Stiftelsen Ringve Museum Musikkhistoriske Samlinger har åpnet for salg av bygslede boligtomter på Lade etter at vedtektene ble endret.

Festerne av de til sammen 56 tomtene fikk frist til utgangen av 2017 med å gi svar. Advokat Jan Kaare Tapper som representerer stiftelsen, opplyser at i underkant av 30 hadde svart at de kunne tenke seg å innløse tomtene.

Av disse har festere av fem eneboligtomter gitt et positivt svar og underskrevet papirene. De fleste må betale rundt én million kroner, avhengig av størrelsen på tomten. I tillegg har festere av ti tomter bedt om at svarfristen forlenges ut mars. De ønsker bl.a. å se nærmere på finansieringsmuligheter, hva en innløsning vil koste, vurdert opp mot å forlenge bygslingen.

En av dem som har bedt om forlenget frist er Knut A. Hjelt i Petter Lies vei. Etter at festeavgiften ble justert ved årsskiftet, betaler han en årlig festeavgift på 12 000–13 000 kroner på tomten til tomannsboligen. For noen år siden var festeavgiften rundt 1600 kroner. En innløsning vil koste ham rundt 900 000 kroner.

Blir dyrt å innløse

- Skal jeg låne beløpet, vil jeg få høyere utgifter til renter og avdrag enn jeg i dag betaler i festeavgift. Flere synes det blir for dyrt å innløse tomtene. Så får vi se hva svaret blir når fristen utløper, sier Hjelt. Han er usikker på om boligene vil øke særlig mye i verdi om de står på selveiertomt. Størst verdiøkning får trolig de med eneboliger og større tomter.

Daglig leder i Proa eiendomsmegling, Tore Resell, sier verdien på boligen vil øke om den står på selveiertomt. Han anbefaler folk å innløse tomten. Blant annet kan man som tomtefester få problemer med å fradele tomten. Ved salg av boligen vil flere ikke være interessert fordi huset står på festetomt.

- Verdien på boligen kan stige flere millioner kroner om tomten innløses, men det vil likevel være store variasjoner. Lade er for øvrig et populært boligområde, sier Resell.

Usikkert om verdien øker

Adm.dir. Per Ø. Nylander i Meglerhuset Nylander sier det ikke er noen automatikk i at boligen stiger så voldsomt i verdi om tomten blir eid.

- Det kan være vel så bra å feste tomten, men det kommer an på betingelsene. Det finnes imidlertid potensielle boligkjøpere som absolutt ikke vil bygsle. På den annen side er Lade så vidt attraktivt at de som ønsker seg dit, kan velge å se bort fra at huset står på festetomt, sier Nylander.

Festekontraktene har gitt Ringve Museum drøyt 2,5 millioner kroner i årlige inntekter og er en viktig finansiering av museumsdriften.

Styreleder i stiftelsen, Per Ivar Maudal, hadde underskrevet to av dokumentene da Adresseavisen snakket med ham. Han sier han er verken skuffet eller overrasket over at ikke flere har benyttet seg av muligheten til innløsning. Blant de knappe 30 som hadde meldt sin interesse for å innløse tomtene, var tre borettslag og festere i småhusbebyggelse.

-Vi har gjort det vi skulle og sendt ut tilbud om innløsning, sier Maudal. Hvordan inntektene etter innløsning skal disponeres, er ennå ikke bestemt.

Kontrakter fra 1950-tallet

Stiftelsen bortfester altså 56 tomter til boligformål. 54 festekontrakter ble inngått i perioden 1954–1960, én festekontrakt i 1971 og én festekontrakt i år 2000. Flere festere har opp gjennom årene rettet henvendelse til stiftelsen med ønske om innløsning, men fått avslag. Stiftelsen har vist til at festetomtene var en del av en testamentarisk gave fra Christian Anker Bachke i 1942. Bachke som døde i 1946, hadde testamentert Ringe Gård til en stiftelse, i dag Ringve Museum.

Ifølge vedtektene var det ikke anledning til å selge stiftelsens faste eiendommer. Men da omhandlet testamentet kun eiendommen Ringve Gård. Senere har stiftelsen ervervet flere eiendommer på Lade, underlagt samme klausul om forbud mot innløsning. Men dette har flere tomtefestere vært uenig i og hevdet kun eiendommen Ringve Gård har vært omfattet av denne klausulen. I mellomtiden har det vært en betydelig verdistigning på tomtene.

Har holdt ny takst

Da tomtefesteloven ble endret i 2015, ba stiftelsen advokat Tapper gå gjennom vedtektene på nytt for å tillate innløsning av festetomtene. For alle 56 tomtene er det holdt ny takst. Etter loven er det to måter å innløse en festetomt på. Man kan betale 25 ganger årlig festeavgift. Alternativt kan man betale 40 prosent av taksten, med delvis fratrekk for utgifter til opparbeidelse av råtomten.

For Østmarknesset borettslag, som er en høyblokk på ti etasjer med 40 boenheter på seks mål tomt, er taksten satt til 36 millioner kroner. Det vil koste borettslaget om lag 14 millioner kroner å innløse tomten. Det synes beboerne er for dyrt og har avslått tilbudet om innløsning.

Ikke overrasket: Stiftelsen Ringve Museum Musikkhistoriske Samlinger har åpnet for salg av bygslede boligtomter på Lade etter at vedtektene ble endret. Styreleder Per Ivar Maudal er verken skuffet eller overrasket over at ikke fler enn fem har benyttet seg av muligheten til innløsning. Foto: Jens Søraa
Tomteeier: Ringve Museum mottar vel 2,5 millioner kroner i året i festeavgift. Festerne er tilbudt innløsning. Foto: jens petter søraa
Innløsning: Stiftelsen Ringve Museum Musikkhistoriske Samlinger bortfester 56 boligtomter på Lade. Ved årsskiftet hadde fem sagt de ønsker å kjøpe tomtene. Foto: Morten Antonsen