Barfrosten vi hadde vinteren 2013/2014 ødela bærhøsten i Trøndelag i fjor. Flere steder var lyngen svartsvidd. Det er rester av dette også denne sesongen. I tillegg har kald vår og sommer ført til at flere bærsorter modnes svært sent – eller uteblir.

- I år har vi dessverre dobbel uflaks, sier Dagmar Hagen, seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Vind, frost og ingen nedbør

Det tar ofte to-tre år før bærlyng ødelagt av barfrost kommer seg i vanlig gjenge. Særlig røsslyng, krekling og tyttebær blir skadd av barfrost.

- Disse artene er avhengig av snødekke for å beskyttes mot frost og uttørking gjennom vinteren og våren. I fjor vinter så vi en slags sandblåsingseffekt på grunn av frost kombinert med mye vind og ingen nedbør. Det var så tørt at lyngen så å si ble svidd i toppen. Hadde vi fått snø den gangen, ville resultatet vært et helt annet, sier Hagen.

- Et merkelig syn

- Det ser ut som vi må lete nøye og lenge for å finne steder å plukke blåbær i år.

Det sier prosjektleder i Trondhjems Turistforening, Åse Berge. Hun er på markatur ved Theisendammen i Trondheim for å finne nettopp steder for blåbærplukking.

- Jeg har fått tilbakemeldinger fra flere turgåere som sier det ser mørkt ut for årets blåbærsesong, forklarer hun.

Enkelte steder i turområdet er finnes små blåbær som fortsatt er grønne. Andre steder er lyngen helt uten kart.

- Dette synes jeg er helt merkelig. Det ser nesten ut som noen har rensket skogen for blåbær allerede, slik det kan være på senhøsten. Jeg er ingen bærekspert, men kan bekrefte at dette ikke er et syn jeg har hatt ofte, sier Berge, som siden barndommen har vært en ivrig tyttebær- og blåbærsanker.

Må droppe blåbærturen

NINA-forsker Dagmar Hagen vil ikke si for sikkert hvorfor blåbærlyng noen år ikke får blåbær.

- Det trenger ikke ha sammenheng med været. Faktisk kan det være helt tilfeldig. Noen år er gode bærår, andre år er dårlige, forklarer hun.

Trondhjems turistforening lanserer prosjektet «Levva livet» i høst, med Åse Berge i spissen. Målet er å få folk til å benytte seg mer av turområdene og stiene i og rundt Trondheim. Blåbærtur er et av høstens første trekkplastre.

- Vi inviterer til blåbærtur med pannekakesteking på bål. Tanken var å spise pannekaker med nyplukkede blåbær. Det ser ut som vi må droppe det som har med blåbær å gjøre på turen vår, sier Berge.

Blåbærene er mer robust

Ifølge Dagmar Hagen er det noe håp for blåbærplukkerne.

- På solrike, lune steder kan det komme blåbær etter hvert. Det er imidlertid ingen grunn til å haste ut i skogen. Jeg har selv vært i lavfjellet, og blåbærene er fortsatt grønne. Årets bær er i beste fall ekstremt sene, sier Hagen.

Det er først og fremst kald vår og sommer som ødelegger for blåbærene. Blåbærlyngen blir ikke like hardt angrepet av barfrost som andre sorter, fordi den får nye blader hvert år.

- Men også blåbærlyng kan få skader av barfrost og mye vind. Røtter og kvister har ikke godt av dette. Det skjer enkelte år, og er ikke helt unormalt, forklarer Hagen.

Supert år for buskvekster

Dårlig vår og sommer til tross – enkelte buskvekster blomstrer unormalt godt i år.

- Noen har kanskje lagt merke til at blomstrende busker, som syrin, duftsjasmin og hassel, har blomstret sjeldent godt denne sommeren. Svaret ligger i den gode, varme sommeren vi hadde i fjor, forklarer Hagen.

Enkelte plantearter anlegger kropper året før de blomstrer.

- I tillegg er kald vår og sommer faktisk positivt for de blomstrende buskene. Lav temperatur gjør at blomstene holder lenger før de visner. Dobbel flaks her altså, sier Hagen.

Multene må ha sol og varme

Multesesongen skulle vært godt i gang allerede.

- Jeg har så langt bare funnet multekart, sier fjelloppsyn og daglig leder i Ålen og Haltdalen fjellstyre, Terje Borgos.

Han spår derfor en dårlig sesong for multesanking i år.

- Multesesongen blir i alle fall sen! Jeg håper på sol og varme de kommende ukene. Det er vi avhengig av for å få litt fortgang på sakene. Jeg har et håp om at å finne multer i fjellet i løpet av august, sier han.

Multene blomstrer etter at det er blitt bart i fjellet og når temperaturen har kommet til et visst punkt. Det skjer vanligvis i månedsskiftet juni/juli. Multenes største finende er frost rundt tidspunktet for blomstring.

- Det er over og ut for multene dersom det speker før de har blitt modne. Heldigvis har vi ikke hatt temperaturer rundt nullpunktet i områdene rundt Ålen og Haltdalen i år, sier Borgos.

I blåbærlyngen rundt Theisendammen i Trondheim er det lite blått å spotte. Blant blader og umodne bær, dukket denne ensomme bæra opp. Foto: Kirsti Kringstad
Dårlig bærsesong i år skyldes blant annet barfrosten i fjor vinter, forklarer NINA-forsker Dagmar Hagen. Foto: Arnstein Staverløkk (NINA)
Åse Berge og Trondhjems turistforening har invitert til tur med blåbærplukking om noen uker. Det blir bare tur.