VALLHALL (aftenposten.no): Tirsdag møtes representanter blant annet fra Norsk Fotballakademi (NFA) og Norges Fotballforbund til fotballdebatt til direktesendt fotballdebatt på Ullevaal. Du kan følge den på Aftenposten TV tirsdag klokken 20. Tema er talentutvikling og hva som er den beste oppskriften og måten for å gjøre toppspillere ut av barn og unge.

NFA representerer

— Vi har 200 barn i NFA. Og det absolutt viktigste punktet hos oss er nivåinndeling på spillerne basert på ferdigheter. Det handler om ferdigheter fra dag én. Alt er basert på utviklings- og ferdighetskriterier for gjeldende alder. Vi har litt andre regler enn i de tradisjonelle breddeklubbene. Men det vender spillerne seg til. Her handler det ikke om at alt skal være trygt og godt. Det handler om utvikling. En god syvåring kan følge kriteriene for en niåring hvis han eller hun er god nok. Denne modellen brukes i Frankrike, Spania og Nederland, og utelukker ingen. Den gir et tilbud til alle som vil. Men den er differensiert på trenings- og kamparena. Fotballforbundet tror vi mener det kun skal være et spisset opplegg for alle, men det er feil. Vi trenger også forbundets modell. Problemet er bare at NFF kun har ett opplegg. Som gjelder for de gode og de mindre gode. Da får de ikke utfordret hverandre, for forskjellene er for store, sier Kopp til Aftenposten.

Vi ble med på en typisk NFA-trening i Vallhall. Se video øverst i saken. Dette er et tilbud som koster penger – jo mer barnet vil delta, jo flere tusenlapper må du ut med. Formålet er å utvikle ferdighetene til de unge spillerne, akkurat som NFF ønsker. Men der NFF er redde for å spisse, tilbyr NFA nettopp et mer spisset opplegg for de som ønsker et ekstratilbud.

Landslagsspiller Tom Høgli, som også deltar i debatten tirsdag, mener «den norske modellen» holder i massevis. Du kan lese Høglis kronikk her.

— Når jeg ser en spennende syvåring i Norge og en spennende syvåring i Frankrike, så ser jeg ikke forskjell. Men når de er 13 år, så ser jeg stor forskjell. Spørsmålet er hva som skjer fra de er syv til de blir 13, sier Thierry Kopp.

Du kan delta i debatten ved å bruke hashtag #barnefotball på Twitter.