Den siste som klarte det er den yngste. 22 år gamle Sondre Turvoll Fossli slo til under verdenscupåpningen i finske Ruka, enda han kom inn som reserve.

Søndag er det sesongens andre sprintrenn i Davos, og Norge stiller like sterkt der som Martin Johnsrud og de andre i distansegjengen har gjort hittil i sesongen. Faktisk er det også slik at to av sprinterne skal være med i lørdagens 30 km, og det er ingen hvem som helst: Anders Gløersen vant skøyting 15 km der i fjor, og sprinten året før. Finn Hågen Krogh har også vært på distansetoppen. 25-åringen vant 15 km i Östersund rett før VM i Falun. Han var på distanselaget tidligere. Begge har klare allroundkvaliteter som de prøver å utnytte.

Sprinterne blir gode sammen

Sjefen for et gjeng med vinnere er moldenseren Arild Monsen. Foto: Mette Bugge

Men hva er så årsaken til at hele sprintlaget har levert toppresultater? Landslagstrener Arild Monsen har en god forklaring på det:— Når noen lykkes på et lag, blir det som regel en boost for alle, en dominoeffekt. De blir gode sammen.

Ola Vigen Hattestad og Eirik Brandsdal har vært lagets foregangsmenn. De vant først, og så kom de andre etterhvert.

— Lagkameratene ser at det nytter og man får energi av vinnere. Hvis en hel gruppe aldri greier å levere gode resultater, blir det en brems for hele gjengen. Når det motsatte skjer, begynner ballen å rulle. Det har vi også sette på distanselaget. Sundby og Petter Northug drar med seg flere. Alle kan ikke vinne samtidig, men det er typisk at seire løfter hele laget. Det blir en medgangsbølge.

Laget fikk en ny giv

Monsen er inne i sin tredje sesong som sprinttrener. Han har vært både i Canada og Sverige. Da moldenseren overtok det norske laget, satte han sammen sin egen gruppe, og forandret på opplegget. Målet var blant annet at løperne skulle få en større motor.

— Norge hadde vært i en liten bølgedal i sprint, med svake resultater over tid, sier Monsen.

Han tok med gjengen på nye veier.

Konkurranse på hver trening

Resultatene kom fort. Norge har de siste årene hatt verdens beste sprintlag. Treneren sier det slik.

— Det er spesielt å ha så mange på et så høyt nivå. Fordelen er at de matcher hverandre på hver eneste trening.

Han lytter til utøverne. Finn Haagen Krogh ønsket å ta steget over fra distanse til sprint, fordi det passet bedre. Men det forandret på ingen måte finnmarkingens hovedmål, å kunne hevde seg på flere fronter.

— Når det gjelder Anders Gløersen har vi bare ventet på at han skulle slå ut i full blomst, det vil si bli mer enn bare sprinter. Han har kvaliteter til det og har hatt en glimrende start på sesongen.

Inn med nye løpere

Kun fire av sprintlandslagets løpere fikk sjansen i Finland, der det var minitour. Tomas Northug var en av dem som ikke ble tatt ut, mens Ola Vigen Hattestad meldte avbud da han ble pappa.

Mellomste Northug velger å stå over i Davos, og i hans sted får Andreas Myran Steen fra Team Jobzone sjansen. Før det var allerede Håvard Solås Taugbøl fra rekruttlandslaget plukket ut. Han presenterte seg blant annet i norgescuprenn på Gålå.

I sprint skjer det bestandig noe, favoritter som hekter, løpere som ikke er med når spurten går. Det er både svensker, tre russere, italieneren Federico Pellegrino, sveitsere og franskmenn blant dem som kan gjøre det surt for de norske.

Men siden Norge har et så bredt og høy toppnivå, tyder mye på at rødt, hvitt og blått kommer på pallen.

Spørsmålet er bare hvem.

PS. Etter Davos er neste sprintrenn lørdag 19. desember i Toblach.