Daglig leder i Lindbak Gruppen, Tore Lindbak, investerte via familieselskapet fem millioner kroner i prosjektselskapet Tungasletta Utvikling, som sto for Proras utbygging av Skeidar-bygget.

Han fortalte at det var banksjef i Debank, Inge Five, som den gang jobbet på oppdrag for Prora, som fikk ham til å investere.

-Det var fristende med avkastning på 20 prosent, det er ikke hver dag man ser det, sa Lindbak i Sør-Trøndelag tingrett.

- Kom som pakke

Lindbak Gruppen kjøpte aksjene i Tungasletta Utvikling av Prora Eiendom sommeren 2011. Prora Eiendom forpliktet seg samtidig til å kjøpe aksjene tilbake innen 1. mai 2013 for fem millioner pluss 20 prosent avkastning per år. Terje Eriksen er tiltalt for å ha endret selger av aksjene til seg selv i 2012. Men gjenkjøpsforpliktelsen på opptil sju millioner sto fortsatt Prora Eiendom for, i strid med selskapet interesse ifølge tiltalen.

-Var det aktuelt å kjøpe aksjer uten tilbakekjøpserklæringen, spurte aktor, førstestatsadvokat Bård Thorsen i Økokrim.

-Nei, det var ikke aktuelt. Det kom som en pakke, svarte Lindbak.

- Selge dyrt

- Hva med risiko?

-Jeg trodde Terje gjorde som han lovte, bygge billig og selge dyrt. Jeg trodde det var en viss risiko. Jeg forhørte meg med andre og skjønte at det var et par andre prosjekter hvor det var gått bra. Vi følte oss komfortable, svarte Lindbak.

Terje (61) og Roger Eriksen (38) er tiltalt for grov økonomisk utroskap, grovt bedrageri og regnskapsjuks. Begge nektet straffskyld da saken startet forrige mandag.

Jan Gunnar Heglund var den andre investoren som vitnet onsdag. Da rettssaken startet mandag sist uke, kom det frem at Heglund har vedtatt et forelegg på 100 000 kroner, for medvirkning til å forlede revisor.

- Aksepterte boten

Roger Eriksen hadde i en e-post bedt Heglund sende en e-post til revisor om at en tilbakekjøpsavtale var opphørt, for å unngå at den skulle føres som lån i regnskapet til Prora Eiendom. Ifølge Eriksen var det kun formalia, tilbakekjøpserklæringen gjaldt fortsatt.

-Vi har aldri gitt et lån, det var kjøp og slag av aksjer også i Heglund Holdings bøker. Jeg bekreftet det ovenfor revisor. Å skrive at tilbakekjøpsforpliktelsen var bortfalt, det var feil fra min side. Derfor akseptert jeg boten, sa Heglund i retten.

Han hadde kjøpt fem prosent av aksjene i Von Krogh Invest, Prora-selskapet som eide 50 prosent av prosjektet Munkvoll Gård, for fire millioner i februar 2010. Ifølge gjenkjøpsavtalen skulle Prora Eiendom kjøpe tilbake aksjene med 100 prosent avkastning, åtte millioner kroner innen 1. mai 2011.

-Terje måtte ha penger kjapt. Ut fra prosjektkalkyler så var det gode avkastningsforhold hvis prosjektet ble realisert. Resultatet skulle bli på 155 millioner, og da var åtte millioner et forholdsvis beskjedent tall når han måtte ha penger så fort, sa Heglund.

- Presse inn pengene

Men Heglund fikk ikke de åtte millionene som avtalt.

- Da Prora Eiendom ikke hadde evne til å kjøpe tilbake aksjene, tok vi pant i Proras aksjer i Von Krogh Invest. Da hadde vi kontroll på 80 prosent av selskapet. Vi prøvde å presse inn pengene ved tvangssalg i Von Krogh Invest. Det opphørte fordi vi fikk telefon fra Ingolv Høyland i Rema Eiendom, som hadde kjøpt aksjer i Von Krogh Invest. Prora hadde solgt aksjer de ikke disponerte, sa Heglund.

Heglund Holding trakk da et konkursvarsel mot Prora Eiendom i bytte mot pant, og Rema Eiendom kjøpte 2,5 prosent av selskapets aksjer i Von Krogh Invest for 2,25 millioner.

Ble medeiere

Verken Heglund Holding eller Lindbak Gruppen har fått igjen det tilbakekjøpsavtalene lovte. Sammen med vel 40 andre investorer aksepterte de i stedet en restrukturering av gjelden i Prora-systemet i 2014, og fikk eierandeler på 33 prosent i Prora Eiendom. Prora skylte før restruktureringen investorene 330 millioner.

Utbyggingen av boliger på Havstein Gård, Catharinas Hage, var onsdag tema for vitnemålene til en tidligere senior kredittsjef og kunderådgiver i DNB. Banken ga byggelån til utbyggingen.

- Føler seg ikke bedratt

Terje og Roger Eriksen er tiltalt å ha bedratt DNB, i forbindelse med byggelånet. Prora holdt en tilleggsavtale med entreprenøren Peab om ekstrakostnader på sju millioner skjult for DNB, og utsatte ifølge tiltalen banken for fare for tap.

Terje Eriksens forsvarer, advokat Halvard Helle i Schjødt, siterte blant annet fra politiets avhør av kunderådgiveren, hvor han sa at DNB ikke føler seg bedratt på noen måte, men ville ønsket å bli informert om tilleggsavtalen.