Denne journalistikken førte til et Skup-dpilom lørdag kveld.

Foredragsholdere ble betalt i sedler. Alle bilag før 2008 er kastet. At styremedlemmene «fikk dekket alle utgifter» inkluderte også barregningene.

Rapporten viser også at den siste turen til Australia, som pågikk da Adresseavisen avslørte virksomheten, var langt dyrere enn tidligere oppgitt.

26 000 kroner har styreleder Kenth Sven-Erik Hallbäck sagt at det kostet. Rapporten, som ble offentliggjort i går, viser at den egentlige prisen var nærmere 33 000 kroner.

Mistet jobben

Kommunerevisjonen i Trondheim kommune fikk før sommeren i oppgave å ettergå Sør-Trøndelag pleie- og omsorgsforum, som har bestått av kommunale enhetsledere. Revisjonen fikk oppdraget etter Adresseavisens avsløring av at kommunale helseledere i flere år har deltatt på reiser verden rundt, betalt av trønderske kommuner og private leverandører.

I ettertid har dette fått konsekvenser for tre, som har mistet sine lederjobber.

KOMMENTAR: Tøft, men nødvendig

Styret i Sør-Trøndelag pleie- og omsorgsforum (STPO) nektet først å utlevere sine bilag til kommunerevisjonen, men etter at ordfører Rita Ottervik (Ap) truet med å anmelde forumet, gikk de likevel med på å la revisjonen få innsyn. Det er gjennomgangen av disse bilagene som er bakgrunnen for denne nye rapporten som kom i går.

Kastet bilag

At kommunerevisjonen har fått alle bilag er imidlertid en sannhet med modifikasjoner. Det viser seg at regnskapsmaterialet fra før 2008 er kastet. Dette mener revisjonen er kritikkverdig, og de registrerer at forumets revisorer har godkjent regnskapet uten at utgifter har vært godt nok dokumentert.

Selv om det ikke finnes formelle krav til regnskapet, vil STPO omfattes av regler om skattetrekk, arbeidsgiveravgift, innberetningsplikt m.v, heter det. I forbindelse med vår- og høstmøtene foreligger faktura fra hotellene.

Det mangler imidlertid underdokumentasjon fra restaurant og bar, som er kastet. Nok et eksempel på manglende dokumentasjon er en utbetaling til styreleders konto for utlegg til flyreise og hotell på 231 000 kroner. Via omveier har revisjonen klart å dokumentere at dette stemmer med faktiske utbetalinger, men slike bilag har altså ikke STPO selv. Kassadagbøkene er imidlertid i overensstemmelse med bankkontiene, noe rådmannen mener er positivt.

2/3 ferie

Om lag 20 prosent av inntektene har kommet fra private leverandører (som til dels også har vært leverandører til de involverte kommunene), nesten 800 000 kroner. Trondheim kommune har alene betalt over 1,5 millioner kroner i deltakeravgift for sine enhetsledere på Røroskonferansen. Det er denne konferansen som har generert et overskudd slik at helselederne har kunnet dra på disse kombinerte fag- og feriereisene. Rådmannen anslår at den faglige delen av reisene har vært 1/3, mens 2/3 har vært ferie.

Revisjonen mener det er svært kritikkverdig at STPO har utbetalt honorarer til foredrags holdere kontant (også etter at deres egne revisorer påpekte at dette var en uheldig praksis). Revisjonen har vært i kontakt med fire innledere, og tre av dem sa at dette skjedde fordi STPO sa at «det var slik de pleide å gjøre det». Honorar skal innberettes som nærings inntekt eller lønn, påpeker revisjonen.

Dekket (bar)utgifter

Det har vært etablert praksis i forkant av vår- og høstmøtene at det er blitt handlet inn varer på Vinmonopolet på forumets regning for 1500-2000 kroner. Det var også etablert en ordning hvor styremedlemmene kunne ta ut varer i minibar, eller baren, og sette det på STPO. Begrunnelsen som blir gitt er at det står i STPO sine statutter at styremedlemmer skal ha alle utgifter vedrørende vår- og høstmøter dekket. To av styremedlemmene opplyser at de ikke har benyttet seg av denne ordningen.

STPOs regnskap viser at det har blitt kjøpt gaver i årenes løp. «Styret har kjøpt julegaver til seg selv i form av vinflasker, det er kjøpt bursdagsgaver og jubileumsgave til leder», heter det. Videre: «Jubileumsgave til styreleder i 2010 besto for eksempel av 12 flasker vin til en verdi av tilsammen kroner 1800.»

Styreleder i STPO, Kenth Sven-Erik Hällback, sier i en kommentar at styret tar revisjonens rapport til etterretning, og beklager flere forhold rundt STPO, blant annet at foreleserne fikk kontantoppgjør. Utover det viser han til styrets høringsuttalelse, der det heter at de tar inn over seg rapporten. Han sier at turen til Australia ble dyrere enn det de først fortalte Adresseavisen og kommunens varslingssekretariat, fordi de da ikke hadde full oversikt over kostnadene.

«Uforståelig»

Rådmannen skriver i sitt høringssvar at han anser det som sterkt kritikkverdig at det i STPO har utviklet seg en drift med store overskudd, som deretter har blitt tilført deltakerne i form av betydelig økonomisk dekning av ferier. Når det gjelder at styremedlemmer skulle ha dekket alle utgifter, også baren, «fremstår det som uforståelig for rådmannen.»