Funnet av en rød stein på Løkken var en sensasjon i forskningssammenheng. Det er snakk om mikroskopiske trådformede spor av bakterier som levde av å omdanne jern til jernoksid ved varme kilder på havbunnen for 480 millioner år siden.

Steinfunnet kan gi oss mer kunnskap både om tidlige livsformer på vår egen planet og om det er liv på Mars. Steinen er en jaspis fra de gamle havbunnslagene på Løkken. Funnet er gjort av et internasjonalt team med forsker Tor Grenne ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) på laget.

Det er dette steinfunnet som har bidratt til at et av verdens fremste forskningstidsskrift legger en konferanse til Trondheim 11.- 13. september i år. Det er første gang Nature arrangerer konferansen i Norge.

Nature: Dette er et av verdens mest prestisjetunge internasjonale forskningstidsskrifter.

Mineraler og bærekraft

Konferansen skal handle om mineraler og materialer for en bærekraftig framtid og blir arrangert av Nature i samarbeid med NTNU, Sintef og NGU.

- Temaet er viktig for omstillingen til et mer bærekraftig samfunn, sier Tom Heldal i NGU. Han er veldig glad for å ha fått konferansen til Trondheim. Det skal handle om å gjenvinne mer av det vi bruker, men også hvordan samfunnet kan skaffe nok råstoff til den nye kraftproduksjonen.

Mineralkrevende ny energi

- Vindkraft, solkraft og batterier krever masse mineraler, sier han. Heldal slår fast at det er stas i seg selv å få være med på å arrangere en konferansen for det prestisjetunge tidsskriftet Nature, men han mener også at dette er en unik sjanse for å rette søkelyset på et helt nødvendig og viktig tema for det grønne skiftet.

- Dette viser også at Trondheim uten tvil har høy vitenskapelig status, sier Heldal. Ifølge ham har Nature også lagt vekt på at NGU, NTNU og Sintef er i ferd med å bygge opp en av verdens mest avanserte laber, finansiert av Forskningsrådet,  rundt forskning på mineraler og materialer, akkurat det konferansen skal handle om. I tillegg satte funnet av steinarten jaspis på Løkken trondheimsmiljøet på verdenskartet nettopp når det gjelder mineraler.

Setter Trondheim på verdenskartet

- Dette vil sette Trondheim på verdenskartet på fagområdet, sier administrerende direktør Morten Smelror i NGU. Han slår fast at det innebærer stor internasjonal prestisje å få en slik konferanse lagt til byen.

- Nature trekker til seg verdens fremste fagfolk. Det å få Nature-konferansen er nesten som å få en nobelpris, sier han. Det gir svært stor internasjonal prestisje for forskere å få publisert sine vitenskapelige artikler i Nature.

Administrerende direktør Morten Smelror i NGU.

Mineraler for en grønn framtid

NGU-sjefen mener også mineralforekomster i den norske berggrunnen vil være et viktig bidrag til det grønne skiftet. Han slår fast at økt gruvedrift kommer kommer til å være nødvendig for å drive fram de mineralene og materialene som trengs for en omstilling til en mer robotisert industri, et smartere og digitalt samfunn, og en energiforsyning med mindre utslipp av klimagasser. Han snakker om sjeldne jordartselementer, titan, kvarts og kobber til bruk i vindkraftanlegg og batterier for eksempel.

NGU driver med kartlegging av grunnforholdene i hele landet. og har gjort et grundig arbeid i Nord-Norge. Men de mangler fortsatt kunnskap om det som finnes under bakken i omtrent halvparten av landet.

Liv på Løkken og Mars

Steinfunnet på Løkken blir satt i sammenheng med et funn i Canada med spor etter de eldste livsformene på jorda. Det kan vise seg at de er opp imot 4280 millioner år gamle, skriver NGU-sjefen Morten Smelror i en kronikk i Adresseavisen.  Til sammenligning er jorda knapt 4600 millioner år gammel, og de eldste spor etter liv på land om lag 460 millioner år.

De primitive organismene i seg selv er ikke bevart, men de kan spores gjennom tynne tråder og rørlignende strukturer i finkornede jernmineraler i bergarten. Forskerne mener steinfunnene på Løkken er viktig for å forstå historien om planeten vår og hvordan livet har utviklet seg.

Resultatene støtter tidligere ideer om at mikroorganismer først etablerte seg nært varme kilder knyttet til vulkanisme på havbunnen. I tillegg har Nasa fått tilsendt steinprøver. Spørsmålet er om steinprøvene fra Løkken kan avsløre tilsvarende mineraler på planeten Mars.