Gardermoen: I tillegg har måten Northug har gått frem på de siste årene ført til at skiforbundet nå vil vurdere om dagens landslagsmodell er riktig for fremtiden.

Disse to vedtakene var det skipresident Erik Røste presenterte foran et stort pressekorps på Gardermoen tirsdag kveld. Northug har vunnet frem, ved både å få beholde Coop, samt å få muligheten til å delta i verdenscup og Tour de Ski til vinteren.

Fjorårets omstridte vedtak er satt til side. Om noen tror at dette er enden på den gjentagende turbulensen mellom Northug og skiforbundet, er det langt fra sikkert. Skiforbundet har foreløpig ikke vært i kontakt med skistjernen om vedtaket. Langrennskomiteen skal nå i forhandlinger med Northug, for å få på plass en avtale for kommende sesong.

Klar for forhandlinger

– Nå ser jeg på det som naturlig at vi setter oss ned og finner en langsiktig løsning, sier Northugs manager Are Sørum Langås til Adresseavisen.

Han var ikke klar over vedtaket før han fikk informasjon gjennom mediene tirsdag kveld. Selv om skistyret nå har gått bort fra fjorårets vedtak, er ikke detaljene i en avtale med Northug for vinteren spikret.

Det er dermed heller ikke gitt at Northug velger å si ja til å gå for landslaget kommende sesong, selv om skiforbundet nå har strukket seg svært langt.

De har gått bort fra fjorårets vedtak. De har sett bort fra fristen om å si ja til landslaget 1. mai i år. Og de tok heller ikke ut Northug til landslaget, selv om han var sportslig kvalifisert.

– Føler jeg har god tillit

– Det er behov for å se på hvordan vi skal utvikle fremtidens landslagsmodell, for å være robust og bærekraftig. Organisasjonen har behov for en gjennomgang, for å være rustet til å møte fremtidens utfordringer. En slik utredning håper vi skal føre til at nye enkeltsaker ikke skal bli like vanskelig å takle, sier skipresidenten, som medgir at Northug-saken har vært svært krevende.

Under pressekonferansen ble det sagt at Petter Northug vil få en frist fra skiforbundet med å signere en ny avtale. Langrennskomiteens leder Torbjørn Skogstad er fortsatt ikke sikker på at Northug vil si ja til en avtale, selv om det er dette skistyret håper.

Røste bekrefter at tirsdagens vedtak ikke var enstemmig.

– Hvordan er troverdigheten til skipresidenten etter denne prosessen?

– Jeg har vært en del av et kollegium som har diskutert dette grundig og godt, og her har det vært ulike oppfatninger og meninger. Jeg føler at jeg har god tillit i forhold til det, sier Røste.

– Opp til Petter

– Hvor mye betyr Northugs fire VM-gull i Falun for det som nå har skjedd?

– Det har faktisk ikke vært nevnt en gang i diskusjonen.

– Om det ikke har vært nevnt, hvor mye ligger det i bakhodet?

– La meg si det sånn: Det er ingen tvil om at vi, som det norske folk, ønsker at Petter Northug skal være en del av landslaget kommende vinter. Det har vi lagt til rette for nå. Og så er det til syvende og sist opp til Petter, sier Erik Røste.