- Vi er bekymret for at det har utviklet seg en praksis hvor pasienter defineres som alvorlig psykisk syke i tillegg til sin rusavhengighet for å rettferdiggjøre en høyere døgnpris på behandlingen, sier Kristin Smedsrud, klinikksjef ved klinikk for rus- og avhengighetsmedisin ved St. Olavs hospital.

Nå har St. Olavs hospital slått alarm overfor Helfo i Helsedirektoratet.

Fritt sykehusvalg

Smedsrud sier at dette ble oppdaget da de kontrollerte fakturaene som kommer til klinikken.

- Da ser vi hvilken pris vi betaler for de ulike tjenestene som våre pasienter mottar. Da vi oppdaget at vi betalte høyeste døgnpris for alle pasienter, begynte vi å se nærmere på dette, sier Smedsrud.

Pasientene det handler om er rusavhengige som blir vurdert til å ha behov for døgnbehandling. De står da fritt til å velge en klinikk i nærheten, eller de kan benytte seg av fritt behandlingsvalg og velge en klinikk andre steder i landet som Helfo har godkjent.

Ingen av de offentlige eller private rusklinikkene i Midt-Norge er blant de institusjonene som St. Olav nå ønsker en nærmere vurdering av.

Høyere pris

- Hvis pasienter som er rusavhengige, i tillegg får en diagnose som alvorlig psykisk syk, innebærer det at døgnprisen blir høyere. Når vi ser at alle pasienter tilhørende Helse Midt-Norge i 2016, 2017 og så langt i 2018 har vært diagnostisert med en alvorlig psykisk lidelse i tillegg til rusavhengighet, så stiller vi oss spørrende til det. Det innebærer at behandlingsenhetene kan kreve å få betalt den høyeste døgnsatsprisen. Dette er en praksis det er verdt å undersøke, sier Smedsrud.

Pasientene har fått en såkalt ROP-diagnose, som innebærer rus og psykiske lidelser. Smedsrud mener det er alvorlig hvis pasienter får en diagnose som ikke er riktig. I tillegg har det en økonomisk side.

- Det kan bety at pasientmidlene ikke blir anvendt til det beste for pasientene, sier Smedsrud.

Ordinær døgnbehandling for ruslidelser er 2500 kroner, mens pasienter som behandles for både rus og psykiske lidelser, betaler en døgnpris på 3650 kroner.

- Har dere mistanke til at noen bevisst har overdiagnostisert for å få en høyere pris?

- Det er så enkelt som at når jeg blir bekymret for noe, så retter jeg bekymringen til rette vedkommende, som i dette tilfellet er Helfo. Jeg har full tillit til at Helfo vil følge opp denne bekymringen på beste måte, sier Smedsrud.

- Uheldig situasjon

Det er Helse Midt-Norge som har dekket utgiftene til denne behandlingen i 2016 og 2017, og fagdirektør Henrik Sandbu sier de har betalt regningen de har fått fra Helfo, uten å gå nærmere inn i dette.

- Nå er det gjort et godt arbeid av vår analyseavdeling ved St. Olav, og dette arbeidet har ført til denne bekymringsmeldingen, sier Sandbu.

Helse Midt-Norge dekket i 2016 og 2017 behandlingen av i alt 12 pasienter til en pris av nærmere 1,7 millioner kroner. Sandbu vet foreløpig ikke om det kan ha skjedd en overdiagnostisering av pasientene som har ført til høyere utgifter.

- Hvis det viser seg at det er tilfelle, så er det en uheldig situasjon både for oss, Helfo og for de institusjonene det gjelder. Dette er noe vi nå vil undersøke nærmere og følge opp, sier Sandbu.

Flere helseforetak

Helfo skriver i svarbrevet til St. Olav at det i den siste tiden er blitt avdekket visse forskjeller rundt forståelsen og praktiseringen av pasienter med både rusproblemer og psykiske lidelser, og at flere helseforetak har gitt tilbakemelding på at de er blitt fakturert med høyeste døgnpris uten tilstrekkelig grunnlag. Det vises til at i ett tilfelle ble 96 prosent av 3100 døgn kodet til høyeste døgnpris, men at det senere ble avdekket at flere av pasientene ikke hadde noen diagnose på psykiske lidelser.

Avdelingsdirektør i Helfo pasientformidling, Kristin Bøgset, skriver i en mail til Adresseavisen at det er to helseforetak som har tatt opp denne problemstillingen, og at det dreier seg om to institusjoner eller leverandører. Helfo ønsker ikke å oppgi hvilke institusjoner det dreier seg om. Bøgset skriver at de har presentert problemstillingen i et eget notat til Helsedirektoratet. I tillegg følger Helfo opp leverandørene.

- Helfo understreker overfor leverandørene at pasienter skal kodes i henhold til hva henvisningen og behandlingsbestillingen inneholder. Utover dette forventer Helfo at gjeldende rett og nasjonal veileder følges, skriver Bøgset.

- Har Helfo en mistanke om at enheter overdiagnostiserer for å få en høyere døgnpris på behandlingen?

- Vi har ikke grunnlag for noen slik mistanke, svarer Bøgset.

Sendt brev: - Vi mener det er grunnlag for å være bekymret, og derfor har vi sendt en bekymringsmelding til Helfo, sier Kristin Smedsrud, klinikksjef ved klinikk for rus- og avhengighetsmedisin ved St. Olavs hospital. Foto: Mariann Dybdahl