Onsdag 25. januar ble Råger Holte funnet død i boligen sin på Ler i Melhus. Da politiet kom til stedet, forsto de raskt at det dreide seg om en drapssak. Skadene på avdøde var omfattende.

- Jeg kan bekrefte at det i den endelige obduksjonsrapporten fremgår at det var over 100 skarpkantede sår på overkroppen på avdøde, og at disse er forenlige med stikkskader, sier politiadvokat Kari Bjørsnøs ved Trøndelag politidistrikt til Adresseavisen.

- Uskyldig

Hun opplyser at politiet mener at stikkskadene ble påført med en bajonett som ble funnet på åstedet. En bajonett er et stikkvåpen som kan festes i nærheten av munningen på et gevær, men det antatte drapsvåpenet i Ler-saken skal ikke ha vært montert på noe.

- Hva var dødsårsaken?

- Ifølge obduksjonsrapporten var det de påviste skadene med forblødning og sammenfall av lunger som antatt viktigste årsaker, sier Bjørsnøs.

Fengslingsmøte: Politiadvokat Kari Bjørsnøs ved Trøndelag politidistrikt fikk medhold i sin begjæring om videre fengsling av den drapssiktede. Her fra et tidligere fengslingsmøte i Sør-Trøndelag tingrett.

Den drapssiktede kameraten til Holte (27), som har sittet varetektsfengslet i over fire måneder, er nå kjent med obduksjonsrapporten.

- Hva har han sagt om skadene på avdøde?

- Han har hele tiden sagt at han er uskyldig, og at han ikke vet noe om dette, sier advokat Arve Opdahl, som forsvarer mannen.

- Slåssing i leiligheten

Den siktede har i både avhør og i en av sine forklaringer i retten erkjent å ha slåss med Holte natt til tirsdag 24. januar (dagen før 38-åringen ble funnet drept journ.anm.). Dette var en kamp hvor både tallerkener og møbler ble brukt, har siktede opplyst. Han har imidlertid hevdet at de to skværet opp etterpå, og at 38-åringen var i live da han forlot leiligheten på morgenen denne tirsdagen. Politiet på sin side, mener at Holte var drept da siktede forlot boligen.

Adresseavisen har tidligere skrevet at politiet fant DNA fra både avdøde og siktede på det antatte drapsvåpenet, samt på en slire politiet mener hører til. Funnet av DNA, mener imidlertid advokat Opdahl at kan forklares med at 27-åringen oppholdt seg mye i boligen til Holte - ofte i flere dager i ett strekk, uttalte han i et av fengslingsmøtene i retten.

Under forrige fengslingsmøte i Sør-Trøndelag tingrett gikk forsvareren gjennom flere momenter fra etterforskningen, som han mener kan så tvil om at klienten kan ha gjort det han er siktet for. 27-åringen ble likevel varetektsfengslet i fire uker, noe han anket til Frostating lagmannsrett.

Tidligere dømt

I sitt støtteskriv til anken poengterer Opdahl at manglende funn av biologiske spor fra andre personer i leiligheten, ikke er noe bevis for at klienten har begått drap. Han peker også på at det er usikkerhet rundt dødstidspunktet.

Sør-Trøndelag tingrett begrunnet nok en gang fengslingen med faren for at siktede kan begå nye voldshandlinger på frifot, og det ble vist til tidligere kjennelser i saken. I fengslingskjennelsen som ble avsagt for vel en måned siden, viste tingretten til at siktede i 2012 ble dømt i en alvorlig voldssak, og at han så sent som i 2016 ble tiltalt for nye voldshandlinger. Mannen skulle egentlig ha møtt som tiltalt for voldsbruk og trusler i en straffesak i februar, men denne saken ble utsatt. Retten begrunner i tillegg avgjørelsen med at siktede skal ha utøvd vold mot en annen innsatt i Trondheim fengsel i varetektsperioden.

«Retten finner at dette underbygger at siktede har en lav frustrasjonsterskel og lav terskel for å ty til vold», het det i kjennelsen.

Overfor lagmannsretten viser Opdahl til at siktede ikke er dømt for forholdene i den nye tiltalen av 2016. Han gjør det også klart at dette dreier seg om kroppskrenkelser, som ligger på et helt annet nivå enn drapssiktelsen denne saken gjelder. Forsvareren argumenterer derfor med at gjentagelsesfaren ikke er tilstrekkelig begrunnet av tingretten. Dette er imidlertid ikke lagdommerne enig i. De forkaster derfor anken, og mener at det er sannsynlig at siktede vil begå nye voldshandlinger dersom han løslates.

Det er foreløpig ikke avgjort om siktede vil anke fengslingskjennelsen, opplyser Opdahl.

Venter på sakkyndigerklæring

Straffesaken mot 27-åringen er forhåndsberammet til 16. oktober og etterforskningen nærmer seg slutten. Politiet venter imidlertid fortsatt på en erklæring fra rettspsykiaterne som har gjennomført en rettspsykiatrisk undersøkelse av 27-åringen. Bjørsnøs opplyser at hun regner med å sende sin påtaleinnstilling til statsadvokaten i løpet av juni.