Politiadvokat Alf Rune Nilsen ved Trøndelag politidistrikt forteller at saken startet med en anmeldelse.

- Vi har mottatt en anmeldelse fra tidligere ansatte, som går ut på at de ikke har fått betaling fullt ut for arbeid de har utført og vanskelige arbeidsforhold de mener er brudd på arbeidsmiljøloven. Firmaet og daglig leder er siktet. Vi driver i samarbeid med kemneren, skatt og Arbeidstilsynet etterforskning i saken, sier Nilsen.

Han vil ikke si hvilke paragrafer byggefirmaet og lederen er siktet etter.

- Jeg vil ikke gå inn på hva siktelsen går ut på, sier Nilsen.

Advokat Christian Wiig i Christian Wiig & co. er forsvarer for mannen fra Trondheim.

- I avhør den 24. mai svarte han på alle spørsmål fra politiet, før han nektet straffskyld, skriver Wiig i en e-post til Adresseavisen.

Advokat og partner Frode Wisth i Advokatfirmaet Strand & Co, som representerer det siktede selskapets eier, har ingen kommentar til saken.

Krever én mill. i lønn

Ni tidligere ansatte i byggefirmaet, alle fra Latvia, fikk i april medhold i Sør-Trøndelag tingrett i kravet om arrest i firmaets bankkontoer, for å sikre lønnskrav. Kravet var 991000 kroner i ubetalt lønn. Med fremtidige renter og sakskostnader ble arrestbeløpet vel 1,3 millioner.

Tingretten sa ja til arresten uten muntlige forhandlinger med saksøkte på forhånd. Ifølge kjennelsen er det sannsynliggjort at bedriften «har en adferd som gir grunn til å frykte for at inndrivelse av kravet vil bli forspilt eller vesentlig vanskeliggjort dersom arrest ikke gjennomføres».

- Jobbet 12–15 timer dagen

13. juni ble det holdt muntlige forhandlinger om arresten, etter krav fra byggefirmaet. En av de ni tidligere ansatte vitnet på telefon fra Latvia i tingretten. Han begynte å jobbe for firmaet i 2015. Han fortalte at de enkelte dager jobbet opptil 12 til 15 timer, men vanligvis fra 7–17 seks dager i uken. Hver tredje uke hadde de fri.

- Den eneste gangen NN ba oss jobbe mindre enn ni timer, var da Arbeidstilsynet hadde inspeksjon, fortalte vitnet via tolk.

Overførte 2,5 mill. til USA

Den siktede mannen vitnet som representant for firmaet. Han opplyste at han leies inn av bedriften via sitt eget enkeltpersonforetak. Mannen avviste at firmaet skylder de ni tidligere ansatte så mye som de krever, og argumenterte derfor for at arresten i bankkontoene må oppheves. Ifølge kjennelsen har bedriften erkjent at den skylder de ni 180000 kroner.

Sør-Trøndelag tingrett opprettholdt kjennelsen om arrest i bedriftens bankkontoer etter de muntlige forhandlingene, og arrestbeløpet ble forhøyet til vel 1,5 millioner.

I kjennelsen vises det til at den siktede mannen har tatt ut omtrent 2,5 millioner kroner over to år fra bedriftens konto, og overført pengene til sine private bankkontoer i USA. Retten tar ikke stilling til om dette er underslag mot selskapet eller om han hadde rett til det: «Disposisjonen gir under enhver omstendighet grunn til frykt for tvangsfullbyrdelse av arbeidernes krav vil bli vesentlig vanskeliggjort eller må skje i utlandet.»

Ikke rettskraftig

Kjennelsen om arrest i bankkontoene er ikke rettskraftig ennå.

Advokatfullmektig Bjørn Flemming Iversen i Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig representerer det siktede firmaet i sivilsaken. Han svarer dette i en e-post til Adresseavisen:

- Selskapet er uenig i tingrettens kjennelse, men har ikke tatt endelig stilling til om denne skal ankes. Arresten er en midlertidig sikring av et påstått krav. Saken som skal avgjøre hvorvidt det eksisterer et krav er p.t. ikke berammet. Selskapet ser frem til å få en fullstendig behandling av det påståtte kravet når saken kommer opp i tingretten.

Dømt for grovt bedrageri

Retten legger også vekt på at det er mange utleggsforretninger både mot den siktede mannen og bedriften, og at han tidligere er dømt for grovt bedrageri. Han fikk i 2014 ni måneders betinget fengsel for bedrageriet. Retten oppgir også som sikringsgrunn at mannen har opplyst at han bor i USA, selv om han ifølge folkeregisteret er bosatt i Norge.

Hadde konkurskarantene

Den siktede mannen har også tidligere vært part i en rekke saker som har vært behandlet i forliksråd og i tingretten.

Tre av hans selskaper er slått konkurs i perioden 2007–2013. Han var dømt til to års konkurskarantene fra slutten av august 2012. I mai 2015 fikk kan konkurskarantene i ett år, etter nok en konkurs. Da hadde han ikke lov til å starte aksjeselskap, ta på seg styreverv eller være daglig leder for selskaper frem til slutten av mai 2016.

Sør-Trøndelag tingrett mener den siktede bedriften har brukt næringslokaler ulovlig til oppholdsrom og overnatting for ansatte.

- Ansvarlig for alt

Den tidligere ansatte som vitnet i arrestsaken og hadde jobbet i det siktede firmaet siden januar i 2015, fortalte at siktede var den eneste personen de forholdt seg til i firmaet.

- Han var ansvarlig for alt, måten arbeidet ble utført på, prosessen og alt materialet. Han var den eneste ansvarlige og kontakten vi hadde, sier latvieren.

Det siktede selskapet eies ikke av den siktede mannen, og han har heller ingen styreverv. Men han eide det meste av selskapet frem til juli i fjor. Han opplyste i retten at det ikke er noen daglig leder i byggefirmaet, og at han selv leies inn som prosjektleder. Han har også prokura i firmaet, det vil si at han har myndighet til å opptre på vegne av foretaket i alt som berører driften.

Hyppig i retten

Enkeltpersonforetaket til den siktede mannen er registrert med en rekke betalingsanmerkninger. Det største kravet er fra Kemneren i Trondheimsregionen, og er på 3,4 millioner.

Det siktede byggefirmaet har 37 betalingsanmerkninger på vel to millioner, inkludert lønnskravet fra de latviske arbeiderne på vel 1,3 millioner.

Flere av kravene og utleggsforretningene mot firmaet som kreditorer står bak, er behandlet i forliksrådet i fjor og i år. I noen av sakene er firmaet senere dømt i tingretten til å betale gjelden.

Tingretten mener den siktede bedriften ulovlig har brukt næringslokaler til blant annet kjøkken for de ansatte.

Ulovlig bolig

15. mai år bestemte Sør-Trøndelag tingrett også at firmaet kan kastes ut av lokalene det har leid i et næringsbygg på Nyhavna. Etter en befaring i mars påpekte brannvesenet brannfarlige forhold i lokalene. Tingretten mener bedriften har brukt lokalene ulovlig til oppholdsrom og overnatting for ansatte. Ifølge kjennelsen skylder bedriften 66000 kroner i husleie til utleier.

Den siktede mannen ønsker ikke å svare på Adresseavisens spørsmål om forhold omtalt i denne saken.

Brannvesenet har påpekt brannfarlige forhold i lokalene som tingretten mener bedriften ulovlig har brukt som overnatting for ansatte.