- Jeg ønsker at ordføreren tar kontakt med Stortinget, eventuelt via formannskapet, sier Erling Moe (V).

- Amnesty-rapporten bekrefter at det er galt å sende asylsøkere tilbake til Afghanistan slik situasjonen er. Mange som sendes tilbake går en ublid skjebne i møte.

Kommunalråden mener saken med Abbasi-familien i Trondheim viser at Stortinget må justere politikken. Den afghanske amilien, som har bodd i Norge i fem år, vant mot staten i tingretten i fjor. I lagmannsretten vant imidlertid staten, og nå må familien med søsknene Taibeh (18), Yasin (20) og Ehsan (15) trolig ut av Norge.

I Trondheim har saken vakt store reaksjoner, og resulterte i den største elevdemonstrasjonen på flere år da elever fra hele byen samlet seg på Torget i Trondheim onsdag.

Se rundt 1000 elever synge «We are the World» til støtte for Abbasi-familien

- De rettslige mulighetene er praktisk talt uttømt. Bare en politisk prosess kan snu dette.

- Hva er sjansen for at Stortinget endrer politikken på grunn av et mulig utspill fra trondheimspolitikerne?

- Stortinget opererer ikke i noe vakuum. Vi har alle partifeller på Stortinget. Abassi-familien er et eksempel, et symbol, på mange andre skjebner som ikke kommer frem i mediene. Norge er blant de landene i Europa som returnerer flest til Afghanistan. Det strider mot det vi står for når det gjelder humanisme, menneskerettigheter og hvordan vi behandler folk.

- Men ditt eget parti var med på asylforliket?

- Ja, og dette er et ansvar som ligger på mange partier. Men hvis asylforliket ikke var bra nok, så må man se på det på nytt. Gjennom Abbasi-familien er asylpolitikken blitt en sak for trondheimspolitikerne. Skoleelevene i Trondheim har vist stort engasjement. Nå må vi politikere følge opp og vise handlekraft. Dette handler ikke om én enkelt familie, det er en prinsippsak.

Moe mener Abbasi-familien er et godt eksempel på at praksisen for utsendelse er urimelig.

- Familien er velintegrert og har gjort alt det Norge har bedt dem om. Barna er ikke engang født i Afghanistan. De er norske. Det er ingen rimelighet at de skal de sendes til en utrygt liv i et land som er helt fremmed for dem.

Støtte fra ordføreren

Kommunalråden får støtte fra ordføreren.

- Jeg deler Moes uro for praksisen med utsendelse til Afghanistan, sier Rita Ottervik (Ap).

- Jeg synes absolutt Stortinget bør gå gjennom dette på nytt. Det er det mange gode argumenter for. Særlig gjelder dette hensynet til barn og ungdom som er vokst opp i Norge.

Hun mener det er naturlig at saken fremmes i formannskapet, og lover å gi sin støtte.

Ottervik er imponert engasjementet for Abbasi-familien.

- Det har vært flott å se. Jeg er rørt og stolt over de unges engasjement. Abbasi-familien er et eksempel på ungdom som i hovedsak har vokst opp i Norge, og står i fare for å sendes ut til et land de ikke kjenner og som er svært utrygt.

SV krever midlertidig stans

Utsendelsespolitikken blir uansett et tema i Stortinget. Fersk stortingsrepresentant Lars Haltbrekken varsler at SV vil fremme et forslag om midlertidig stans i utsendelsene til Afghanistan så snart Stortinget samles neste uke.

- SV har tidligere bedt regjeringen dokumentere at situasjonen i Kabul er trygg nok, uten å få noe svar. Nå sier Amnestys rapport at det ikke er trygt. Vi tror det er større mulighet til å få Stortinget med på en stans i utsendelsene etter Amnestys rapport, blant annet med støtte fra Ap og KrF. Også de som var med på asylforliket må ta hensyn til advarslene.

Haltbrekken sier Abbasi-saken har motivert ham.

- En stans bør gjelde dem. Jeg er utrolig glad for det fantastiske engasjementet for familien fra medelevene, lærerne og skoledirektøren. Elevene bør få gyldig fravær for politisk engasjement.

Enige om stans

Trondheimsordføreren støtter også ideen om midlertidig stans.

- Det er naturlig å stoppe opp og tenke seg om. Vi har nettopp hatt saken med kvinnen som ble pisket etter å ha blitt sendt ut fra Norge. Vi må tenke over om vi har for streng praksis når det gjelder sårbare grupper, sier Rita Ottervik.

Erling Moe mener også at Haltbrekkens utspill er bra.

- Ja, jeg støtter midlertidig stans i returer til Afghanistan, i påvente av at Stortinget får gått  igjennom returpolitikken til landet på bred basis.

Rita Ottervik støtter Erling Moes forslag om å ta initiativ overfor Stortinget. Foto: Christine Schefte
Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken varsler at SV vil foreslå midlertidig stans i utsendelser til Afghanistan. Foto: Christine Schefte