Det er mange måter å lure seg selv på for å unngå fristelsen til å ta bilen til jobb. Gode argumenter som «bra for klimaet» og «godt for helsen» er bra, men de gir ikke tilstrekkelig motivasjon. Et veldig enkelt triks er å la ektemannen kjøre bil til sin jobb for så å glemme igjen bilen der. Finvær er heller ikke å forakte. Jeg slipper heldigvis å sette meg i en bakerovnbil etter endt arbeidsdag!

Jeg er dårlig utrustet med konkurranseinstinkt. Jeg blir ikke spesielt trigget av konkrete og målbare målsettinger. Ikke syns jeg det er så spennende å konkurrere mot meg selv heller. Siden dette sykle til jobben-prosjektet for meg handler om å gjøre ting på nye måter, så tenkte jeg å prøve å bygge opp litt konkurranseinstinkt også.

Jeg kjøpte en enkel kjørecomputer til sykkelen. I tidsklemma har den ennå ikke blitt montert. Jeg har lastet ned diverse apper som skal hjelpe meg med å dokumentere både innsats og fremgang.

I alt styret med å planlegge antrekk og bagasje, huske å ta på hjelm (eventuelt måtte låse seg inn i huset igjen fordi jeg oppdager at sykkelhjelmen mangler), og så låse opp og ned sykkelen før og etter bruk, så blir det liksom ikke til at jeg husker å aktivere disse appene før start, eller så glemmer jeg å slå dem av ved ankomst. Så langt har derfor ingen teknologi bidratt noe særlig til at jeg har utviklet noe mer konkurranseinstinkt.

Et unntak er målingen vi gjennomførte på Cerg, St. Olav før oppstart. Det var ikke selve målingen som inspirerte meg, men det at jeg fikk dårligere resultat enn en gjennomsnittlig nordtrønder! Det finnes mange dugelige nordtrøndere, også i min egen familie, så akkurat der kjente jeg et snev av konkurranseinstinkt - det er viktigere for meg å komme på høyde med nordtrøndere enn med for eksempel hordalendinger!

Den beste motivasjonen kommer fra at jeg har fortalt «alle» gjennom bloggen og reportasje i avisa at jeg skal gjennomføre dette. Uansett hvor få eller mange som leser det jeg skriver, så hjelper følelsen av å ha offentliggjort prosjektet meg veldig hver gang det frister å hoppe i bilen! Mange av de som heier på meg ønsker seg tilsvarende offentliggjøring!

Hvordan motiverer du deg?

Å kjenne sommervarmen i kinnene er en av mange gode grunner til å la bilen stå når man skal på jobb. Men Helen Jøsok Gansmo innrømmer at det er dager hvor det er fristene å sette seg bak rattet... Foto: Privat