I biografien «Skam den som gir seg» går Sveriges skihelt Kalla detaljert inn i egen helsesituasjon gjennom karrieren: Både egen menstruasjon og en «evig» kamp om å gå ned i vekt.

– Det er viktig å prate om dette. Det har vært tabu. Jeg vil løfte det frem for å hjelpe andre, sier Kalla til VG.

Historier om vektutfordringer i skisporten har kommet fra flere andre stjerner tidligere:

Sist vinters verdenscupvinner, Tiril Udnes Weng, synes det er overraskende å høre historiene som stadig duker opp.

– Det er nok et tegn på at det er veldig mange utøvere som sliter med kropp og vekt, som man ikke tenker over. Det er nok flere enn man tror, sier Udnes Weng.

NORSK ESS: Tiril Udnes Weng. Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Kalla følte seg lenge ensom med problemene.

– Det er det vanskeligste jeg har vært borti. Men jeg visste at drivkraften for endring måtte komme fra meg, sier svensken.

I boken skriver Kalla at hun skulle ønske hun tidligere innså hvor høy prisen var for jakten på kiloene og at det ikke var verdt det. Det var ikke riktig vei for å bli en bedre skiløper, mener hun med fasit i hånd. Det hun eventuelt vant fysisk på det, kostet for mye psykisk.

Anne Kjersti Kalvå, som tok VM-sølv på tremila forrige sesong, har ikke lest selve boken, men fått med seg utdrag i media.

– Jeg tror det Kalla tar opp er tanker, følelser og refleksjoner de fleste toppidrettsutøvere går gjennom i løpet av en karriere. Vi driver med en idrett der vi vil optimalisere ting på best mulig måte, og der man pusher grenser på det meste, sier Kalvå og fortsetter:

– Jeg tror det er veldig lett for folk å tro at det flyter hele tiden for de beste, men det gjør ikke det for noen. Alle har utfordringer og ting man er usikker på underveis. Alle har ting man vil optimalisere, uten å få det til.

FYRVERKERIAVSLUTNING: Anne Kjersti Kalvå tok karrierens første verdenscupseier i rennet som avsluttet sist sesong. Foto: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva / NTB

Trønderen har en klar beskjed til yngre utøvere:

– Jeg tror det er viktig å finne sin egen optimale vekt og gode balanse i kroppen. Det er så viktig. Du må klare å restituere godt og tåle all treningen vi gjør. Det er ikke alltid lettere er bedre i langrenn.

– Det er lett å sammenligne seg med andre, særlig når man har tyngre perioder. Men det gjelder å ha en sunn kropp som tåler all treningen. Man må prøve å være trygg i seg selv og finne ut hva som funker best for seg selv, uten å se på de rundt seg.

– Så har alle utfordringer på veien, og jeg tror alle i perioder føler at man ikke er bra nok.

Tiril Udnes Weng opplever at det norske kvinnelandslaget har god åpenhet i laget rundt tema.

– Det er mye jeg ikke kan få med meg naturligvis. Men jeg føler vi har hatt åpent forhold om vekt og mat, sier Udnes Weng.