Drøye hundre meter fra mål i VM-semifinalen på 1500 meter, begynte Ingebrigtsen å fyre opp publikum på vei mot en overlegen finaleplass. Han vant semifinalen med tiden 3.34,98. Onsdag kveld er det finale.

– Folk sov jo på tribunen! Det er ikke bra, sier Ingebrigtsen til den skrivende pressen om situasjonen.

Søndag ettermiddag var det anslagsvis mellom 20–25.000 tilskuere på storstadion i den ungarske hovedstaden.

AT LEAST WE STOLE THE SHOW: Jakob Ingebrigtsen var ikke fornøyd med publikums engasjement på tribunen og fyrte dem opp på vei mot mål. Foto: Denes Erdos / AP / NTB

– Jeg tenkte at jeg måtte hjelpe publikum til å komme i gang før de ungarske utøverne kommer etterpå, sier Ingebrigtsen til NRK.

Løpestjernen lå lenge bak i feltet og hadde til slutt ganske god kontroll da han lekte seg i avslutningen.

– Jeg synes det svarte bra. Det er klart, jeg fikk en ganske bra reise den første delen av løpet, men man vet jo aldri hvordan man responderer. Jeg synes det funket bra, sier han om langspurten.

Etterpå kom han med et stikk til NRK-kommentator Jann Post:

– Jeg syntes jeg hørte Post i bakhodet at «nå er han innestengt». Men det er ikke et problem før du er innestengt når du kommer til mål.

NRK-reporter Ida Nysæter Rasch kunne bekrefte at det var nettopp det Post hadde sagt på direkten.

Ingebrigtsen kommer til VM med OL-gull fra 2021 og VM-sølv 2022 på 1500 meter. Det sportslige spørsmålet «alle» lurer på, er hvilken taktikk Ingebrigtsen vil velge i en eventuell finale. I 2022-VM i Eugene tapte han spurten.

TIL FINALE: Narve Gilje Nordås. Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / Reuters / NTB

Også Narve Gilje Nordås er klar for VM-finale. Han ble nummer fem i sitt heat med tiden 3.32,81 etter en sterk avslutning, selv om han en periode løp ganske langt ute i ytteren.

– Jeg tok ingen risiko. Jeg fikk løpe uberørt, jevnt og fint, og jeg fikk passere folk der jeg ville. Men i en finale kan jeg ikke tillate meg det om jeg vil ta medalje. Jeg må kanskje ta litt mer risiko, vi får se hva taktikken blir, sier Nordås til VG.

Onsdag blir første VM-finale for 24-åringen fra Jæren.

– Det er jeg stort. VM tidligere har vært en skuffelse, og det er godt å vise at det ikke sitter i hodet. Og formen er der, sier Nordås.

Timene før semifinalen var tøff. Han mistrives i varmen, og det var godt over 30 grader i Budapest søndag.

– Jeg har vært nervøs og seig i kroppen. Jeg har gruet meg fælt, ikke på grunn av semifinale, men fordi det var så varmt, sier Nordås.

Han bor på et annet hotell enn Jakob Ingebrigtsen og resten av den norske troppen i friidretts-VM, noe han trives godt med. Hans trener Gjert Ingebrigtsen fikk ikke akkreditering til mesterskapet. Nordås har isteden fått med treningspartner Per Svela som personlig trener. 24-åringen har tatt et megasteg denne sesongen.

Både Nordås og Ingebrigtsen skal løpe 5000 meter senere i VM.

PS! Tidligere søndag tok Håvard Bentdal Ingvaldsen seg til semfinale på 400 meter flatt med norsk rekord. Karsten Warholm cruiset også til semifinale på 400 meter hekk.

TOMMEL OPP FRA NARVE: Narve Gilje Nordås etter søndagens semifinale i 1500 meter. Foto: JEWEL SAMAD / AFP / NTB