I et utendørs treningsapparat kan du trene armer, ben, rygg, mage.

Det er opp til deg selv å finne ut hvordan du vil bruke apparatet. Men det skal settes opp en informasjonstavle med enkle råd og tips om forslag til bruk av trimstasjonen.

Det er Trondheim kommune som står bak opprettelsen av byens nyeste trimstasjon. Fra før finnes lignende tilbud på Nidarø – ved Trondheim Spektrum – og ved Theisendammen. På sistnevnte dreier det seg om mer enkeltstående apparat, mens apparatene på Nidarø minner mer om utstyr du finner på et treningssenter.

I Djupvika er det bygget et større styrketreningsapparat i tre, som kan brukes av folk i alle aldre. Man bruker sin egen kroppsvekt som motstand.

Støtdempende underlag

- Nå mangler vi bare et støtdempende dekke i gummibark. For å kunne støpe underlaget på stedet, må det være oppholdsvær et par dager, forteller landskapsarkitekt Marit Solum i Kommunalteknikk. Så snart dekket er lagt, kan man åpne stasjonen, forhåpentligvis i løpet av juli.

Da Adresseavisen besøkte trimstasjonen onsdag, bøttet regnet ned. Det var få som fant det fristende å gå tur eller jogge langs Ladestien.

Knut Kvaran, enhetsleder for Idrett og friluftsliv tok imidlertid utfordringen og demonstrerte noen enkle øvelser, som å entre seg bortover hengende etter armene.

Han forteller at trimstasjonen i Djupvika er en prototyp, som aldri har vært bygget før. Den er resultatet av et utviklingssamarbeid mellom kommunen, NTNU og Verdal snekkeri.

Populært med trimparker

De siste årene er det blitt populært med utendørs trimparker i byer og tettsteder. Enhetsleder Kvaran skryter av Trondheims politikere som har vedtatt å bevilge penger til slike trimparker. Foruten Nidarø, Theisendammen og Djupvika, planlegges det trimstasjoner også i Tillerparken og på Marinen.

I Finalebanen aktivitetspark på Øya har kommunen bygget apparater, som brukes hyppig av bl.a. studenter. Men den har et litt annet konsept og inngår ikke i de fem øvrige trimparkene. I arbeidet med trimstasjonen i Djupvika har kommunen fokusert på at treningsapparatet skal være utformet i miljøvennlig materiale, ha en fornuftig pris og produseres lokalt.

På Nidarø ble metall valgt som materiale, mens tre ble foretrukket ved Theisendammen. Treningsapparatene i tre måtte bestilles fra England og ble både dyrt og lite miljøvennlig. Det var da tanken om å utvikle et eget treningsapparat tok form.

Vil høste erfaringer

- I samarbeid med institutt for produktdesign ved NTNU har Trondheim kommune utviklet en trimstasjon i tre, prototypen er den vi ser her i Djupvika. Erfaringer vi gjør med dette trimapparatet avgjør om kommunen vil etablere flere likedanne trimstasjoner andre steder i byen, sier Kvaran.

Nå venter man på kommunalt hold spent på hvordan trimparken ved Ladestien blir tatt imot. Treningsapparatene ved Theisendammen, som ligger ved det populære friområdet inntil Bymarka, blir aktivt brukt. Apparatene passer godt inn i miljøet. Tre er et varmere materiale enn metall og passer godt for nærkontakt i kaldt klima.

-Folk må venne seg til å bruke apparatene. I Djupvika tenker vi at også barn skal kunne bruke dem, men da er det viktig å kunne lande mykt om man skulle falle. Derfor legges et gummidekke, sier Kvaran.

Utsatt for tøff bruk

Det er altså studenter ved NTNU som i samarbeid med Verdal snekkeri har kommet frem til den løsningen som til slutt ble valgt. Om en slik trekonstruksjon vil tåle hard bruk med sand, regn og snø gjenstår å se. Det er tatt høyde for slitasje, ved at alle deler kan skiftes ut. Et multi-treningsapparat i tre, som samtidig fungerer som et møbel, er det ikke mange av.

Prototypen vil bli fulgt nøye. Kommunen er interessert i å få tilbakemelding fra publikum om de er fornøyd.

- Det er ikke tilfeldig at trimparken er utviklet i samarbeid med studenter. De er flinke til å fange opp nye trender og bringe nye ideer til byen, påpeker Kvaran.

Helsedirektoratets rapport om «Fysisk aktivitet, omfang, tilrettelegging og sosial ulikhet» fra 2017 viser hvordan måten voksne er aktive på har endret seg i perioden 1985 – 2015.

Ulike former for friluftsliv, samt målrettet styrke- og utholdenhetstrening har økt mest i perioden og de store aktivitetskategoriene er fotturer i skog og mark, skiturer i skog og fjell, styrketrening, sykling til jobb og på tur, fotturer i fjell og vidde, jogging, langrenn og sykling som trening.

Det har vært en økning i andelen som driver med egenorganiserte aktiviteter. Det viktigste motivet for å drive fysisk aktivitet er knyttet til helse; gi fysisk og mentalt overskudd og forebygge helseplager.

Stimulere til aktivitet

- Resultatene fra rapporten underbygger den trenden vi har sett utvikle seg i Trondheim. Det er viktig at Trondheim kommune tilrettelegger områder for de aktivitetene befolkningen ønsker og på denne måten stimulere til økt fysisk aktivitet, sier Kvaran.

Det har også vært økt fokus på egenorganisert fysisk aktivitet fra statlig nivå. I vår opprettet kulturminister Linda Hofstad Helland (H) og Kulturdepartementet en ordning med penger fra spillemidler der kommunene kan søke på tilskudd til nyskapende aktivitetsarenaer.

I de siste årene har bystyret årlig bevilget en halv million kroner til bygging av trimparker. Satsingen bygger på en bestilling til rådmannen i sentrum-venstrepartienes budsjettforslag for 2012 og et oppfølgingsvedtak i formannskapet samme år, der går det frem at det skal utplasseres enkle treningsapparat i byens parker og friområder.

Ola Hegvold951 98 687ola.hegvold@adresseavisen.no

Planleggere: Landskapsarkitektene Marit Solum (t.v.) og Radmila Duric i Kommunalteknikk forteller at snart kan den nye trimparken ved Ladestien i Djupvika åpne. Foto: Sebastian S. Bjerkvik
Trim og trivsel: Enhetsleder for Idrett og friluftsliv, Knut Kvaran, skryter av politikerne som har satt av midler til bygging av treningsapparater i parker og friområder. Foto: Sebastian S. Bjerkvik
Djupvika: Så snart gummidekket er lagt, kan byens nye trimpark åpne. Dette er en prototyp, utviklet i samarbeid mellom Trondheim kommune. NTNU og Verdal snekkeri. Foto: Sebastian S. Bjerkvik
Ved Ladestien: Treningsapparatet ligger i nærheten av sandvolleybanen i Djupvika. Foto: Sebastian S. Bjerkvik