- Dette er tre ulike filmer som viser et stort mangfold. Det viser at det kommer mange ulike historier og ideer ut ifra filmlandskapet vårt, sier Engeness, glad for at de tre rekker å bli ferdige til filmfestivalen braker løs.

Mali Finborud Nøren har regien på dokumentarfilmen «Mammas drøm», og er først ut av de tre trønderfilmene. Filmen handler om tre generasjoner kvinner med ulike muligheter, og ble et naturlig visningsvalg når festivalen åpnes på kvinnedagen 8. mars.

Kvinnefilm på kvinnedagen

- Det er ekstra hyggelig at filmen får premiere på kvinnedagen. Dette er en personlig film som tar opp universelle tema, sier Nøren som har laget en film om mormoren som gikk på kunstskole, moren som gikk på kunst- og håndverksskole og henne selv som har studert dokumentarfilm.

- Det er primært mammas historie. Jeg følger henne over ti år og ser på de personlige hindringene som finnes, og de samfunnsmessige og strukturelle hindringene som ligger der. Jeg tenker at det er mye lettere for meg, i det samfunnet jeg lever i nå, å kunne satse på et kreativt eller kunstnerisk yrke. Samtidig er det fortsatt lettere for å damer å velge omsorgsoppgaver, ta ansvar, og bli mer skviset ut selv, sier Nøren som er i ferd med å sluttføre filmen i disse dager.

Om black metal-kulturens status

Fredag 11. mars er det verdenspremiere på «Blackhearts», en film om den norske black metal-kulturens innflytelse på utøvere i andre land.

- Det er kjempestas, og vi er veldig glad for å ha premiere i hjembyen vår, sier Torstein Parelius i Trondheimsbaserte «Gammaglimt» og medprodusent for dokumentarfilmen. De har allerede gjort avtaler i Danmark og Israel, og det er stor interesse fra USA.

Både fans og utøvere

- Dette er en film om fire blackmetal-fans fra henholdsvis Iran, Hellas, Colombia og Norge som alle er oppslukt av den norske black metal-kulturen som var toneangivende på 1990-tallet. På den tiden hadde black metal en litt annen fremtoning og var langt mørkere enn hva vi ser i dag. Her til lands har etter hvert black metal blitt husvarmt, med deltagelse i Melodi Grand Prix blant annet, sier Parelius og understreker at filmen i stor grad dreier seg om identitet, drømmer og ambisjoner. Det er ingen sjangerfilm.

- Vi regner dette som en internasjonal film. Det er ingen nisje-film for black metal, metalkulturen er mer tenkt som et bakteppe for å se på andre problemstillinger. Det er en karakterdrevet dokumentarfilm som vi tror mange kan kjenne seg igjen i. Og det gir innblikk i en livsstil som er på siden av «mannen i gata», sier Parelius.

«Nominert til «Guldbaggen»

Filmen «Say something» er den andre av to dokumentarfilmer som handler om hva vold i nære relasjoner gjør med en familie, spesielt med de unge.

- «Say something» er en dokumentarfilm som går rett til hjertet av en liten familie der datteren har opplevd at moren har blitt banket opp av faren. Filmen er et sårt portrett av en ung kvinne som forsøker å komme seg videre i livet etter å ha vokst opp med vold i hjemmet, forteller stjørdalingen Anders Teigen, klipper og samprodusent på filmen som har blitt til i samarbeid med hans svenske kolleger, Åsa Ekman og Oscar Hedin. Det norsk-svenske filmteamets første film, «My Life My Lesson», hadde premiere på Kosmorama i 2015 og er i år nominert til «Guldbaggen» for beste klipping. «Guldbaggen» er Sveriges fremste filmpris og deles ut av Svenska Filminstitutet.

Alle de tre trønderske dokumentarfilmene har fått støtte fra Midtnorsk Filmsenter og Midtnorsk Film Invest.

«Blackhearts»: Dokumentarfilmen «Blackhearts» handler om den norske black metal-kulturens påvirkning på utøvere i andre land. Foto: Gammaglimt
«Say something»: Ingela og Isabell er hovedpersonene i dokumentarfilmen «Say something» som handler om familievold Foto: Giljotin