Nye tall om befolkningsvekst viser at byen trenger mer plass til elever, raskt.

Kommunen har behov for en helt ny ungdomsskole i øst, samt utvidelse og oppgraderinger i vest, varsler rådmannen i Trondheim, basert på prognosene for befolkningsvekst.

Det er områdene øst for sentrum som har aller størst utfordringer med befolkningsvekst og dermed for dårlig skolekapasitet. Til nå har politikerne vedtatt å etablere et tilbygg på nybygde Ranheim skole som vil ha kapasitet til 110 nye elevplasser. Det vil også bli frigjort arealer, som i dag har andre brukere, ved Lilleby skole. Dette vil gi 111 flere barneskoleplasser i en bydel som har intens boligbygging og hvor det er forventet tilflytting av barnefamilier.

Boligvekst: Boligbygging i bydelen medfører stor elevvekst for Lilleby skole.

Lilleby skole doblet på tre år

- I fjor gikk det ut 20 sjuendeklassinger fra Lilleby. Samme år var det 40 nye førsteklassinger som begynte her. Det er samme antall som ventes nå til høsten, sier rektor ved skolen, Sissel Thoresen Busch.

I løpet av de tre årene hun har vært rektor, har skolen doblet elevmassen fra 100 elever til tett oppunder 200.

- Den store utbyggingen av boliger og tilflytting av barnefamilier utgjør den tydelige veksten her. Vi kommer til å ha en jevn stigning av elevtallet i årene som kommer og er glade for at kommunen frigjør areal til elevplasser, sier Busch.

Omfattende renovering

Til nå har helsestasjonen flyttet ut og det samme har Barne- og familietjenesten. Rosenborg barnehage har kontrakt som går ut til sommeren og vil flytte da.

- I tillegg til det er Dagskolen leietakere i fjerde etasje og Skoleteamet har kontorer i tredje. Når disse arealene frigjøres vil det være plass til 300 elever totalt, sier Sissel Thoresen Busch.

Øker kapasiteten: Lilleby skole skal bli i stand til å romme 300 elever. Rektor Sissel Thoresen Busch i musikkrommet som skal flyttes fra fjerde etasje. Det tekniske utstyret trenger en oppgradering.

Rektoren understreker at utvidelsen av elevplasser også krever kontorplass til nye lærere.

- Alt dette krever en omfattende oppussing og renovering, slik at vi får brukbare klasserom og tilstrekkelig plass til lærernes kontorer. Slik det er i dag når vi ikke opp til normen for kontorplass, sier hun og understreker at begge deler skal på plass før innflytting.

11 millioner er satt av til dette formålet og det er planlagt at nye arealer skal tas i bruk allerede til skolestart i august.

Ønsker ikke midlertidige løsninger

Befolkningsveksten legger stort trykk på byens skoler. Derfor ser kommunen verdien av statistikk på hvor folk bor og hvor de vil bosette seg i fremtida. Adresseavisen har oppdatert sitt kart over fremtidig skolekapasitet med kommunens middelprognoser. Blir det full utbygging i populære områder, blir skolekapasiteten fort sprengt her. I mindre populære områder er utbyggingstakten lavere.

- Det er viktig å ha en robust og forsiktig linje med henhold til å bygge nye skoler. Når antallet elever i en skolekrets øker over det skolen har kapasitet til, har løsningen ofte vært midlertidig, i form av pavilionger. Det er ikke lenger ønskelig, sier Olaf Løberg, finansdirektør i Trondheim kommune.

Enkelte områder vil ha nytte av å få bygget helt nye skoler, men der er det lommeboka og utbyggingspolitikken til kommunen som råder.

- I dag har vi en pott på mellom 20 og 50 millioner kroner som skal gå til mindre ombygginger som skal kunne gi skoler økt kapasitet til å kunne ta inn flere elever. Disse pengene må brukes til å løse flaskehalsene, sier finansdirektøren.

Størst behov for ny ungdomsskole i østbyen

Østbyen sliter på ungdomstrinnet. Charlottenlund og Markaplassen ungdomsskoler har ikke nok plass ungdomsskoleelevene som skal begynne om fem år. Hvis alle elevene i Rosenborg skolekrets valgte den kommunale skolen ville den allerede vært full.

- Det er på ungdomsskolene at tallgrunnlaget er mest stabilt. Folk som har barn i ungdomsskolealder er etablerte og har ikke like stor sansynlighet for å flytte på seg. Nettopp derfor er antallet ungdomsskoleelever mer forutsigbart, sier Olaf Løberg.

Men det er politikerne som prioriterer investeringene og bestemmer utbyggingstakten.

- Men vi jobber på spreng for å finne ut hvor pengene best kan benyttes, sier han.

Fem områder skal prioriteres

Første skoleutbyggingssak som går til politisk behandling i år er Strindheim/Eberg.

- Her kommer det et konkret forslag til løsning som inkluderer både barne- og ungdomsskole allerede i februar, sier Olaf Løberg.

De fire neste områdene vil bli konkretisert og presentert for formannskapet i mars.

- I ikke-prioritert rekkefølge er det snakk om Nidarvoll/Sunnland, Ugla/Selsbakk, aksen Åsheim-Saupstad-Kolstad og i Tonstad skolekrets, sier finansdirektøren.

Det er ventet at bystyret skal få ta stilling til prioritert skoleutbygging i juni.

Øker kapasiteten: Lilleby skole skal bli i stand til å romme 300 elever. Rektor Sissel Thoresen Busch i musikkrommet som skal flyttes fra fjerde etasje. Det tekniske utstyret trenger en oppgradering. Foto: Mariann Dybdahl