelig vigsel av homofile og lesbiske. Foto: Kristin Svorte