- Det har vært ganske hektisk en periode nå. Det har vært veldig mange fall blant eldre, sier Heidi Storhaug, hjelpepleier ved Trygghetspatruljen i Trondheim.

Rundt 4200 hjemmeboende innbyggere i Trondheim har av ulike årsaker en trygghetsalarm hengende rundt halsen. Alarmen benytter de når de trenger akutt hjelp. Når temperaturen stiger, øker antallet alarmer.

Slapp og uvel

- Vi merker det med en gang når det blir varmere. De eldre får ikke i seg nok drikke, så blir de slappe og uvel, og så kan de falle når de er oppe og går. Når vi kommer, ligger de ofte på gulvet og trenger hjelp. I noen tilfeller hender det at de må inn på sykehuset, for et fall kan ende med både armbrudd og lårhalsbrudd, sier Storhaug.

Fagarbeider Linda Hagen forteller at hun på mandagens vakt var ute på tre fall.

- I det ene tilfellet hadde kona falt først, så hadde mannen falt etterpå. Når det er så varmt, blir mange slappe, og enkelte blir dehydrert, sier Hage.

- Ofte er det veldig varmt når vi kommer inn i stua til brukerne. Det kan kjennes ut som en badstu. Da må vi åpne opp og lufte, sier hun.

Hjelpepleier Hege Riisem har jobbet i hele sommer. Hun sier at personer med enkelte sykdommer, sliter ekstra i varmen.

- Vi ser at det er bedre å sette frem brus eller saft, istedenfor vann. Det frister mer. Og så spør vi ofte om de har potetgull. De trenger salt, sier hun.

Trygghetspatruljen har tre som er utegående vakt på dag- og kveldstid, mens 14 jobber på natt. Når alarmen går, skal hjelperne ankomme i løpet av en halvtime.

- Vi har brukere både på Byneset, Væretrøa og Bratsberg. Det kan være langt å kjøre noen ganger, sier Riisem.

Ekstra drikke

Den langvarige varmen i sommer har ført til at også ansatte i hjemmetjenesten er spesielt oppmerksomme på hvordan brukerne takler dette.

- Når det kommer en slik varmebølge som vi ikke er vant til, så må de ansatte minne brukerne på at de må få i seg ekstra drikke slik at de ikke blir dehydrert. Mange kan ha lite å gå på i utgangspunktet. Noen er også demente eller har Alzheimer, slik at de glemmer å drikke. Da må vi minne dem på dette, sier Mats Bjerke, avdelingsleder ved Heimdal hjemmetjeneste.

- Ser vi at noen har antydning til dehydrering, så kan vi sette inn hyppigere besøk, påpeker han.

Må lufte

Avdelingsleder Ingrid Andersen ved Bergheim hjemmetjeneste, sier at det ofte kan være svært varmt hjemme hos de eldre.

- Mange er redd for å få trekk, fordi de er redd for å bli syke. Vi må hjelpe dem å lufte litt. I tillegg setter vi frem mugger og flasker med drikke, slik at de lettere husker å drikke. Det er ikke alle som skjønner at de må drikke ekstra, og de kjenner kanskje ikke på tørsthetsfølelsen. Da må vi hjelpe dem med slike basale ting. Men vi ser at også pårørende er flinke til å stikke innom, sier Andersen.

Hun sier at det så langt har gått bra i sommervarmen.

Hektisk: Alarmen går oftere ved Trygghetspastruljen når det er slik varme som nå, forteller Heidi Storhaug, hjelpepleier ved Trygghetspatruljen.

Storhaug ved Trygghetspatruljen sier at det ikke alltid hjelper å sette frem drikke til brukerne.

- Selv om det står drikke fremme, så er det ikke alle som registrerer det. Så kan det være noen som ikke når frem til drikken, og så ramler de når de reiser seg, forteller Storhaug.