Da fylkesutvalget i Trøndelag før påske møttes for å diskutere en mulig innsigelse mot et massedeponi i Lerslia var det flere politikere som reagerte på Fylkesrådmannens innstillingsforslag.

- Først står det ganske tydelig at dette deponiet ikke er å anbefale med tanke på viltinteressene og naturmangfoldet. Så konkluderes det etter hvert med at man likevel ikke har noen innsigelser til planen, sier Tommy Reinås i Miljøpartiet de Grønne.

- Det henger ikke på greip å bygge en viltovergang som ender opp i et massedeponi, mener fylkespolitiker Tommy Reinås (MDG).

Viltovergang til 50 millioner

At det i skrivende stund bygges en viltovergang over den nye E6-traseen som ender opp i deponiområdet har også provosert Reinås.

- Det henger ikke på greip at man har brukt 50 millioner på en viltovergang, for deretter å anlegge et massedeponi i en rødlistet ravinedal. Vilt vil da komme over overgangen, og bli møtt med maskiner, steinmasser og aktiviteter som ikke er forenelig med naturmangfold og vilt.

Viltovergangen skal knytte Bymarka med omliggende områder og blir en del av det som kalles Leinstrandkorridoren.

- Vi blir latterliggjort

Sammen med SVs Rakel Skårslette Trondal fremmet MDG et forslag til innsigelse for å stoppe deponi-planene. Forslaget ble nedstemt av et stort flertall av fylkespolitikerne.

- Alle de faglige rådene tilsa at det var grunnlag for en innsigelse. Vi har det overordnede forvaltningsansvaret for natur og miljø i Trøndelag, men i denne saken vil ikke flertallet av fylkespolitikerne følge de faglige rådene. Når vi ikke tør å sette ned foten i slike saker står vi i fare for å bli latterliggjort, mener Trondal.

- Vi må tørre å sette foten ned i saker som handler om naturmangfold og viltforvaltning, sier Rakel Skårslette Trondal (SV)

- Bør ikke forhaste oss

Hun mener også at fylkesrådmannen støtter for mye av sin innstilling på en fremtidig utbygging av en godsterminal på Torgård og at deponiet kun er viktig hvis det blir en slik utbygging.

- I den innstillingen som ble vedtatt ber vi jo kommunen om å avvente avklaringen om godsterminal på Torgård. En utbygging her ligger dessuten langt fram i tid, så dette deponiet er ikke noe vi burde forhaste oss med, sier Trondal.

Her kan du se debatten om saken i Fylkesutvalget (ekstern lenke).

- Blir som å komme til himmelen for viltet

Arbeiderpartiets Stig Klomsten stemte for fylkesrådmannens innstilling og mener argumentet om at deponiet kommer for nært viltovergangen er merkelig.

- Det har vært en sammenhengende barriere i aksen Tiller til Melhus med omfattende anleggsarbeider på begge sider av E6 siden byggestarten, uten avbøtende tiltak for viltet. På tross av dette krysser viltet E6 på natta. En ferdigstillelse av E6 med viltovergang vil bli som å komme til himmelen for viltet. I et eventuelt fremtidig deponi vil kun ti prosent av arealet ha anleggsarbeid på dagtid. Det vil ikke bety noe for viltet som vil trekke gjennom området på kveld og natt, mener Klomsten.

Stig Klomsten i Arbeiderpartiet mener det er stort behov for massedeponi både i Lerslia ved Sandmoen og andre steder i årene fremover.

Et flertall i Trondheim bystyre bestemte tidligere i vinter at forslaget om massedeponiet skulle sendes ut på høring. Dette til tross for at rådmannen har stoppet planen hele sju ganger tidligere fordi den bryter med naturmangfoldloven.

Vil ikke overprøve kommunen

Arbeiderpartiets representant mener at det ikke fylkespolitikernes oppgave å overprøve kommunen i denne saken.

- Det synes jeg ville vært veldig rart å gjøre med bakgrunn i den dokumentasjonen som finnes i dag om saken. Vi ønsker store veiutbygginger og vi ønsker å bygge ut skoler og andre anlegg. Da trenger vi flere slike massedeponier. Vi trenger helst en overkapasitet av deponier for å unngå at dette blir en prisdrivende faktor i framtida. De som argumenterer mot deponiet er jo ikke imot verken veiutbyggingen eller godsterminalen. De har heller ikke foreslått avbøtende tiltak under utbyggingen av E6, eller krevd at en viltkorridor skulle etableres før anleggsarbeidene skulle settes i gang, poengterer Klomsten.

Fylkesrådmannens innstilling ble vedtatt mot stemmene til SV, MDG og Venstre.