Lørdag kunne han ta sin åttende ATP 250-tittel. Og det gjorde han. På ekstremt spennende vis. Ruud tok det avgjørende tiebreaket i suveren stil (7–1).

– Det er en av de villeste kampene jeg har spilt. For det var så mye frem og tilbake, sier Ruud etter kampen.

23-åringen poengterte hvor nære det var at det skulle gå motstanderens vei.

– Heldigvis gikk det i min favør, sier Ruud på VGTV etter kampen.

Finalemotstanderen på grusen i Genève var João Sousa, 33-åringen er ranket som nummer 79 i verden.

– Du spilte virkelig bra. Det ble en tøff finale, sa Sousa til Ruud før han takket arrangøren og familien, og roste publikum som han mener var strålende hele uken.

MOTSTANDER: João Sousa fra Portugal. Foto: SALVATORE DI NOLFI / EPA

Ruud takket motstanderen for en enorm duell.

– Du er utrolig til å kjempe. Så gratulerer til deg og teamet ditt med en strålende uke. Det kunne vært du vant. Jeg håper vi møtes i en finale igjen. Og lykke til i Paris, sa Ruud etter seieren til Sousa før Ruud også takket arrangøren og publikum.

23-åringen vant denne turneringen også i fjor.

– Og takk til teamet mitt, mamma og pappa som har vært sammen med meg siden jeg var liten og som har hjulpet meg med å nå drømmene mine og til kjæresten min hjemme, sier Ruud og la til en takk til sin fysiske trener.

Tilskuer kastet ut

I det tredje settet ble det drama. For da det nesten så ut som det var over, på stillingen 5–3 til Sousa, våknet Ruud. Og da ble Sousa virkelig presset. Plutselig ga portugiseren uttrykk for at han ble forstyrret av en tilskuer. Han ville åpenbart ha mannen vekk fra tribunen, så en ung mann med litt langt hår og hvit caps måtte forlate tribunen. Personen ble fjernet av sikkerhetsvakter.

– For en batalje denne finalen utviklet seg til å bli. Så god han er til å prestere under press, Casper., sier VGTV-kommentator Nicolai Herlofsson.

Etter over tre timers spill kunne Ruud heve armene over hodet, mens mamma og pappa Ruud og fysisk trener Marcel da Cruz klemte og klappet på tribunen.

– Ekstremt imponerende opphenting her. Så kald han er i hodet, sier Herlofsson etter seieren.

Foto: Foto: www.sofascore.com

Så til kampen i mer kronologisk rekkefølge. Portugiseren var sterk i det første settet og presset Ruud, han hadde ledelsen 6–5 i settet. Men Ruud slo tilbake, og fikk applaus fra mamma og pappa på tribunen da han satte inn ett serveess og utlignet til 6–6.

I tiebreaket var Ruud overlegen og tok settet hjem. Da kunne mamma Lele Ruud ta seg en god slurk vann i solen i den sveitsiske byen.

Andre sett tilhørte portugiseren. Da Sousa tok ledelsen 3–2 i det andre settet var Ruud tydelig ikke fornøyd med seg selv.

– Ser vi tendenser til en frustrert Casper Ruud, sa VGTV-kommentator Nicolai Herlofsson da.

Så gikk Sousa opp til 4–2 i andre sett, før Ruud tok neste game. Men kommentator Herlofsson syns ikke Ruud så ut til å være i toppslag.

– Jeg er litt spent på om det er noe fysisk som plager Casper der ute. Jeg er litt overrasket over at han prøver å avslutte poengene så raskt som han gjør der. Det er sjelden vi ser Ruud på en grusbane som spiller serve og volley-tennis fire baller på rad, spekulerte VGTV-kommentatoren.

Portugiseren leverte et blankt servegame da han tok det andre settet 6–4.

Ruud fikk en advarsel av dommeren før de gikk tilbake på banen foran det siste settet.

I det tredje settet ble det jevnt, men Sousa var hele veien et knepp hvassere. Ruud gjorde noen litt enkle feil, og slo noen baller altfor lange, også da Sousa tok gamet og gikk opp til 5–3.

– Den blir for lang for Casper dessverre, som er ganske frustrert der nede, sier VGTV-kommentatoren.

Ruud tok det neste gamet, og det sto 5–4 favør portugiseren.

Men det var altså da Ruud hadde noen superkrefter på lager. Han brøt serven til Sousa, og nordmannen gikk opp til 6–5-ledelse. Ruud fikk to matchballer. Den andre forsvarte Sousa med et serveess.

Tjente nesten én mill.

Premiepengene i Genève Open har skutt i været, vinneren, altså Casper Ruud, fikk 430.000 kroner i fjor. I år fikk han 840.000 kroner for seieren, mens Sousa fikk 490.000 kroner for 2. plassen.

Ruud hadde syv ATP-titler før lørdagens finale. Den første kom i Buenos Aires i 2020, det ble fem titler i fjor, og han vant Argentina Open i Buenos Aires etter en spennende finale mot Diego Schwartzman tidligere i år.

PS! Casper Ruud møter 37-åringen Jo-Wilfried Tsonga i første runde i French Open mandag eller tirsdag. Franskmannen er rangert som nummer 267 i verden, og han har sagt at French Open er hans siste turnering i karrieren.