«NTNU ønsker full intern åpenhet rundt ansattes arbeid og erverv ut over det ordinære arbeidsforholdet. Dette er nødvendig for å sikre tilliten til universitetets virksomhet og uavhengighet», skrev daværende rektor Torbjørn Digernes i et notat i 2013.

Lørdag 12. november fortalte Adresseavisen om hvordan meditasjonsforeningen Acem har vokst til en verdensorganisasjon med aktivitet i ti land og en formue på over en halv milliard. Veksten siden 1990 skjedde blant annet ved hjelp av store offentlige utbetalinger for drift av et asylmottak, uten at det er mulig å finne dokumentasjon på at meditasjonsorganisasjonen skattet av et eventuelt overskudd.

- Forretningsvirksomheten til Acem slik den er beskrevet i Adresseavisens sak, er ikke kjent for NTNUs ledelse, opplyser kommunikasjonssjef Christian Fossen ved NTNU.

De siste tjuefem årene har en rekke sentralt plasserte Acem-ledere også vært ansatt ved NTNU. Flere av dem har hatt lederstillinger ved universitet.

-Burde vært registrert

Acems grunnlegger, medisinprofessor Are Holen, sitter i Acems øverste organ sammen med en annen professor ved NTNU, legen Øyvind Ellingsen. Ingen av dem har oppgitt vervene i den styrtrike meditasjonsorganisasjonen Acem til universitetet eller til St. Olavs Hospital, hvor de har hatt bistillinger.

Fra reglementet ved NTNU går det frem at spesielt sidegjøremål av «langvarig eller omfattende karakter» skal oppgis. Are Holen har ledet Acem i 50 år mens Ellingsen har sittet i organisasjonens øverste organ siden 1980.

- Slik virksomhet burde vært registrert, og manglende registrering er ikke i henhold til vårt reglement, sier kommunikasjonssjef Christian Fossen ved NTNU.

I tillegg til å selge kurs i meditasjon, har Acem tjent store summer på asylmottaksdrift, boligutleie og bygging av to store bygårder i Oslo. Organisasjonen eier landområder i Den Dominikanske Republikk, leiligheter i New York, på Taiwan, i London, Spania og Skandinavia. Det selges meditasjonskurs i ti land.

- Muntlig klarert

Både Are Holen og Øyvind Ellingsen har i en årrekke holdt kurs på vegne av Acem i flere av landene. I tillegg underviser de to i blant annet stressmestring og kommunikasjon i Acems regi. Ingen av dem kan stille til intervju med Adresseavisen, eller svare på spørsmål per telefon. I e-poster til Adresseavisen opplyser begge at kursvirksomheten er ulønnet, og at de selv dekker reiseutgifter.

Ifølge professor Are Holen ble tilknytningen til Acem muntlig klarert med NTNU, selv om den ikke ble registrert.

- På forespørsel ble det opplyst at det ikke var forventet at ubetalte verv i frivillige organisasjoner skulle registreres, skrev Holen i en e-post til Adresseavisen i vår.

Universitetets regler for sidegjøremål slår imidlertid fast at også ulønnet arbeid skal oppgis. Medisinprofessoren gikk av med pensjon i fjor etter å ha hatt lederstillinger siden midten av 90-tallet. Han er tilknyttet NTNU som professor emeritus, en tittel for avgåtte professorer som fortsatt kan løse enkelte oppgaver knyttet til den gamle stillingen sin.

Professor Øyvind Ellingsen er i ledergruppen ved Det medisinske fakultet, som prodekan for bachelor- og masterstudiene. Ellingsen oppgir til Adresseavisen at hans engasjement i Acem har vært kjent for universitetet siden han ble ansatt i 1995. Posisjonen som meditasjonslærer i Acems øverste organ, var ikke registrert ved NTNU.

- Registreringen av sidegjøremål er av relativt ny dato, og det har ikke vært vanlig å oppgi medlemskap i ideelle organisasjoner. Ut fra denne henvendelsen ser jeg at det kan være hensiktsmessig å registrere, skrev Øyvind Ellingsen til Adresseavisen i en e-post i vår.

Noen dager senere meldte professoren inn Acem-vervet i NTNUs systemer.

Ikke en problemstilling

Professorene Holen og Ellingsen har i tillegg til engasjementet ved NTNU hatt overlegestillinger ved St. Olavs Hospital. De har ikke oppgitt sine posisjoner i Acem til sykehuset.

Holen skriver til Adresseavisen at han oppfatter at han har oppfylt informasjonsplikten sin til St. Olavs Hospital, og at det ikke var forventet at verv i ubetalte frivillige organisasjoner skulle meldes inn. Ellingsen skriver at hans engasjement ved St. Olavs Hospital ikke er av en slik art at Acem-posisjonen skulle registreres. Stillingsbrøkene som Acem-lederne har hatt ved St. Olavs Hospital, har vært svært lave.

Organisasjonsdirektør Heidi Magnussen opplyser at retningslinjene til St. Olavs Hospital først og fremst skal fange opp sidegjøremål som er betalt, eller som kan medføre habilitetsproblemer. Hun skriver til Adresseavisen at sykehuset ikke opplever at Holen og Ellingsens manglende registrering er i strid med reglene som St. Olavs Hospital forholder seg til.

- Forutsatt at den frivillige innsatsen er lovlig, er vi først og fremst opptatt av at man gjør jobben sin som avtalt og ikke bidrar til habilitetsproblemer. Reglementet kan også omfatte verv som ikke kompenseres økonomisk, og det vil da være aktuelt å vurdere biervervets omfang. Så langt vi vet i dag har ikke det vært en problemstilling i dette tilfellet, sier Magnussen.