Hotel Norge (bt.no): De samlet seg i et konferanserom i 3. etasje på Hotel Norge. Noen av dem har jobbet tett over lang tid, andre hadde aldri hilst på hverandre. Styret for sykkel-VM i Bergen 2017 – bestående av folk med bakgrunn fra politikk, næringsliv og idrett – hadde sitt første møte.

— Vi har hatt en god gjennomgang av arrangementet og, som inspirasjon, fått presentert arbeidet før tildelingen av VM til Bergen, sier styreleder Mona Hellesnes.

Os-ordfører og styremedlem Terje Søviknes tar i bruk store ord etter møtet.

— Det er en fantastisk mulighet for bergensregionen. Størrelsen på arrangementet vil gå opp for oss etter hvert, men det vil kreve sitt fra Sykkel-Norge og arrangøren. Det skal bli tidenes folkefest, i hvert fall av typen idrettsarrangement. Jeg gleder meg storveis til å ta del i dette, sier Søviknes.

Styret holdt det gående i tre timer, før de inviterte pressen inn dørene.

I løpet av styremøtet, hadde de rukket å formelt opprette organisasjonskomiteen som skal jobbe med VM i det daglige. Som BT meldte sist uke, skal den ledes av sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen.

For ham og de fire andre i organisasjonen, venter mange utfordrende oppgaver. Her er noen hovedområder:

Få på plass medieavtale

Her vil det internasjonale sykkelforbundet UCI ha flere fingre med i spillet.

— Vi skal i møte med UCI i Paris i februar. Da håper vi å få i gang prosessen og tidlig i 2016, håper vi å kunne ha en avklaring om tv-avtale, sier Hansen.

TV-spørsmålet er todelt: Det skal inngås avtale både med et produksjonsselskap og med kanaler om senderettigheter til mesterskapet. Å avklare det første, er det som haster mest. I Norge er TV 2 "sykkelkanalen", med sin sterke og populære Tour de France-tradisjon, men det er Viasat som nå sitter på VM-rettighetene. I avtalen med UCI om VM i Bergen, finnes formuleringer som gir den norske organisasjonen et ord med i laget om hvem som får senderettigheter.

Sikre finansiering

Sykkel-VM har et budsjett på 156,4 millioner kroner. Mesterskapet skal finansieres av statlige, kommunale og private midler.

— Vi er i en tidlig fase, men jobber intenst med de private midlene nå, sier Hansen

- Er det utfordrende?

— Vi har en vei å gå der, men jeg er ikke urolig for å få det på plass. Vi bygger sponsorpakker, hospitalitypakker og så videre.

Erik Halvorsen vil være den i VM-organisasjonen som skal jobbe tettest med markedsføring og kommunikasjon.

Få fastlagt løypene

I søknaden som ga Bergen VM, er alle mesterskapets løyper skissert opp. Disse kan endres på. Starten av fellesstartrittene legges med stor sannsynlighet til Øygarden, ikke Bergen sentrum som tidligere var planen.

— Vi håper å få til start i Øygarden, bekrefter Hansen.

Det har vært snakk om å inkludere Birkelundsbakken i fellesstartenes rundløype, for å gjøre profilen tøffere. UCI har signalisert at dette er interessant for dem, men BT kjenner til at en slik endring er lite ønskelig fra arrangøren. Derfor vil VM-fellesstartene trolig gå uten Birkelundsbakken, men den vil være med i temporittene under mesterskapet. Heller ikke andre UCI-foreslåtte endringer av løypene ser ut til å gå gjennom.

— UCI har sagt at de er komfortable med løypene som de ligger i søknaden. Den eneste endringen vi ser for oss nå, er å flytte starten.

Skaffe arrangørkompetanse og bygge dugnadsapparat

VM trenger rundt 1000 frivillige. Sykkelmiljøet lokalt, men også nasjonalt, må stille tungt opp for at VM skal kunne gjennomføres. Det er ønskelig fra VM-ledelsen og forbundshold at det arrangeres store ritt i og rundt Bergen i årene som kommer, for å "øve". Etapperittet Tour des Fjords er viktig i så måte. Sist sommer var Tour des Fjords for første gang innom Bergen og dette gjentas i år.

— Det er et veldig engasjert sykkelnettverk her i Bergen. De har tatt initiativ til VM og er ivrige til å jobbe med det videre. De kreftene må vi utnytte best mulig, sier Hansen

Neste VM-styremøte holdes etter planen i mars. Tanken er tre-fire møter til i løpet av 2015. I løpet av året vil mesterskapet få sin logo og lanseres på nett og i sosiale medier.

FAKTA – VM i Bergen

Bergen og samarbeidskommunene Askøy, Fjell, Sund og Øygarden skal arrangeresykkel-VM i 2017. Mesterskapet er et av verdens største idrettsarrangementer og tidenes største i Hordaland.

Totalbudsjettet for 2017-VM er på 156,4 millioner kroner.

Sykkel-VM finansieres av statlige, kommunale og private midler.

Skal etter planen arrangeres fra 17. til 24 september.

Bergen ble tildelt mesterskapet under forrige sykkel-VM, i Spania i september 2014.