I mai i fjor fortalte Adresseavisen om Ole Stig Bjørhovde som hadde mistet sin kone, mangeårige samboer og mor til sine barn, Kjersti Morseth. Han fikk ikke ektefellepensjon fordi de var gift i ti måneder - og ikke ett år. Statens Pensjonskasse har nemlig et regelverk som sier at man ikke har rett til denne pensjon hvis man ikke har vært gift i ett år.

- Mindre streng praksis

Venstres bystyrerepresentant i Trondheim, Lucie K. Sunde-Eidem, og Venstres medlem i arbeids - og sosialkomiteen på Stortinget, Sveinung Rotevatn, har engasjert seg i Bjørhovdes sak. Allerede i fjor vår uttalte Rotevatn at Venstre vil legge press på regjeringen for å få til en regelendring innen utløpet av stortingsperioden. Nå jobber et offentlig utvalg med en lovendring, men Venstre vil ikke avvente dette arbeidet.

- Det er ingen tvil om hvilken vei utvalgsarbeidet går, det kommer til å bli en regelendring som ivaretar samboerskap. Problemet er at dette tar fryktelig lang tid, en lovendring kan uansett ikke tre i kraft før neste år. Derfor prøver Venstre å få gjennomslag for en liberalisering av praksisen i disse sakene fram til loven er endret. I tillegg vil vi at sakene som har fått avslag de siste ti årene skal behandles på nytt, slik at alle de som allerede har fått en urettferdig behandling får en ny vurdering under en mindre streng praksis, sier Venstre-topp Sveinung Rotevatn.

- Gammeldags og byråkratisk

Han viser til at det allerede i dag fins unntak i regelverket som kan benyttes, men at reglene tolkes strengt fra Statens Pensjonskasse. Venstre ønsker at langvarige samboerskap og/eller forsørgeransvar for felles barn skal vektlegges i påvente av de nye reglene.

- Derfor ønsker vi at regjeringen instruerer Statens Pensjonskasse om å liberalisere praksisen sin i påvente av lovendringen. Vi har lagt dette kravet på bordet i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett, og vi håper å få med oss Høyre og Frp. Måten disse menneskene blir behandlet på strider mot folks rettsoppfatning, og sakene har gjort dypt inntrykk på meg. De er i en veldig vanskelig livssituasjon, og så får de beskjed om at de ikke oppfyller gammeldagse, byråkratiske regler for å få ektefellepensjonen. Slik kan vi ikke ha det i et moderne samfunn, og da er det politikernes oppgave å gjøre hverdagen litt enklere. Dagens regler er fra en helt anne tid, folk lever livene sine annerledes nå, og det må også lovene ta høyde for, sier Rotevatn.

- Dytter på

- Hvordan vurderer du muligheten for å få regjeringen med på dette nå?

- Vi får ingen signaler fra forhandlingsrommet nå, men vårt forslag ligger på bordet og vi vil dytte på for å få gjennomslag i denne saken, sier Rotevatn.

Venstres bystyrerepresentant Lucie K. Sunde-Eidem sier det er uforståelig at reglene fremdeles er som de er.

-Jeg har god tro på at vi vil få gjennomslag for en liberalisering av praksisen. Spørsmålet er om de andre partiene går med på at skakene som allerede har fått avslag skal behandles på nytt. Omfanget av disse sakene er imidlertid ikke stort: Fra 2011 til 2014 ble det behandlet 48 klagesaker. 44 av disse fikk avslag, og disse utgjør en årlig utgift på 3 185 000 kroner. Det er med andre ord snakk om små summer, påpeker Venstre-kvinnen.

En lignende sak fra Namsos gått helt til Høyesterett. Kvinnen i den saken var gift med sin mann i ti dager, og hun tapte saken.

Håper på endring

Ole Stig Bjørhovde er veldig glad for at Venstre igjen forsøker å få endret praksis, med tilbakevirkende kraft.

Ole Stig Bjørhovde mistet kona Kjersti for et halvannet år siden. Fordi de ikke hadde vært gift i over ett år, får han ikke etterlattepensjon, for slik er reglene i Statens Pensjonskasse. Han har heller ikke fått unntak selv om de var samboere 14 år og har to felles barn.

- Har du tro på gjennomslag?

- Venstres representanter har stått på veldig for å få saken opp. Det er kjempebra og jeg må ha troen på at en endring også vil kunne gjelde i mitt tilfelle, sier Bjørhovde.

Siden Adresseavisen skrev om saken i mai i fjor, har Bjørhovde også fått avslag i trygderetten, som opprettholdt avslaget. Et bevis på at praktiseringen ennå ikke er lempet på.

- Skal noe skje for oss som har fått avslag, må Venstre må få gjennomslag. Det håper jeg vil skje.

Bjørhovde sier han nå er sikker på at regelverket vil endres i framtida.

- Man kan ikke skille mellom gifte og samboere slik det praktiseres i dag, konstaterer han.