NHO-direktør Tordi Lien advarer trondheimspolitikerne mot å skusle bort den store NTNU-samlingen ved å hindre at NTNU får bygd kompakt nok. Han mener politikerne har gjort det vanskelig for NTNU ved å legge for mange hindringer i veien.

- Vi må huske på at en kompakt campus er hele forutsetningen.

Folkemøte om campus

Den tidligere Frp-statsråden deltok på folkemøte om NTNU-campus i regi av Studentersamfundet, NTNU og Adresseavisen torsdag kveld. Han sa i debatten at han har stor tro på at mennesker møtes.

- Det vil føre menneskene framover på sikt, sa han. Lien slo fast at det er helt sentralt at NTNU planlegger en kompakt campus og minnet om at det er derfor regjeringen er villig til å bruke nesten ti milliarder på et nytt universitetsområde i Trondheim.

- Det må politikerne i Trondheim legge til rette for. Dersom trondheimspolitikerne ikke gjør det, risikerer vi at regjeringen trekker tilbake støtten, sa Lien og fikk støtte fra dekan Monica Rolfsen.

I juli for to år siden kom forslaget om at NTNU skulle bygge det nye universitetsområdet fra Gløshaugen og vestover mot Elgeseter og sykehusområdet på Øya.

Studere på kryss og tvers

- Det er viktig for NTNU å være samlet særlig fordi studentene skal kunne ta fag på kryss og tvers. Det er viktigere enn at ansatte skal dumpe borti hverandre, sa Monica Rolfsen. Hun slo fast at økonomifakultetet hun leder, har et problem i dag fordi noen av studentene og fagmiljøene holder til på Dragvoll.

- Det gjør det nesten umulig å ta fag på Gløshaugen, sa hun.

Rolfsen mente at det nå er viktig å ikke fortape seg i detaljer, men ha klart for seg visjonene for et samlet universitetsområde.

Dekan Monica Rolfsen, fakultet for økonomi

Berikelse for alle

Og politikerne var enige om at NTNU-utbyggingen er viktig og det skal bli bra.

- Det er fantastisk, sa Marek Jasinski (Ap).

- Det blir en berikelse for studentene otg en berikelse for byen, sa han og understreket at det er bra med debatt om en så stor utbygging.

Elisabeth Bendixen Østgaard fra aksjonen Bevar Høyskoleparken understreket at kampen for park fortsetter. Målet deres er å hindre at det blir noe som helst i Høyskoleparken. Bygningsrådet godtok nylig at byggeplaner i området helt sør i parken mellom Gløshaugen og Handelshøyskolen blir sendt ut på høring. Men trondheimspolitikerne har sagt nei til bygging andre steder i parken.

Elisabeth Bendixen Østgaard, aksjonen Bevar Høyskoleparken.

Politisk parkdebatt

- Når byen vokser, er det helt nødvendig å ta vare på hele Høyskoleparken, sa varaordfører Ola Lund Renolen (MDG). Trond Åm (Venstre) mener det er på tide å avslutte parkdiskusjonen og gå videre med å planlegge universitetsområdet uten  bygge i park.

- Bygningsrådet har lagt altfor trange rammer. Vi som vertskommune bør være mer på tilbudssida, sa Morten Ellefsen.

Tusen år med akademisk historie

Hele møtet startet med et blikk tusen år tilbake i kunnskapshistorien for Trondheim. Førsteamanuensis i klassiske studier, Thea Selliaas Thorsen, minnet forsamlingen om at Trondheim har vært kunnskapshovedstaden i tusen år.

- Det er ekstremt viktig og utrolig gledelig at vi har kommet hit. Vi er i fase tre. Første fase av Trondheim som kunnskapshovedstad var på 1200-tallet. På 1700-tallet fikk vi en ny oppblomstring med Gunnerus. Nå er vi i fase tre. Fremragende og internasjonalt orientert, sa Thea Selliaas Thorsen.

Kunnskapshovedstaden. Thea Selliaas Thorsen fra de klassiske studiene på Dragvoll gleder seg til samling og fortalte at Trondheim har vært landets kunnskapshovedstad alltid.

Opprørt og forbannet

Hun fortalte at hun er utrolig opprørt og forbannet for at hun ikke visste noe om de store akademiske tradisjonene i Trondheim, og at hun ikke fikk vite om det før hun ramlet over det etter å ha kommet til Trondheim selv.

- Nå må vi ikke knusle bort denne sjansen til å bygge er stort nytt universitet, sa The Selliaas Thorsen.

Hun slo fast at Trondheim har en enestående akademisk tradisjon. Men at mange har glemt denne historien, Hun håper på at NTNU-utbygging kan gi Trondheim tilbake denne historien.

I januar i år sikret den nye forskningsministeren, Iselin Nybø, NTNU-utbyggingen. Regjeringen setter av ni milliarder kroner til det nye universitetsområdet i Trondheim.

Aller gladest for den nyheten var ansatte i fagmiljøene for kunst, arkitektur, musikk og design på Gløshaugen. Regjeringen legger også opp til en samling i et nytt Kam-senter.

Langt perspektiv

- Vi skal bygge framtidas universitet i et hundre års perspektiv, sa prorektor for utdanning, Anne Borg, ved NTNU.

- Bare hundre år? spurte Thorsen fra de klassiske studiene forsiktig.

- Vi trenger dannelser. Våre sosiologer og filologer skal være litt annerledes enn andre fordi de også skal ha kunnskap i teknologi, sa prorektor Borg.

- Jeg applauderer at de som holder med humaniora og andre fag skal være annerledes. Jeg syns vi skal være bedre, sa Thea Selliaas Thorsen.

Omstilling av landet

Og Tord Lien fra NHO minnet om at hele landet er i omstilling.

- Vi vet en ting. Hele arbeidslivet både i privat og offentlig sektor stilles overfor store utfordringer. Universitetet må levere folk med kunnskap med bredde og dybde.

- Vi har gjort det før og kan gjøre det igjen. Det er en skikkelig gave å få anledning til å møte folk fra andre fagmiljøer. Jeg tror på dette, sa Thorsen.

Naboene til Høyskoleparken har protestert mot planene om universitetsbygg i parken.