– Veien opp og frem er lang og hard. Jeg tror vi vet veldig godt hva som skal til, sier Julie Myhre.

Hun er en av fem trøndere som er tatt ut til junior-VM i Almaty i starten av februar. I likhet med Johannes Høsflot Klæbo og Fredrik Riseth representerer Myhre Byåsen. Sammen med Guro Bostad fra Strindheim møtte hun Adresseavisen på Saupstad i går. I tillegg er stortalentet Ole Jørgen Bruvoll fra Lierne med i VM-troppen.

Les også: Hvor er trønderne?

Les også: Hjerte av gull og vilje av stål

Beundrer Bjørgen

– Jeg hadde et mål om å komme til VM og det er veldig tilfredsstillende å ha klart det, sier Myhre.

Det var under Tour de Ski Marit Bjørgen måtte tenke seg grundig om da Adresseavisen utfordret henne til å finne navnet på den neste trønderske ungjenta som banker på døra til verdenstoppen.

Mens den ene etter den andre av unge landslagsjenter klatrer mot verdenseliten, er det langt ned til trønderne bak Bjørgen. Etter en lang tenkepause var ikke skidronningen fra Rognes i stand til å komme på et eneste navn.

– Det er mye trening som ligger bak det Marit har gjort, og hun er også ganske mye eldre enn oss. Så det tar nok mange år før vi eventuelt kan komme opp på et slikt nivå. Marit viser at det er mulig, og hun er selvsagt en veldig stor inspirasjon for oss. Ikke bare i løypa, men også det hun gjør utenfor er beundringsverdig, sier Julie Myhre.

Les også: Født uten ski på beina

Les også: Derfor kan det være lurt å hente spanske profftrenere til å trene seksåringer

– Det gror godt

– Jeg er veldig glad for å være i VM-troppen. Jeg må ta mesterskapet som lærdom. Jeg skal gå fort på ski og gjøre det beste ut av det, sier Guro Bostad.

I tillegg til de trønderske talentene i troppen til junior-VM, er Midt-Norge også godt representert på laget til U23-VM, som går samme sted. Strindheims Berit Mogstad og Merete Myrseth drar til Kasakhstan sammen med Lundamos Anne Kjersti Kalvå.

– Det er mange som er unge og lovende. Vi er mange som går ST-cup og norgescup. I Byåsen er det 35 utøvere som deltar på norgescup, så det gror godt. Det er ikke sikkert det er så tydelig for dem som er seniorer, men vi som er med ser hva som rører seg i miljøene rundt omkring, sier Myhre.

Les også: - Emil var helt spesiell. Vi har nok ingen slike nå

Les også: Mange nye år med Northug

Varsler ny trønderdominans

Utviklingssjef Brit Baldishol i skiforbundet mener trønderdominansen i internasjonal langrenn, som Bjørgen og Northug har representert de siste årene, vil komme tilbake.

– Dette vil nok variere fra periode til periode. Vi har hatt en sterk trønderdominans på den generasjonen som er på hell nå, og det vil nok blomstre opp igjen. Vi ser at det er to store skimiljøer rundt gymnasene på Heimdal og i Meråker, som har gode opplegg for juniorløpere. I tillegg er det sterke klubber med gode løpere, samt noen småklubber som klarer å jobbe frem enkeltløpere.

Baldishol trekker frem hvor viktig det er med gode miljøer, uavhengig av hvor de er i landet. Hun viser til at Nes Ski har hele fire av de seks jentene i troppen.

– Jeg tror ikke det er tilfeldig. Det er blitt jobbet godt med enkelte årskull.

Hvem som blir den neste store trønderske skistjernen har hun ikke noe godt svar på.

– Det er helt umulig å si hvem som er det største talentet i VM-troppen. Talent handler om mer enn det som synes på resultatlistene. Hvem som blir den beste på sikt handler også om motivasjon og treningsiver, sier Baldishol.