- De siste dagene har det vært mye fram og tilbake om hvor lenge vi skal ha innsats. Klokken 9.30 søndag ble det offisielt at vi frislipper mannskapet, opplyser overordnet vakt i Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS, Geir Egil Olsen.

På det meste har det vært 45 trøndere i aksjon i Sverige, og den siste tiden har de gradvis eskalert ned staben. Olsen forteller at de har ønsket mannskapet hjem så fort som mulig. Opprinnelig har de sagt at de kunne stille med 30-40 mann frem til fjerde august.

Olsen forteller at beredskapen i Norge hele tiden har hatt førsteprioritet, og at det er de med fri som har fått muligheten til å bidra i styrkene i Sverige.

- Vi har vært opptatt av å opprettholde styrken her i Trøndelag, og har ikke gått ned på beredskapen her. Det har vært en del logisitikk for å få det til å gå opp, og ekstra utfordringer i ferietiden. Men det har gått rundt, og de som har vært i Sverige har utøvd en enorm innsats.

Her kan du se bilder fra kampen mot skogbrannene

De norske brannmennene som har hatt tøff kamp mot flammene i Sverige. Her jobber Bård Ervik og Helge Ulriksen sammen med Stephan Jerand fra Polisen. Foto: Finn Walther

Ser frem til mer samarbeid

Olsen legger til at svenskene har gitt uttrykk for at de er fornøyd med bidraget fra Norge.

Har det vært utfordrende å samarbeide på tvers av ulike etater?

- Etterhvert fikk vi laget en god plan og samlet styrkene, og det har gått utrolig bra. Vi fikk på plass en god struktur og nye læringspunkter. I etterkant må vi sette oss ned for å se hva vi kan ta med oss videre. Dette viser at vi kan samarbeide både mellom kommunegrenser og landegrenser.

Ole Kiplesund i Stjørdal brann- og redningstjeneste forteller at redningstjenesten drar hjem med takknemlighet.

- Vi ser frem til et fruktbart samarbeid videre, både med Sverige og internt. Nå er vi bedre skodd for store hendelser som kommer til å skje. Etter evalueringen får vi laget et system som vi kan plukke ned fra bokhylla og kjøre i gang etter den malen vi har gjort nå. Det er det som er greit med slike hendelser.

Ingen nye branner natt til søndag

Fra lørdag kveld til søndag morgen var det ikke meldt noen nye branner. Planen er at de fleste skal hjem søndag, mens den norske staben i Östersund mest sannsynlig blir til mandag.

- Det ble applaus på stabsmøte i Jämtland da de fikk beskjed om at brannen er slukket. Vi vet at det vil blusse opp småtterier, med nå er det svenske og europeiske styrker som holder vakt. Alt kan forandre seg fra time til time, men per nå er vi fristilt, sier Kiplesund.

De norske brannfolkene Chrstopher Falck Anderssen og Bård Ervik. I bakgrunnen Helge Ulriksen Foto: Finn Walther