– Det er helt ubeskrivelig. Hadde noen sagt før sesongen at jeg skulle løpe VM-finale, hadde jeg ledd, sier Ingvaldsen.

– Hva tenkte du da konkurrentene falt i siste semifinale?

– Det er flaks. Jeg klager ikke.

– Hvordan var det å vente?

– Det var ganske nervepirrende, men jeg var ganske sliten og konsentrerte meg faktisk mest om pusten, sier Ingvaldsen til VG.

Se fallene fra tredje semifinaleheat her:

Slik var dramaet

De to beste fra tre semifinaler + de to ytterligere beste tidene gikk til finale. Ingvaldsen ble nummer tre i den andre semifinalen med tiden 44,70. Dermed måtte han vente på tredje semifinale og håpe tiden var god nok.

Og i siste semifinaleheatet ble det høydramatisk. VM-favoritten Steven Gardiner (årsbeste i verden med 43,74) ut med strekkskade 90 meter fra mål, mens Bayapo Ndori led samme skjebne på første langside.

Dermed holdt Ingvaldsens tid med seks hundredeler på bekostning av Jereem Richards’ 44,76.

Historisk

Det har aldri før vært en nordmann i en global finale på 400 meter flatt - som har blitt arrangert 32 ganger i OL og 18 ganger i VM i løpet av 127 år. Charles Hoff var nærmest - han glapp finalen med ett tidel under OL i Paris 1924.

– Det er sjukt om jeg skal si det selv. Jeg er fra Moelven, og ser du på listen over finaledeltakere... Det er ikke mange fra Moelven der, sier Ingvaldsen.

Karsten Warholm er eneste nordmann som har vært i EM-finale på 400 meter flatt: 8.plass i 2018. Det har vært totalt 26 EM-finaler siden 1934.

Etter dramaet klemte han mamma og trener Mari Ann Bentdal:

Medaljekandidat?

I forsøket søndag sjokkerte Ingvaldsen seg selv og «alle andre» med ny nordisk rekord: 44,39 - niende beste tid i 2023 og bare seks hundredeler bak europarekorden til østtyske Thomas Schönlebe fra 1987.

– Hvis han kan gjenta tiden fra forsøket så er han faktisk en medaljekandidat i finalen. Alt er mulig, sier NRK-kommentator Jann Post.

Finalen går torsdag kl. 21.35.

– Jeg må bare få ut alt, så får vi se hva det holder til, sier Ingvaldsen selv om egne sjanser.

Det var under Bislett Games i sommer Ingvaldsen for alvor presenterte seg i friidrettseliten, da han løp 44,86 på Bislett og slettet da Karstens Warholms gamle norgesrekord på 44,87.

PS! Finaler onsdag:

  • Kl. 21.15, 1500 meter med Jakob Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås

  • Kl. 21.50, 400 meter hekk med Karsten Warholm

PS2! Line Kloster røk ut i semifinalen på 400 meter hekk. Tiden ble 55,43. Ole Jakob Høsteland Solbu røk ut av forsøket på 800 meter.