Partiet mener at når kun én av 100 voldtekter ender med en fellende dom, har Norge et rettssikkerhetsproblem.

– Vi vil ikke ha et land med tilnærmet straffrihet for voldtekt, sier KrFs landsmøte. Partiet foreslår at politiet får en tidsfrist for etterforskning av saker som omfatter seksuelle overgrep, og ber regjeringen sørge for kompetanseheving og økte ressurser.

75 prosent henlegges

Hvert år blir mellom 8000 og 16000 personer voldtatt eller forsøkt voldtatt i Norge. Ifølge Kripos blir ca. 1200 av sakene anmeldt. 75 prosent av disse blir henlagt uten oppklaring. I 2013 ble det tatt ut tiltale i kun 174 av de 1200 og 130 av disse endte med fellende dom. Det er én av 100. I de 99 andre sakene blir ingen straffet.

Politiet har sett på 237 anmeldte saker. I 37 prosent av disse var etterforskningen for dårlig. Dette er noe av bakgrunnen for at bistandsadvokater har bedt sine klienter å tenke seg om før de anmelder en voldtektssak. Belastningen for offeret er stor og svært mange saker ender med henleggelse eller frifinnelse.

Må tas på alvor

KrF mener det må være en selvfølge at personer som anmelder voldtekter og seksuelle overgrep tas på alvor av på politiet og at sakene skal etterforskes raskt og grundig.

– Selv om bevisbyrden i straffesaker er streng, og det derfor i mange saker ikke vil være tilstrekkelige bevis til domfellelse, må de sakene som anmeldes prioriteres så høyt at sjansene for oppklaring blir best mulig. Målet er at flere som blir utsatt for voldtekt tør å anmelde hendelsen, heter det i uttalelsen.

De siste årene har spesielt antallet festvoldtekter vært økende. Unge jenter og gutter er spesielt utsatt. Mange vet ikke hvor grensene går for hva som er voldtekt, hva man skal gjøre dersom man blir voldtatt, eller hvor man kan henvende seg for hjelp og oppfølging.

KrF krever at alle de nye politidistriktene må få egne robuste enheter for etterforskning av seksualforbrytelser. Kompetansenivået hos etterforskere og andre må bli bedre, og forebyggingsarbeidet i større grad tas på alvor i skole og helsevesen.