ULLEVAAL: 27-åringen, som er landslagskaptein og til daglig spiller i Hertha Berlin, mener en indre drivkraft er veien å gå om man vil gå fra talent til toppspiller.

— Jeg er ikke et produkt av den norske modellen eller trening på et akademi. Jeg er et produkt av meg selv, sier Per Ciljan Skjelbred.

Vi har bedt ham fortelle om hvordan han ble en toppspiller i forbindelse med kveldens barnefotballdebatt på AftenpostenTV. Er det Norges Fotballforbunds vei – med gode, lokale forhold hvor trygghet og trivsel er sentralt? Eller er det spissing og tydelig fokus på ferdigheter gjennom akademi som gir størst sjanse for å lykkes når man blir eldre?

Norges landslagskaptein fortsetter:

— Jeg har stått på, jobbet knallhardt og i tillegg vært heldig med genene mine. Jeg har det i meg, det er medfødt, lysten til å bli god, bedre og stadig utvikle meg. Det meste som barn gjorde jeg selv. Uten den viljen og lysten blir det vanskelig. Jeg tror alle som ender opp som profesjonelle fotballspillere må ha både litt galskap og råskap i seg, sier Skjelbred.

Trondheimsmannen ble kjent for det norske folk gjennom TV3-programmet «Proffdrømmen» i 2002. Den gang var midtbanespilleren 13 år og mindre enn de fleste. Men hardt arbeid og målrettet trening har ført den tidligere Rosenborg-spilleren ut i Fotball-Europa. Proffdrømmen gikk i oppfyllelse. Men hans vei mot toppen skyldes ikke NFF-modellen eller dyrekjøpt ferdighetsutvikling på akademi.

Sørget for egen talentutvikling

Per Ciljan Skjelbred vil ikke «ta parti» med noen av retningene. Men han sier at miljøet hjemme i Trondheim var viktig.

— Vi hadde et veldig bra miljø og et veldig bra lag i Trygg/Lade. Vi var en gjeng som var veldig gode i tidlig alder. Det var også to jenter på laget. I sjuerfotball var vi blant de beste i Norge. Vi trente sammen hver dag. Mest utenom fellestreningene, faktisk. Vi hadde én til to fellestreninger i uken. Der var det mest spill og lite fokus på utvikling. Den talentutviklingen vi hadde sørget vi i stor grad for selv, sier Skjelbred.

— Slik var det frem til vi ble 11-12 år. Da var det flere som fikk andre interesser, og laget sprakk opp litt. Men jeg trente for meg selv hver dag. Enten det var julaften, nyttårsaften, i snø eller regn. Alene. Så tok etter hvert kretsen i Trondheim meg inn og jeg fikk trene med folk som var eldre enn meg. Jeg var ikke god nok da, men fikk en pekepinn på hvor nivået i Norge lå. Det var min første aha-opplevelse. Jeg skjønte at «her må det jobbes». Så kom proffdrømmen, ganske overraskende, en sommer. Da fikk jeg møte 11 andre talenter på min alder. Der lærte jeg mye, og det var også inngangsbilletten min til Rosenborg, forklarer landslagskapteinen.

Hospitering på eldre lag

Han har vært vant til å spille mot spillere som er flere år eldre enn seg. Og det mener han har betydd en del. Gode løsninger for hospitering på eldre lag er også et av NFFs poenger i talentutviklingsdebatten.

- Er spissing en riktig vei for å utvikle talenter?

— Det må finnes en mellomting mellom det og det som refereres til som «den norske modellen». Vi må finne en måte som gjør at unge spillere får leke seg, og så får seriøsiteten komme med alderen. Vi må finne en modell som passer oss her i Norge og norske forhold. Klubbene kan gjøre mye ved å sørge for gode trenere eller gi foreldre nødvendig kursing. Der har vi en stor jobb å gjøre.

- Er akademiløsninger veien å gå?

— Det trenger ikke å være fasit det som skjer der. Alt avhenger av hva man putter inn i treningene, også der. Når man er åtte år, må man få lov til å ha det gøy med fotball. Men barn lærer fort. Det må være læring i leken. Sønnen min er fire år og spiller fotball i Tyskland. Sammen med barn på fem år. De er utrolig flinke til å kombinere lek og læring.

- NFF er redde for å gå glipp av talenter på veien ved å spisse for mye i treningen. Forstår du det?

— Man kan unngå mye av det hvis man har gode muligheter for hospitering på eldre lag. Da får de beste en mulighet for å utvikle seg der, og alle får et tilbud. Men mest handler det om å få gode trenere i tidlig alder. Men sulten må spillerne ha selv. Man må ville trene, bli bedre, man må ville legge ned innsatsen som kreves.