- Jeg har allerede fått henvendelser fra prester i bispedømmet som er redd for følgene om de sier nei til å vie likekjønnede. De er engstelige for å bli latterliggjort eller stigmatisert, sier biskop Tor Singsaas.

I vedtaket om innføring av en ny liturgi for likekjønnede slås det fast at prestene står fritt til å velge om de vil foreta vigsel av likekjønnede par.

Homofilispørsmålet har vært debattert i kirken i nærmere 25 år. Mandag brøt det ut langvarig applaus og jubel da Den norske kirke åpnet for vigsling av likekjønnede.

88 av de 114 utsendingene som utgjør Kirkemøtet, kirkens øverste organ, stemte for.

Mindretallets forslag, som avviste innføring av den nye liturgien, fikk 32 stemmer.

Vedtaket betyr at alle homofile og lesbiske par som ønsker en kirkelig vigsel, skal ha muligheten til å bli viet i sin lokale kirke.

Etter at avstemningen var over og det historiske vedtaket var et faktum, feiret Hamar-representanten Ingvild Kessel (20) fra Åpen folkekirke, kirkemøtets yngste utsending, med et digert regnbueflagg, det mest brukte symbolet for homofile og lesbiske, foran podiet.

Flagget tilhørte Knut Jørgen H. Rotabakk i Åpen kirkegruppe. Mandag ettermiddag var han til stede i plenumssalen på Scandic Nidelven for å følge sluttdebatten i saken om likekjønnet vigsel.

- I dag er det grunn til å heise flagget. Dette er en kjempestor milepæl for oss som har vært en marginal gruppe i Den norske kirke. Nå er vi likeverdige med andre kirkemedlemmer, sier en lykkelig Rotabakk.

Alex Ramstad Døsvik fra Nidaros bispedømmeråd, valgt inn i fjor høst på listen til Åpen folkekirke, er også svært glad.

- Dette er en festdag! Nå skal det feires! Det blir fint å kunne gifte seg i kirka uten å tenke på kjønn, men selv har jeg ingen planer om å gifte meg med det første, sier Ramstad Døsvik, som kommer fra Opphaug på Fosen, men studerer og jobber i Trondheim.

Sto fram som transperson

Han sto for kirkemøtets mest oppsiktsvekkende innlegg mandag. Midt under debatten om likekjønnet vigsel gikk han på talerstolen og fortalte at han var transperson.

I et følelsesladet innlegg spurte han de av delegatene som gikk sterkest ut mot forslaget om innføring av ny liturgi for likekjønnede, om de hadde tenkt over hvordan ulike utsagn kunne bli oppfattet av mennesker med en annen kjønnsidentitet.

- Jeg er transperson og Gud har skapt meg som den jeg er. Gud er veldig fornøyd med det han har skapt, sa 22-åringen, som høstet spontan applaus for innlegget.

- Hvorfor tok du ordet og fortalte om din kjønnsidentitet?

- Jeg hadde delvis bestemt meg allerede lørdag, men det som endelig utløste det var all dritten fra talerstolen. Jeg respekterer fullt ut andres standpunkter, men hver enkelt må tå ansvar for hvor listen legges, og en del av det som ble sagt overtrådte den grensen, sier Ramstad Døsvik.

Da Adresseavisen snakker med han en halvtime etter innlegget er han fortsatt litt skjelven.

- Alle vennene og arbeids- og studiekolleger kjenner til min kjønnsidentitet, men det koster selvsagt å stå fram som transperson direkte på landsdekkende TV (TV2 Nyhetskanalen sendte debatten direkte. red.anm.), sier Ramstad Døsvik, som har pyntet seg med en tversoversløyfe med regnbuefarger.

Han studerer tegnspråk og tolkning ved Høgskolen i Sør-Trøndelag.

Programmet for Kirkemøtet 2016

Singsaas: - Fantastisk

- Det han gjorde i dag var fantastisk, sier biskop Tor Singsaas, som er imponert over den unge kirkemøtedeltageren, som er blant de aller yngste delegatene.

Han er enig med 22-åringen at enkelte av innleggene både var «på og også over streken».

Den nye liturgien, vil bli lagt fram for Kirkemøtet i Trondheim i 2017.

Det er en liturgisk nemnd som i samarbeid med Kirkerådet skal utarbeide forslag til ny liturgi for likekjønnede.

Forslaget skal deretter behandles av Bispemøtet før det kommer opp til endelig vedtak på Kirkemøtet i januar neste år.

LES OGSÅ: Et endelig farvel til statskirken

Prestene står fritt til å si nei

I vedtaket om innføring av en ny liturgi for likekjønnede slås det fast at prestene står fritt til å velge om de vil foreta vigsel av likekjønnede par.

Det heter også i vedtaket at "andre kirkelig ansatte bør også ha en tilsvarende mulighet til ikke å medvirke ved den kirkelige handlingen."

I Nidaros har biskop Tor Singsaas allerede registrert en økt bekymring blant prester som tilhører mindretallet og ikke vil vie likekjønnede.

- Jeg har allerede fått henvendelser fra prester i bispedømmet som er redd for følgene om de sier nei til å vie likekjønnede. De er engstelige for å bli latterliggjort eller stigmatisert, sier Singsaas.

I de tilfellene hvor et likekjønnet par ønsker vielse i sin lokale kirke, men hvor presten ikke ønsker å vie paret, vil det bli prostens ansvar å finne en annen prest for å gjennomføre vielsen.

- Bispemøtet skal innen den nye vigselsordningen trer i kraft, utarbeide en veileder som blant annet gir veiledning for prester og annet kirkelig personale som ikke ønsker å delta i vigselshandlinger av likekjønnede.

Når den nye liturgien er tatt i bruk, vil kirken få to syn og to praksiser. Begge skal respekteres og få en likeverdig behandling, forklarer Singsaas.

Nidarosbiskopen sier situasjonen på mange måter minner om praksisen med prester som i dag ut fra teologiske årsaker ikke ønsker å vie fraskilte. Ingen blir tvunget til kirkelige handlinger som strider mot dere samvittighet.

Les også: Kirken kan vedta nettløsning for inn- og utmelding

To liturgier

Etter at en ny liturgi er vedtatt neste år, vil det dermed finnes to vigselsliturgier, en "klassisk" (den nåværende) og en liturgi som primært er innrettet på homofile og lesbiske par.

Selv om den nye liturgien er beregnet på likekjønnede, vil den også kunne brukes av heterofile par.

Skryt. - - Det han gjorde i dag var fantastisk, sier biskop Tor Singsaas om kirkemøtedebutanten Alex Ramstad Døsvik som i debatten om likekjønnet vigsel sto fram som transperson. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen
Vedtak. 88 av 115 representanter stemte for å innføre likekjønnet vigsel i Den norske kirke. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen