Lance Armstrong og flere av sykkelsportens store stjerner ved årsskiftet har for lengst innrømmet dopingbruk.

Mandag kan det komme flere rystende avsløringer om sportens bekmørke år.

Det internasjonale sykkelforbundet opprettet nemlig en uavhengig granskingsgruppe, CIRC (Cycling Independent Reform Commission), i 2013.

UCI-president Brian Cookson har uttrykt et ønske om å rydde opp i sykkelsportens problemer. Foto: REUTERS

Denne granskingsgruppen har sett på UCIs rolle i dopingskandalene. Mandag morgen blir innholdet i rapporten offentliggjort.UCI-president Brian Cookson, som offentliggjorde gruppens opprettelse rett etter at han ble valgt i 2013, har ikke akkurat prøvd å tone ned forventningene til rapporten.

— Når du åpner en boks med ormer (can of worms, journ. anm.), finner du mange ormer. Jeg tror dette blir veldig interessant, det kommer til å være mange ukomfortable ting der, har Cookson tidligere sagt ifølge cyclingnews.com.

Kaggestad håper på konkret bekreftelse

TV 2-profilen Johan Kaggestad har vært synonym med formidling av sykkelsporten til norske TV-skjermer i en årrekke.

Nå håper han på «en konkret bekreftelse på at en ukultur har skjedd».

Johan Kaggestad er spent før mandagens CIRC-rapport offentliggjøres. Foto: NTB scanpix

— Jeg forventer at de tar tak i lemfeldighet når det kommer til konsekvente straffer for utøvere som testet positivt, sier Kaggestad til Aftenposten.

Armstrong-prøve fra 1999

Cookson har flere ganger innrømmet at UCI har et frynsete rykte. En sak i 1999 har kanskje vært aller mest skadelig for forbundet.

Under Tour de France det året testet nemlig Lance Armstrong positivt for et kortikosteroid som var på dopinglisten. Amerikanerens forklaring om at den postive dopingprøven skyldtes en krem for å behandle sittesår, ble imidlertid hørt av UCI.

Armstrong vant så samtlige Tour de France frem til 2005, før han innrømmet utstrakt dopingbruk i et intervju med talkshowdronningen Oprah Winfrey i januar 2013.

Lance Armstrong og hans lagkamerater i US Postal feirer Tour de France-seieren i 1999. Foto: Ap

Armstrong har senere hevdet at Hein Verbruggen, som var UCI-president i 1999, aktivt gikk inn for å dekke til Armstrongs lovbrudd.Sykkelstjernen fra Texas var enormt viktig for at interessen for sykkelsporten tok av i USA, og kan i så måte ha vært en gunstig Tour de France-vinner for UCI.

— Det har vært snakk om at UCI brukt energi på å skjule ukomfortable positive tester fra blant andre Armstrong, sier Kaggestad.

Positiv til UCI-presidenten

Sykkeleksperten har imidlertid et positivt inntrykk av nåværende UCI-president Cookson.

— Cookson har sagt at UCI skal brute med fortiden. Det har etter sigende vært en ukultur med Hein Verbruggen og Pat McQuaid (Cooksons forgjengere, journ. anm.). Verbruggen var ikke bra, sier Kaggestad.

— Cookson har startet på en ydmyk måte, og satt i gang en god del, legger han til.

Hein Verbruggen, som var UCI-president fra 1991 til 2005, har flere ganger tatt avstand fra beskyldningene om at han hjalp Armstrong med å jukse.

I desember 2013 slo han tilbake mot Armstrongs påstander i et intervju med den britiske avisen The Telegraph.

— Lance Armstrong har sin egen agenda, og det er definitivt hans egne personlige interesser, uansett om han ønsker å få redusert straffene sine eller om han er ute etter penger. Vanligvis, med Lance, er det alltid en interesse etter penger. Jeg er interessert i sannheten, sa nederlenderen.

Vil kaste ut skandalelag

Sykkelsporten har nå vært gjennom noen rolige år hva dopingskandaler angår, hvert fall hvis man sammenligner med årene etter årtusenskiftet.

Tour de France-vinner Vincenzo Nibalis lag Astana er imidlertid stadig kontroversielt. Etter en rekke dopingsaker konkluderte UCI i 2014 med at laget ikke ville miste den såkalte WorldTour-lisensen, som er nødvendig for å kunne delta i de største rittene.

Forrige uke konkluderte imidlertid UCI med at laget likevel burde utestenges. Astana vil imidlertid anke denne beslutningen til idrettens voldgiftsrett.