Etter at den svenske entreprenøren Arcaflex meldte oppbud onsdag stanset byggingen av 76 leiligheter i prosjektet Miljøbyen Granåsen mellom Jakobsli og Dragvoll i Trondheim helt opp.

For Lene Nordberg er dette særs dårlige nyheter. Hun bestilte leilighet i prosjektet allerede høsten 2014. Innflyttingsdatoen var allerede flyttet seks uker da meldingen om oppbudet kom.

- Man setter livet på vent mens man venter på å få flytte inn. Jeg sa opp leiligheten min før jul og skulle egentlig bo én måned hos foreldrene mine før jeg flyttet inn. Nå blir det for et halvår, sier hun.

Liker du å følge med på næringslivsnyheter fra Midt-Norge? Da anbefaler vi at du følger Økonomiadressa på Facebook!

Har betalt leiligheten

Det så betydelig lysere ut for Nordberg i fjor høst. I september fikk førstegangskjøperen beskjed om at leiligheten hennes kunne bli ferdig før tiden.

- På et møte i midten av desember ble det sagt at innflytting kunne skje mellom 27. og 29. januar, noen få dager før den oppgitte innflyttingsdatoen, forteller hun.

Det skulle ifølge Nordberg komme mer informasjon, men da det nærmet seg få dager til befaringen, hadde hun fortsatt ikke fått informasjon.

- Jeg kontaktet utbyggeren, Heimdal Bolig, og fikk høre at de ikke hadde mer informasjon. Senere den dagen fikk jeg informasjon om at innflyttingen var utsatt til midten av februar, sier hun.

Etter denne beskjeden presset hun og faren på for å få mer informasjon om prosessen videre. De fikk ifølge Nordberg beskjed om at de i beste fall kunne få utlevert nøkkelen på befaringsdagen tidlig i februar. På bakgrunn av det førte de over pengene for leiligheten.

- Nå betaler jeg på lånet, men har ikke noen leilighet, kommenterer Nordberg.

- Dårlig informasjon

Til tross for betalingen ble det imidlertid ingen innflytting i midten av februar. Denne gang ble inflyttingen utsatt til fredag 11. mars. Også denne gangen tok Nordberg kontakt med Heimdal Bolig for å høre om fristen ble holdt.

- Senest tirsdag kveld fikk jeg bekreftet at vi kunne flytte inn fredag. Så kom meldingen onsdag om at entreprenøren var konkurs, forteller Norberg.

Hun skjønner at Heimdal Bolig ikke kan gjøre noe med konkursen, men etterlyser mer informasjon.

- Vi føler at Heimdal Bolig ikke har sagt alt de har visst om prosessen. Jeg har selv måttet ta kontakt med dem få dager før befaringer og overtakelser. Vi har kjøpt møbler, hvitevarer og lamper til leiligheten som står lagret i stua hos foreldrene mine. Jeg har forståelse for at ting kan bli utsatt, men da må vi få bedre informasjon. Man planlegger jo livet sitt etter dette, sier hun.

- Vanskelig prosess

Administrerende direktør Roar Munkhaugen i Heimdal Bolig forteller at arbeidet med de 76 første leilighetene i byggetrinnet nesten er ferdige. Nå må arbeidet imidlertid stanses, sammen med neste byggetrinn som skal stå ferdig til høsten.

- Det er stopp i dag og i morgen. Vi ønsker å få det i gang igjen så fort som mulig, sier Munkhaugen.

Han beklager at det har blitt utsettelser og korte frister for boligkjøperne.

- Vi er vel vitende om at fristene på slutten er veldig korte, og full forståelse for at kundene opplever dem som altfor korte. Men i kraft av situasjonen vi har vært i, er dette det beste vi har fått til. Det har vært krevende å få informasjon ut fra entreprenøren, og vi har i enkelte tilfeller måttet møte opp på byggeplassen selv for å verifisere opplysninger. Men vi har forsøkt å informere fortløpende, sier Munkhaugen.

- Det er en fortvilt situasjon for kundene, men når dette oppstår klarer vi ikke å opprettholde akseptable frister for dem. Nå skal vi gjøre det som kreves for å bygge ferdig noen flotte boliger for kundene, sier han.

Får erstatning

Munkhaugen håper å komme i kontakt med bostyrer raskt slik at man får startet opp arbeidet.

- Vi har fått signal fra Arcaflex om at arbeidet med boet kan komme i gang raskt, og at vi kan komme i kontakt med bostyrer allerede torsdag. Enten kan konkursboet fullføre byggingen, ellers vil vi ta over selv, sier Munkhaugen.

Han forteller at boligkjøperne får erstatninger for den forsinkede innflyttingen.

- Ifølge Bustadoppføringloven er kjøperne berettiget til erstatning ved forsinket leveranse, sier Munkhaugen.

To byggetrinn

Arcaflex er hovedentreprenør på alt over bakken i de to byggetrinnene. Alle de 76 leilighetene som er forsinket er solgt, og det er også de 76 leilighetene i byggetrinnet som etter planen skal stå ferdig til høsten.

- Vi både tror og håper at konkursen ikke får konsekvenser for dem som skal flytte inn til høsten. De leilighetene er det lite trolig at boet selv vil gjøre ferdig, siden det er så lenge til ferdigstillelse, sier Munkhaugen.

Styreleder Lars Atterfors i Arcaflex forteller at de har rundt 25 ansatte. Det var ikke så mange av dem på Miljøbyen Granåsen lenger.

- På slutten er det mest spesialister som er innleid, det er fleste av våre er på plassen når modulene blir satt på plass, sier Atterfors.

Han forteller at de har flere underleverandører på Miljøbyen Granåsen, og at de vanligvis bruker lokale underleverandører.

Lene Nordgren bor hos foreldrene på det gamle jenterommet mens hun venter på å få flytte til sin nykjøpte bolig. Hun har handlet møbler og hvitevarer som står lagret forskjellige steder i foreldrenes hus. Foto: Vegard Eggen
Det er Heimdal Bolig som er byggherre og svenske Arcaflex som er entreprenør og har bygget 76 leiligheter i Miljøbyen Granåsen. Byggeplassen er nå stengt, etter at Arcaflex meldte oppbud. Foto: Vegard Eggen